23. september 2021
- Det er en kæmpe bedrift at bygge en jættestue. Nogle kalder det for det ældste ingeniørhåndværk, det er virkelig gennemtænkt, hvordan de er bygget, lyder det fra Lars Christensen, restaureringsarkæolog ved Slots- og Kulturstyrelsen om jættestuer. Foto: Jens Wollesen
gallery icon

Se billedserie

- Det er en kæmpe bedrift at bygge en jættestue. Nogle kalder det for det ældste ingeniørhåndværk, det er virkelig gennemtænkt, hvordan de er bygget, lyder det fra Lars Christensen, restaureringsarkæolog ved Slots- og Kulturstyrelsen om jættestuer. Foto: Jens Wollesen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Ingen tidshorisont for Jættestuen

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

OBS! Denne artikel er en betalingsartikel og kan derfor kun læses af abonnenter eller mod betaling.

Ingen tidshorisont for Jættestuen

Det er snart ti måneder siden, Øm Jættestue blev afspærret og lukket for offentligheden. Og der kan gå længe, før der bliver åbnet igen.

Lejre - 29. juli 2021 kl. 16:33
Af Ea Lykke Schausen

Det er en af de største og bedst bevarede jættestuer i Danmark. Her er der blevet holdt koncerter, skoleudflugter og meget andet gennem årene. Men siden september har der været sat en pause for aktiviteter i, på og omkring det godt 5000 år gamle gravkammer ved Øm. Og der kan gå længe, førend der igen er adgang.

- Vi afspærrede sidste år jættestuen efter en anmeldelse fra en borger omkring løse sten i stengærdet omkring højen, fortæller Lars Christensen, restaureringsarkæolog ved Slots- og Kulturstyrelsen.

Hvad er en jættestue?
  • En jættestue er et gravanlæg fra bondestenalderen. Den er bygget af meget store sten og dækket af en jordhøj.
  • I ældre tid anvendtes ordet dysse om alle stenalderens store stengrave, navnlig også om jættestuer. Nu til dags forstås ved (sten)dysse alene et mindesmærke, hvis hoveddel er et ikke jorddækket, større eller mindre kammer af bærende sten.
  • Jættestuer har fået deres navne, fordi man i folketroen har antaget, at disse store monumenter bygget af tonstunge sten blev bygget af jætter - væsner med overnaturlige kræfter.
  • Jættestuerne blev bygget over en kort årrække, men blev brugt op gennem resten af bondestenalderen og helt ind i bronzealderen.
  • Ud fra gamle registreringer har man regnet sig frem til, at der har været mellem 25 og 50 tusinde jættestuer og stendysser i Danmark. Af disse er godt 700 jættestuer og 2300 stendysser bevarede.
  • Mange gravhøje måtte lade livet til fordel for brug af stenene til bygninger og veje. Først da man i 1937 indførte fredningsloven blev alle tilbageværende gravhøje fredet.
  •  I 2008 offentliggjorde forskere fra Niels Bohr Institutet ved Københavns Universitet resultatet af komplicerede beregninger, som viser at de danske jættestuer sandsynligvis er orienterede efter retningen til fuldmåne, måske endda efter retningen umiddelbart inden en måneformørkelse.


Kilde: Lars Christensen,
restaureringsarkæolog ved Slots- og Kulturstyrelsen, Nationalmuseet, AktuelVidenskab

- Den er på listen over fortidsminder, der nu skal restaureres, og vi har blik for, at denne er et af de mere besøgte fortidsminder. Men jeg tør ikke sætte årstal på, hvornår vi kan afsætte tid til at bringe det i orden.

Passe på jordlagene

Restaureringsarkæologen fortæller, at når tiden kommer til at få kigget nærmere på Øm Jættestue, er det primært de løse sten i stengærdet omkring jættestuen, der skal efterses. Og stengærdet er faktisk af en helt anden årgang end resten af jættestuen, hvis gravkammer blev restaureret tilbage i 2003.

- Stengærdet blev opført i 1830, da gravhøjen blev fredet, og dengang har man formentlig gravet noget af den originale gravhøj af. Så vi skal være obs på ikke at ødelægge de 5000 år gamle jordlag bag stenene, når stenene tages ned og sættes op igen, fortæller Lars Christensen.

Selvom restaureringsarkæologen endnu ikke kan spå om, hvornår restaureringen af Øm Jættestue kan ske, kan han alligevel spå om, hvor længe den vil tage.

- Jeg vil skyde på, at når vi først går i gang, så vil det tage knap et par måneder, lyder estimatet.

På top ti

Lars Christensen understreger, at jættestuen ikke vil blive glemt, og at man ved Slots- og Kulturstyrelsen har stedet højt på listen.

- Ud af de godt 700 jættestuer, der er tilbage i Danmark, så er Øm Jættestue helt klart på top ti over dem, der er mest kendte og besøgte. Og det er også interessesant, at man ved gravhøjen ved Øm kan komme ind i det gamle gravkammer - det er jo som om, man faktisk kan træde ind i stenalderen ved at træde ind i jættestuen.

Men en tur ind i det godt syv meter lange og to meter bredde gravkammer må altså vente. Hvor længe må tiden vise.

Stemmer du til kommunalvalget i år?
 

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk