19. oktober 2021
Lejre Kommune ønsker ikke at betale negative renter af de millioner, kommunen har stående i banken, og nu er en anden løsning fundet. Foto: Agnete Vistar
Lejre Kommune ønsker ikke at betale negative renter af de millioner, kommunen har stående i banken, og nu er en anden løsning fundet. Foto: Agnete Vistar
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Nej tak til de negative renter

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Nej tak til de negative renter
Opdateret 11. oktober 2021 kl. 15:14
Lejre - 11. oktober 2021 kl. 09:36
Af agnete vistar

Det er ikke kun private, der synes, det er træls og urimeligt at betale negative renter, bare for at have penge stående i banken. Det gælder også store virksomheder og kommuner, og det gælder Lejre Kommune.

Lejre Kommunes kassebeholdning er blevet stadig større, ja den er vokset og vokset, ligesom det er sket i mange andre kommuner - Lejres ligger i gennemsnit på 211 millioner kroner. Pengene opbevares jo ikke i kommunens egen pengetank, men i banken, hvor skatteyderne derfor skal betale ekstra (negative renter) for at have dem stående.

I stedet for at indkøbe et stål-armeret Franz Jäger pengeskab i stor størrelse til at opbevare de mange millioner, findes der smartere måder at undgå de negative renter på - tilmed så man kan tjene ekstra penge. Lejres embedsfolk har derfor allieret sig med ekspertisen hos en rådgiver, Lundgreen Capital A/S, som er kommet med en række anbefalinger, som Lejre-politikerne har givet grønt lys til at følge op på.

For det første har Lejre feriepengeforpligtelser på 55 millioner kroner; de indbetales nu til Feriefond, og dermed spares faktisk 1 mio. kroner.

Kommunen sparer penge

For det andet forhøjes en aftale med Danske Bank Asset Management om forvaltning af kapital: 30 mio. kroner mere end nu, så det i alt bliver cirka 64 mio. kroner, som Danske Bank forvalter. Det skulle give over en halv million kroner årligt ekstra til kommunen.

For det tredje laves en investering på 100 mio. kroner i obligationer, med mulighed for såkaldte repoforretninger, der administreres af Lejre Kommune. Rådgiveren mener, det vil give Lejre en gevinst. Lundgreen har anbefalet et 200 mio. kroners depot, men Lejre Kommune nøjes med halvdelen og sikrer sig samtidigt, at der løbende vurderes, om det beløb skal justeres op eller ned.

Det skyldes et forsigtighedsprincip, så kommunen selv kan justere ned, så der altid er midler til rådighed til diverse lønninger og betalinger til leverandører.

Forvaltningen i Lejre kan således selv indhente tilbud på repoforretninger fra forskellige banker, og dermed administrere køb og salg af repo-obligationer.

Det gælder med andre ord om at få pengene væk fra bankkontoen og de negative renter, og forvandle dem til noget, der kan yngle.

Alt i alt kan Lejre Kommune, hvis alt går vel, spare årligt knap halvanden million kroner på alle disse manøvrer. På den måde undgår kommunen merforbruig på det område i 2022 og de kommende år.

I øvrigt skyldes den stigende kassebeholdning i Lejre Kommune, at der blandt andet er blevet solgt grunde og bygninger, samt overskud i regnskaberne.

Konkret er Lejre Kommunes likviditet pr. indbygger efter kassekreditreglen steget med 62 procent de sidste fem år. I samme periode er de danske kommuners samlede likviditet steget med 32,7 procent.

Rejser du til udlandet i år?
 

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk