20. april 2021
Et overblik over fremtiden for Bidstrupskovene: Området med blåt indtegnet er forslaget til udpegning af urørt skov. Det gult markerede er allerede udpeget. Det lyserøde er allerede omfattet af beskyttelse og er ikke talt med i opgørelsen af udpegningen. Naturstyrelsens materiale
gallery icon

Se billedserie

Et overblik over fremtiden for Bidstrupskovene: Området med blåt indtegnet er forslaget til udpegning af urørt skov. Det gult markerede er allerede udpeget. Det lyserøde er allerede omfattet af beskyttelse og er ikke talt med i opgørelsen af udpegningen. Naturstyrelsens materiale
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Plan: 600 hektar bliver nu til urørt skov

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Plan: 600 hektar bliver nu til urørt skov
Lejre - 08. april 2021 kl. 06:49
Af Agnete Vistar

Knap 600 hektar i Bidstrup Skovene og hele Boserup Skov skal nu udlægges til urørt skov.

Det indebærer, at skovdriften ophører, træerne får lov at blive gamle, dødt ved bliver liggende og med tiden opstår større variation og flere levesteder for dyr, planter og svampe.

Det er Naturstyrelsen, der forvalter de to skovområder, og i de kommende år vil der blive udarbejdet konkrete forvaltningsplaner. Forslaget om omlægningen til urørt skov er i høring lige nu; høringsfristen er den 30. april.

Forvaltningsplanerne er således ikke klar endnu, og der er ikke offentliggjort noget konkret i høringsmaterialet om, hvorvidt det udpegede område i Bidstrupskovene skal hegnes ind, og store dyr som kvæg, heste eller bisonokser skal sættes ind der.

Dette har været på tale, men fremgår ikke af forslaget, som er fremsat af regeringen, R, SF, EL og Alternativet.

Hegning er yderst kontroversiel i dag, og en særdeles ophedet debat bølger frem og tilbage de steder i Danmark, hvor dette enten er sket eller kan komme til at ske i forbindelse med omlægningen til urørt skov.

Tilhængerne ser »rewilding«, som det kaldes, som et stort boost til naturens genopretning, til glæde for biodiversiteten. Blandt tilhængerne er diverse biologer, DN-folk og WWF.

Modstanderne pointerer, at menneskene (fritidsbrugerne af skovene samt børnehaver og lignende) skrives ud af ligningen: hegning vil indebære, at mange af skovenes fritidsaktiviteter vil blive standset i praksis, og at de store græssende dyr, som placeres inden for hegningerne, står i fare for vanrøgt og for at dø af sult i vinterperioden.

Først blev der sat 20 millioner kroner af på finansloven 2020 til øremærkning af urørt skov. Blandt andet var det hensigten, at der kom ny urørt skov på minimum 6.000 hektar.

Der er sat navn på, hvilke skove det bliver. Og nu er de 6.000 hektar øget til 9.000 hektar, som er udpeget, fordelt på 24 statsskove. Det urørte areal er øget ved at tage hul på supplerende midler fra Natur- og Biodiversitetspakken, som blev vedtaget i finanslov 2021.

Læs mere i DAGBLADET Roskilde onsdag.

Fra den 21. april må eksempelvis restauranter åbne for servering udenfor og indenfor men med restriktioner. Er reglerne for at gå ud og spise og drikke for indviklede?
 

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk