30. marts 2020
Bjørn Nørgaard tog ordet under torsdagens markering af 50-året for Hesteofringen. Foto: Holger Vincents.
gallery icon

Se billedserie

Bjørn Nørgaard tog ordet under torsdagens markering af 50-året for Hesteofringen. Foto: Holger Vincents.
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Se billederne: Nyt Nørgaard-værk afsløret til jubilæum

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Se billederne: Nyt Nørgaard-værk afsløret til jubilæum
Lejre Lokalavis & Midtsjællands Folkeblad - 31. januar 2020 kl. 10:17
Af Holger Vincents
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Kirke Hyllinge: Selvom blodet ikke sprøjtede som dengang i 1970, var opmærksomheden fra de mange fremmødte intakt torsdag eftermiddag i Kirke Hyllinge.

Her havde Lejre Billedkunstråd inviteret såvel lokale borgere som politikere til at deltage i markeringen af 50-året for et af Danmarks historiens mest kontroversielle kunstværker, happeningen 'Hesteofringen'. En begivenhed der for præcis et halvt århundrede siden kom til at stå som en provokerende kommentar til Vietnamkrigens blodsudgydelser, og samtidig blev det helt store gennembrud for den dengang bare 22-årige Bjørn Nørgaard.

- Når man har det fag, jeg har, er man ofte meget ensom i sine idéer og tanker. Derfor er det også en store glæde at se, at vi i dag bakker op om kunsten, og at kunsten kan være lidt fremmedartet og underlig, og som tiden er gået, ender den med at blive en del af vores fælles kulturarv, lød det fra kunstneren selv ved jubilæet på Vintappervej. Et stenkast fra det sted, hvor han i sin tid parterede hesten Røde Fane, efter den lokale slagterlærling Eskild Karlsen få minutter forinden havde taget dyret af dage.

Skelsættende begivenhed

Netop åstedet for Hesteofringen vil fremover stå helt klart for alle forbipasserende, der nu kan nærstudere en nyopsat stele, naturligvis skabt af Bjørn Nørgaard, der blev afsløret under torsdagens fejring. Bag det nye mindesmærke står Lejre Billedkunstråd, mens både den lokale virksomhed Vestergaard Company og Udvalget for Kultur- og Fritid har bidraget økonomisk til projektet.

- Lejre Billedkunstråd har ønsket at sætte fokus på den her skelsættende begivenhed, da det var her i vores kommune, Lejre Kommune, det hele foregik, lød det fra Dorte Phillipsen, medlem af Lejre Billedkunstråd, der benyttede lejligheden til at rette en tak alle involverede i projektet.

Enkel påmindelse

Det nye kunstværk, der i alt sin enkelthed bærer datoen for Hesteofringen, er ifølge Bjørn Nørgaard ment som en simpel påmindelse om, hvad der skete i Kirke Hyllinge den 30. januar 1970.

- Det er meningen, den skal være enkel. Man kan sige, at den viser, hvor mange kilometer, man har kørt. Vi befinder os heroppe i et område de kalder Kongernes Lejre, og det er lidt i den tradition, at holde det enkelt - ligesom runestenene, forklarede kunstneren ovenpå eftermiddagens officielle program.

Samarbejde gav pote

Fra politisk side lød der først og fremmest stor tilfredshed med det samarbejde, der har sikret Lejre Kommune et helt nyt kunstværk.

- Det er den måde vi her i Lejre Kommune drømmer om, at noget opstår. En idé opstår lokalt, den formes, arbejdes videre med. Og så etableres der god dialog med dem, der bor her i samarbejde med Bjørn, og så tager man fat i det lokale erhvervsliv, opsummerede Claus Jørgensen (SF), formand for Udvalget for Kultur & Fritid, i sin tale.

Tip os


mcred@sn.dk

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk