27. juli 2021
Kirkeværge Jørgen Thomsen med én af de 100 kæmpestore munkesten, der sættes ind i kirkemuren på Særløse Kirke. Foto: Agnete Vistar
gallery icon

Se billedserie

Kirkeværge Jørgen Thomsen med én af de 100 kæmpestore munkesten, der sættes ind i kirkemuren på Særløse Kirke. Foto: Agnete Vistar
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Kæmpestore munkesten skal styrke kirke

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

OBS! Denne artikel er en betalingsartikel og kan derfor kun læses af abonnenter eller mod betaling.

Kæmpestore munkesten skal styrke kirke
Lejre - 17. juni 2021 kl. 19:02
Af Agnete Vistar

- Middelalderkirker - man bliver aldrig færdig med at reparere på dem! siger Jørgen Thomsen.

Jørgen Thomsen er kirkeværge for Særløse Kirke, der højt knejsende på sin egen bakketop må være én af Lejre Provstis højest beliggende kirker. Og den er i færd med at blive renoveret udvendigt; et større stillads er bygget op om kirkens østlige side.

Det er ikke gjort med det. Næste år skal den kalkes indvendigt, og der skal også repareres murværk. Indvendigt ligger yderligere et spændende projekt og venter - dette kan Jørgen Thomsen dog ikke løfte sløret for endnu.

Og længere fremme i tiden er der udbedringer i vente for tårnet. Man kan ved selvsyn konstatere på vej op ad den meget snævre indvendige vindeltrappe, at mørtelen om de store munkesten ikke har det godt.

100 munkesten

Jørgen Thomsen har i fem år været kirkeværge for Særløse Kirke, og ved sidste menighedsrådsvalg i efteråret 2020 kom han ind i menighedsrådet for Hvalsø-Særløse - det var han ikke før. Der skal jo være en repræsentant fra Særløse sogn, smiler han.

Lige nu er folk fra bygmester Peter Kristensens firma i Kundby i fuld gang med at arbejde på Særløse Kirkes murværk udvendigt. Knap 100 kæmpestore munkesten er skaffet fra et firma i Sydjylland, og de sættes ind i stedet for forvitrede og ødelagte gamle munkesten i den udvendige facade på kirken.

- Det har været hårdt at bygge kirker i gamle dage med de munkesten. De vejer mindst dobbelt så meget som nutidens mursten. Nok mere, siger Jens, der er én af medarbejderne i firmaet.

Jørgen Thomsen forklarer, at der oprindeligt var et fladt bjælkeloft i kirken:

Hvælvinger kom senere

- Men i 1600-tallet satte man hvælvinger ind i kirkens loft, og for at få plads skar man en række bjælker væk. Bjælkerne var med til at samle kirken tidligere. I stedet satte man trækjern ind for at holde sammen på murværket. Men de har givet sig, og der er kommet revner, og mursten er knækket, siger han.

Og det repareres der nu på. En del af det sydvendte tag har måttet fjernes, så folkene fra bygfirmaet har kunnet komme ind og fjerne noget råddent træ og støtte med nyt træ. Noget af det gamle træ er behandlet for borrebiller, og i vinters blev der lavet understrygninger.

Masser af støv

Støv fra alt dette arbejde er nu i færd med at blive støvsuget ud fra loftet gennem hullet i taget, og en række store poser er allerede fyldt. Om et par uger er bygmesterfirmaet færdig med dette års arbejde på kirken.

Særløse Kirke har cirka 12 almindelige gudstjenester om året; dertil lægges kirkelige handlinger som dåb, bisættelser og bryllupper. Kirken er ikke så benyttet som før; Særløse sogn er ét af de små med cirka 400 folkekirke-medlemmer. Sognet omfatter, udover landsbyen Særløse, også Skov-Hastrup samt Tolstrup og Ny Tolstrup og en række mindre bebyggelser.

Men kirken er ikke en lejlighedskirke, og den skulle gerne holde fint til de kommende år, og forblive et mødested for egnens beboere.

De olympiske lege i Tokyo er igang. Hvor meget OL-guld regner du med vil blive uddelt til de danske atleter?
 

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk