20. juli 2019
Havørne på Roskilde Fjord. Foto: Sam Christensen/ Nationalpark Skjoldungernes Land
Havørne på Roskilde Fjord. Foto: Sam Christensen/ Nationalpark Skjoldungernes Land
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Nu lægger havørnene snart æg

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Nu lægger havørnene snart æg
Lejre - 18. februar 2019 kl. 14:33
Af Agnete Vistar
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

I Nationalpark Skjoldungernes Land yngler flere havørne. Det første havørnepar slog sig ned på Bognæs i 2006, og siden har havørne her fået mere end 22 unger. I 2016 kom et havørnepar til Østskoven, skriver DAGBLADET Roskilde mandag.

Havørne er sky fugle, som danner par og finder territorier, de holder hele livet. Deres enorme rede bygger de et sted, hvor der er fred og ro, og æggene lægger de typisk i marts. Bliver de forstyrret, mens de ruger, kan de finde på at opgive reden og æggene vil gå tabt. Og da havørne ikke kan nå at genoptage yngleforsøget, vil forstyrrelser betyde, at en hel ynglesæson er tabt. Derfor er redeområdet ved Bognæs fredet i perioden fra den 1. februar til den 31. juli.

Æggene klækker efter omkring 40 dage, og først hen mod august er ungerne flyvefærdige. Indtil da henter forældrene mad med hjem til reden. Reden er opdelt i to sektioner: en del, hvor æggene bliver lagt, og hvor havørnene hviler, og en anden del, hvor de spiser, og hvor man derfor finder knogler og andre madrester.

Selvom yngletiden nu er skudt i gang, er der stadig rig mulighed for at opleve havørnen omkring Roskilde Fjord. Her sidder den majestætiske rovfugl typisk i toppen af træer, ved våger i isen eller svævende højt over området.

Se DAGBLADET Roskilde mandag.

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk