30. november 2020
Formen, der blev brugt til at støbe små bronzeøkser, er fra den yngre del af bronzealderen og har ligget i jorden i omkring 3.000 år. Foto: Cille Krause /ROMU
Formen, der blev brugt til at støbe små bronzeøkser, er fra den yngre del af bronzealderen og har ligget i jorden i omkring 3.000 år. Foto: Cille Krause /ROMU
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Fandt muligt danefæ i skuffen: - Det er helt vildt

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Fandt muligt danefæ i skuffen: - Det er helt vildt
Lejre - 23. oktober 2020 kl. 10:17
Af Daniel Sennek

Kort før efterårsferien fik museumsinspektør of arkeolog Cille Krause en spændende besked. Det var et billede og en kort beskrivelse af den ene halvdel af en gammel støbeform - og om den måske var af interesse for museet. Det var den i den grad, for den er nu sendt til danefævurdering på Nationalmuseet

- Det var en stor overraskelse, det er virkelig et sjældent fund. At sidde med selve den form, som håndværkeren har brugt, det er helt vildt. Historien kommer meget tæt på og bliver meget levende, fortæller Cille Krause.

Formen er blevet brugt til at støbe celte - små bronzeøkser, som var et arbejdsredskab fra bronzealderen. Den er fra den yngre del af bronzealderen og har ligget i jorden i omkring 3.000 år. Indtil en dag i omkring 1954, hvor den blev fundet af en dreng ved navn Erik.

Han nåede dog aldrig at finde ud af præcist hvor specielt. Erik Jensen døde i 2005, og støbeformen endte hos hans datter. Hun kendte godt historien bag fundet, og i sommer gav hun den til sin fars tvillingebror, Ole Jensen, som derefter tog kontakt til ROMU.

- Det kunne da være spændende at se, om den kommer tilbage til Roskilde eller Lejre på et tidspunkt. Den fortæller jo om en aktivitet på egnen omkring Lejre, hvor der har været mennesker i mange tusinde, og hvor der er rigtig mange bronzealderhøje, siger Ole Jensen.

Og det er måske heller ikke et urealistisk håb.

- Det kunne vi også godt tænke os. Vi har ind imellem mulighed for at få udlånt genstande fra Nationalmuseet fem år ad gangen, så det kunne være oplagt at udstille den i ROMU-sammenhæng på sigt, slutter Cille Krause.

Køber du de fleste julegaver i forbindelse med Black Friday?
 

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk