16. oktober 2021
Jesper Simonsen fra Kirke Såby er landsformand for Dansk Amatør Fiskerforening. Her hælder han miniål ud i Roskilde Fjord. Foto: Agnete Vistar
gallery icon

Se billedserie

Jesper Simonsen fra Kirke Såby er landsformand for Dansk Amatør Fiskerforening. Her hælder han miniål ud i Roskilde Fjord. Foto: Agnete Vistar
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Langt over 100.000 miniål nu sat ud

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

OBS! Denne artikel er en betalingsartikel og kan derfor kun læses af abonnenter eller mod betaling.

Langt over 100.000 miniål nu sat ud
Lejre - 16. september 2021 kl. 19:31
Af Agnete Vistar

Der er ikke mere tal på, hvor mange tusinde ål, de gæve fritidsfiskere fra Gershøj Fritidsfiskerforening efterhånden har sat ud i Roskilde Fjord.

For tre år siden var Dagbladet Roskilde med ude på fjorden og sætte 4000 spillevende miniål ud i Roskilde Fjord fra Gershøj Havn. Allerede på det tidspunkt var antallet af udsatte små-ål rundet 100.000, og fiskerne sætter ål ud hvert år. Det har de gjort i mange år.

Og nu er der 6000 flere sat ud. De ankom sent tirsdag eftermiddag i en trailer bag en varevogn fra en opdrætter i Jylland, og myldrede rundt i kasser og skummede op, som de plejer. Der var liv i dem, og seks af fritidsfiskerne på havnen fik dem hurtigt omlastet til egne kasser. Og så stævnede tre både ud på fjorden.

Dagbladet tog med ud i den gode båd Luna med Michael Knudsen og formanden for Gershøj Fritidsfiskerforening, Jesper Simonsen fra Kirke Såby, som også er landsformand for Dansk Amatør Fiskerforening.

Der var næsten vindstille ude på fjorden, og fritidsfiskerne ved nøjagtigt, hvor det er bedst at sætte de små ål ud. Cirka en kilometer ude fra havnen findes et rev, som fiskerne kender godt. Selv fladbundede både går på grund her, så det bugserer de forsigtigt rundt om. Og lige ved revet findes der masser af ålegræs - det perfekte miljø for de små ål.

De tre både spreder deres ruter ud på fjorden, så ikke alle ålene lander samme sted.

Jesper Simonsen løfter kassen med miniål op og hælder dem forsigtigt ud henover en længere strækning, og med lynets hast pisker de små dyr ned i ålegræsset og er væk.

De ser ud af så forsvindende lidt i den store fjord. Men bare vent - al erfaring viser, at de hurtigt vokser sig store og fede. Der er masser af mad i Roskilde Fjord for en sulten ål, og her trives de.

Ålene er fanget i Sydeuropa og transporteret herop til opdrætttersteder, hvor de fodres og vokser til de miniål, fiskerne sætter ud.

Ålens cyklus er en af de mest mystiske i havet. Ålene stammer alle fra Sargassohavet, hvor ingen nogensinde har set dem parre sig eller gyde. Ålelarverne flyder med strømmen mod Europa og op i floder, små vandløb og fjorde og bliver til bittesmå glasål.

De gennemgår en række stadier og vokser sig store, indtil de snor sig ud i Atlanterhavet og vandrer den lange vej til Sargassohavet igen.

Niels Winther fra Gershøj fritidsfiskerforening fortæller, at der i år er gået rigtigt mange ål op her i Danmark - Arresøen, Kattinge-værket, og i Højer og Balum sluserne. Truslen mod ålen, som består i overfiskeri, er således ikke så stor, som man kan frygte.

- Allerede da jeg var knægt, satte man ål ud. Nu er der kræfter, som vil stoppe os, der dyrker rekreativt fiskeri. De vil nedlægge alle os fritidsfiskere, som har fiskeriet at hygge os med på vores gamle dage, siger Niels Winther, der er harm over den situation.

Jesper Simonsen har lige været på besøg hos miljøminister Lea Wermelinn for at tale fritidsfiskernes sag.

- Hun møder jo rigtigt mange, der taler deres sag. Det er vigtigt for os også at fortælle hende om de problemer, der er. Der findes forskellige fiskeorganisationer, der vil begrænse os og selv få flere rettigheder, og nogen vil helt forbyde ålefiskeri, siger Jesper Simonsen.

Rejser du til udlandet i år?
 

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk