20. juni 2021
Sognepræst Poul Joachim Stender ville have elsket at finde et brev med nogle ord efter sine forældre eller bedsteforældres død. Nu har han skrevet en bog om det åndelige testamente. Foto: Thomas Olsen
gallery icon

Se billedserie

Sognepræst Poul Joachim Stender ville have elsket at finde et brev med nogle ord efter sine forældre eller bedsteforældres død. Nu har han skrevet en bog om det åndelige testamente. Foto: Thomas Olsen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Ny bog: Fortæl hvad der har været stort i livet

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

OBS! Denne artikel er en betalingsartikel og kan derfor kun læses af abonnenter eller mod betaling.

Ny bog: Fortæl hvad der har været stort i livet
Lejre - 05. maj 2021 kl. 19:28
Af Britt Nielsen

Nogle ting kan være svære at sige, men måske kan man skrive dem ned, så ens efterladte får besked. Det er en af pointerne i sognepræst Poul Joachim Stender nyeste bog »Det åndelige testamente«.

- Man skal ikke sige noget, der ødelægger de andres liv. Da min mor døde, fandt vi et brev, hvor der stod, hvem der skulle arve hvad. Havde hun da bare efterladt nogle ord. Jeg ville gerne finde et lille brev fra mine forældre eller bedsteforældre, fortæller Poul Joackim Stender og påpeger, at der er nogle ting, man bedre kan sige, når man er død.

Selvom der kan være nostalgi og følelser knyttet til ting, er der stadig "bare" tale om noget materielt. Der er ofte meget mere at give videre, når vi skal herfra, fortæller Poul Joachim Stender i sin bog. Hvad er det for et menneske, der dør? Hvilke tanker og hvilken åndelig arv efterlader dette menneske sig?

En politisk røst

Poul Joachim Stender har blandt andet fået inspirationen til bogen i forbindelse med, at han underviser praktiserende læger sammen med en sexolog i Grækenland en gang om året.

- Hvis de skal være gode til at tale med patienterne, så skal de også se på deres egen dødelighed. Jeg holder foredrag om de her emner og har også brugt dem i mine prædiker, siger Poul Joachim Stender, som lægger op til, at man får skrevet ned, hvad der har været stort i éns liv, og hvad der var grunden til, at man stod op om morgenen, eller hvad man var parat til at dø for.

- Det kunne også være, at de er for dårlige til at nyde tilværelsen. eller at de har været for fokuseret på penge eller karriere. Så bliver man opmærksom på, om man har en åndelig side. Det kan også være samfundsting, som at man har sat pris på demokratiet eller lignende. Så får man en politisk røst efter sin død, siger Poul Joachim Stender og påpeger, at man skal skrive det åndelige testamente, før man bliver alvorlig syg.

- Hvis man bliver alvorlig syg, så bliver folk angst. Men hvis man har overskud til det, så kan man måske skrive noget ned, mens man rydder op i bunkerne, siger Poul Joachim Stender.

Drømmer om taverna

Poul Joachim Stender har fået Naser Khader, Maria Helleberg og Camilla Lindemann til at give eksempler på, hvad de ville skrive til deres efterladte.

- Bogen er jo nærmest mit åndelige testamente. Jeg har skrevet til mine børn, at jeg gerne ville have haft en taverna i Grækenland. Jeg vil gerne give dem mere mod til at eksperimentere i deres liv. Man skal prøve at kaste sig ud, hvor man ikke kan bunde, siger Poul Joachim Stender og indrømmer, at der ikke står meget om Gud i bogen.

- Men jeg kommer ind på tilgivelse. Det kan være, der er nogle mennesker man vil tilgive eller have tilgivelse fra, siger Poul Joachim Stender.

Fantastisk til tale

Poul Joachim Stender ser det åndelige testamente som en måde at gennemtænke sit liv og reflektere over det.

- Jeg ved, at en arveretsadvokat er interesseret i bogen, da man kan undgå rigtig mange konflikter ved at skrive tingene ned i god tid, fortæller Poul Joachim Stender.

De fleste vil i dag vælge at skrive et dokument på computeren, men Poul Joachim Stender forklarer, at mange pårørende ikke har koder til computeren eller lignende, så han opfordrer til, at man printer dokumentet ud og lægger det sammen med sine personlige papirer.

- Der er andet, man kan efterlade sig end fysiske ting. Det vil også være helt fantastisk, hvis sådanne ord kunne komme med i talen i kirken til bisættelsen eller begravelsen, siger Poul Joachim Stender

»Det åndelige testamente« er udkommet fra forlaget Eksistensen.

Er du tryg ved ikke at skulle gå med mundbind mere?
 

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk