26. februar 2020
Axel Sejer Jensen fylder 100 år den 16. august.
Axel Sejer Jensen fylder 100 år den 16. august.
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Tølløse Egnens lokalhistoriker fylder 100

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Tølløse Egnens lokalhistoriker fylder 100
Lejre Lokalavis & Midtsjællands Folkeblad - 09. august 2019 kl. 07:10
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Tølløse: I forbindelse med Axel Sejer Jensen 100 årsfødselsdag den 16. august, har Marina Wijngaard haft en samtale med ham.

De sad i hans hyggelige lille kontor med gamle fotografier, pc og det fornødne udstyr, og de mange ringbind, der indeholder mange års skriverier om Tølløseegnen og dens historie.

Han fortalte om sin barndom og ungdom i Kvarmløse. Om de fem gårdmandsfamilier, der skiftedes til at lægge hus til hyggelige sammenkomster, hvor børnene selvfølgelig fulgte med. Det er skikken fra en tid, hvor der var landsbyfællesskab.

Blev postbud
Da Axel Sejer Jensen blev postbud ved Tølløse Postkontor, kom der gang i hans videre uddannelse. Det begyndte for alvor med en opgave som ad hoc afløser, da postbuddet på postburovognen på Høng-Tølløse ruten var blevet syg. Den første tur var svær - han nåede slet ikke at sortere al post, så en del måtte afleveres ved postkontorerne på stationerne på tilbagevejen, hvilket selvfølgelig ikke var i overensstemmelse med instruksen.

Sin kone, Karen Nissen, lærte han at kende, da hun var på sommerophold på Baptisthøjskolen. Pigerne kom om sommeren og drengene om vinteren. Flere flyttede ikke tilbage til deres hjemegn, men fandt sig en livspartner i Tølløse i den periode.

Efter krigen
Efter krigen kom han på Postskolen, blev uddannet, og i 1947 blev han ansat på Toldpostkontoret i København. Efter først at have boet i lejlighed flyttede de i 1954 til et hus i Hvidovre. Der blev de to sønner og datteren født.

Han blev medlem af menighedsrådet i Hvidovre og kirkeværge. I den funktion havde han løbende kontakt med provsten og dens overordnede - bispen. På kirkeloftet lå der mange papirer, dokumenter og protokoller, som selvfølgelig vakte hans nysgerrighed. De blev efterhånden overdraget til de rette arkiverm og kirkens døbefont kom tilbage efter 150 år i Nationalmuseets gård.

Fødeegnen trak, en af sønnerne var med sin lille datter flyttet til Tølløse, først til aftægtshuset ved Kvarmløsegården, senere til Dalvænget. Huset i Hvidovre blev solgt, og i 1987, da Axel var gået på pension, flyttede parret til Østergade 31. Karen ville gerne kunne tage sig af sønnedatteren efter skoletid, og Axel fik for alvor tid til at granske i slægtens og egnens historie.

Lokalarkivet
Det har Lokalarkivet i allerhøjeste grad nyt godt af. Det var et grundigt arbejde, der førte til mange besøg på Lands- og Rigsarkivet.

Omhyggeligt opdelt i forskellige ringbind har han gemt alt, hvad han har kunnet opspore og ikke mindst huske navnlig om Kvarmløse, Tølløse, Aastrup og Soderup. Også alt det, som hans bedstefar havde fortalt. Ringbindenes indhold bliver fortsat opdateret og udvidet, for han er på trods af sin høje alder fortsat aktiv. Som han siger, så handler det om at bevare sit engagement og nysgerrigheden. Han kommer stadigvæk til møderne i Baptistkirken og i Lokalhistorisk Forening. Bilen har han dog nu afskaffet. Efter 20 år var den blevet for dyr i vedligeholdelse, og den er afløst af en el-scooter.

"At tale med en mand, der kan huske Tølløse og Kvarmløse mere end 80 år tilbage, er noget af en oplevelse", siger Marina. Gamle ordsprog og talemåder får igen mening: Det gør ikke noget, at sjælen bliver gammel, bare den er fyldt med gåpåmod.

"Vi kan vist med rette udnævne Axel til Tølløse-egnens historiker og æresmedlem af Lokalhistorisk Forening".

Tip os


mcred@sn.dk

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk