27. juli 2021
Et væld af bjergtrolde har taget bolig i Thomas Schwerdtfegers værksted. Til sommer skal Tolkien-væsenerne på scenen i Dyrehaven, hvor Hobbitten får premiere. Foto: Holger Vincents.
gallery icon

Se billedserie

Et væld af bjergtrolde har taget bolig i Thomas Schwerdtfegers værksted. Til sommer skal Tolkien-væsenerne på scenen i Dyrehaven, hvor Hobbitten får premiere. Foto: Holger Vincents.
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Thomas vækker Tolkiens trolde til live

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Thomas vækker Tolkiens trolde til live
Opdateret 25. februar 2021 kl. 09:23
Lejre Lokalavis & Midtsjællands Folkeblad - 25. februar 2021 kl. 05:35
Af Holger Vincents

Når man som selvstændig tatovør inden for horror-genren tjener til huslejen ved at udsmykke folks kroppe med dødningehoveder, uhyrer og morbide citater, er en nedlukning langt fra ønsketækning.

For 41-årige Thomas Schwerdtfeger blev den ufrivillige pause fra nålen imidlertid indgangen til et nyt spændende projekt.

- De ringede fra Det Kgl. Teater og spurgte, om jeg var ledig, og det var jeg jo, fortæller han om opkaldet, der banede vejen for, at han henover de seneste måneder har haft sit værksted ved hjemmet i Ejby befolket af bjergtrolde og skovelvere.

Fabeldyrene, som på skift har fået plads ved siden af parcelhusejerens excentriske samling af kranier, konserverede dyr og brætspil, er i virkeligheden dukker, der skal på scenen under sommerens opsætning af Hobbitten i Dyrehaven.

Tyven med de tusinde tricks

Thomas Schwerdtfeger har nemlig fået til opgave at tage de fantasifulde Tolkien-væsener, der er skabt af forestillingens designer Ida Marie Ellekilde, og give dem liv med maling og pensel. Et arbejde han har mange års erfaring med fra teater- og filmbranchen.

- Jeg er en kunsthåndværker, der kan alt muligt. Tyven med de tusinde tricks, lyder svaret på spørgsmålet om, hvilken stillingsbetegnelse han selv finder mest dækkende.

Lærte faget på ungdomsskole
Første gang Thomas Schwerdtfeger duftede til savsmuldet, var han 11-år og gik på Ishøj Ungdomsskole.

- Jeg har altid tegnet og malet meget, og da jeg så begyndte til teater, blev jeg hooked, fortæller han om begyndelsen.

Som 18-årig blev den allerede dengang kreative blæksprutte ansat som lærer på ungdomsskolen. Det blev startskuddet på en decideret karriere med at designe og skabe kulisser, dekorationer, dukker, special effects og meget andet til de skrå brædder.

En overgang var han ansat på Det Ny Teater, ligesom han i en årrække drev sin egen butik og værksted, der solgte og producerede forskellige former for teaterartikler.

Tilbage til teatret

Og selv efter Thomas Schwerdtfeger for seks år siden skiftede spor og åbnede Wicked Workshop Tattoo på grund af en rygskade, er han fortsat med at vende tilbage til den verden, hvor det hele startede.

- Jeg har svært ved at sige nej til teater og spændende kreativt håndværk i det hele taget, siger han.

- Selve illusionen, som mange forbinder med teater, findes ikke længere for mig, der er jeg for arbejdsskadet. Teatermagi for mig er at se publikum få en oplevelse, uddyber Thomas Schwerdtfeger, der også underviser på Statens Teaterskole, ligesom han har været hyret til at designe barer og andet på både Copenhell og Roskilde Festivalen.

Monstre er for alle

Sammen med sin hustru og to børn skiftede kunsthåndværkeren for to år siden lejligheden i København ud med parcelhuset i Ejby. Her har hans to børn fået mere plads og græs at boltre sig på, ligesom han selv og sin bedre halvdel, der er uddannet skrædder, nu kan glæde sig over henholdsvis egen systue og værksted.

Det er også i sit nye lokalområde, at Thomas Schwerdtfeger under nedlukningen har brugt en del af sin tid på at give de hjemsendte skolebørn mulighed for at dykke ned i den fantasyverden, han selv blev grebet af som ganske lille. Nærmere bestemt et virtuelt tegnekursus med monstre som omdrejningspunktet. Et motiv der er nøje udvalgt af tilflytteren.

- Det fede ved monstre er, at alle kan være med, fordi det kun er fantasien, der sætter grænser, forklarer Thomas Schwerdtfeger.

Tip os


mcred@sn.dk

De olympiske lege i Tokyo er igang. Hvor meget OL-guld regner du med vil blive uddelt til de danske atleter?
 

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk