10. maj 2021
Onsdag i sidste uge havde Venstres Line Holm Jacobsen og medlem af Bedre Hvalsø Peter Schultz Jørgensen sat hinanden stævne for at flytte debatten fra avisernes spalter og ud i virkeligheden. Foto: Holger Vincents.
Onsdag i sidste uge havde Venstres Line Holm Jacobsen og medlem af Bedre Hvalsø Peter Schultz Jørgensen sat hinanden stævne for at flytte debatten fra avisernes spalter og ud i virkeligheden. Foto: Holger Vincents.
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Politiker og borger debatterede Søtorvet: - Du ved faktisk ikke, hvad det er for et område, vi taler om

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Politiker og borger debatterede Søtorvet: - Du ved faktisk ikke, hvad det er for et område, vi taler om
Lejre Lokalavis & Midtsjællands Folkeblad - 13. april 2021 kl. 11:00
Af Holger Vincents

Hvalsø: Hvor stor en del af søområdet må lade livet, når Søvej skal flyttes for at give plads til Søtorvets 2. etape?

Svaret på dét spørgsmål forsøgte Venstres Line Holm Jacobsen og medlem af borgergruppen Bedre Hvalsø Peter Schultz Jørgensen at nå til enighed om på et møde ved søområdets sydligste hjørne i sidste uge.

Her havde kommunalbestyrelsesmedlemmet og den vedholdne kritiker af Søtorvet sat hinanden stævne for ansigt til ansigt at drøfte lokalplan LK 79B, der for længst er vedtaget, men langt fra uddebatteret.

Forkert kort

I det råkolde aprilvejr onsdag formiddag vil det være synd at sige, at politikeren og borgeren får en forsonende dialog at varme sig på i løbet af det timelange møde.

Peter Schultz Jørgensen, der også har invitereret avisen, lægger nemlig fra land med sit altoverskyggende ærinde: Line Holm Jacobsen har bagatelliseret, hvor stor en del af søområdet der forvandles til vej og fortov, når omlægningen af Søvej går i gang.

14MIF søtorv

I lokalplan LK 79B for Søtorvet, der blev vedtaget af Kommunalbestyrelsen tidligere på året, optræder både kortbilag 1 (tv) og et kort over lokalplanens byggefelter på side 8 (th). Afgrænsningen på side 8, der tydeligvis snupper en mindre bid af søområdet, er imidlertid forkert, oplyser Lejre Kommune til Mediecentret. Forskellen på indhugget i det grønne områder beløber sig til 675 kvadratmeter svarende til én parcelhusgrund. Kort: Lejre Kommune.


- Mit afsæt for mødet her ved træet er artiklen i Dagbladet (7. januar 2021 red.), hvor Line står her og slår ud med armene og siger 'det kun er det her areal' af søområdet, der bliver inddraget ved Søtorvets udvidelse. Det faktiske areal er 3,5 gange større. Senere, i både Dagbladet og i Lejre Lokalavis, har Line senere vist forkerte kortbilag, indleder Peter Schultz Jørgensen.

- Du ved faktisk ikke, hvad det er for et område, vi taler om, fastslår han brysk få øjeblikke efter de to har hilst på hinanden onsdag formiddag.

- Det synes jeg nu, jeg gør, for det er stadig det samme område, vi taler om, replicerer Line Holm Jacobsen skarpt.

Efter at have nærstuderet de to kort, som begge optræder i LK 79B, må politikeren dog kapitulere og give sin modpart ret i, at hun formentlig har begået en fejl ved at henvise til det forkerte kort.

- Men jeg har stemt for LK 79B, og begge kort står i lokalplanen, fastholder hun.

- Vi politikere er lægmænd og ikke eksperter - derfor må vi have tillid til, at kommunens embedsmænd giver os et retvisende beslutningsgrundlag - specielt i en sag som denne, hvor der netop var to valgmuligheder. At der åbenbart er sket en fejl, fordi de to kort i LK 79B ikke er identiske, er selvfølgelig beklageligt, fortsætter Line Holm Jacobsen.

- Hvis du tror, det er det, der er vedtaget, siger Peter Schultz Jørgensen og peger på kortet og byggefelterne. - Så har du vedtaget den forkerte lokalplan, fortsætter den pensionerede arkitekt og byplanlægger.

Parcelhusgrund til forskel

Selvom det er til at overse og måske også kan virke uforståeligt for de fleste, er der rent faktisk forskel på, hvor lokalplanens grænse drages på henholdsvis kortet over lokalplanens byggefelter på side 8 og så kortbilag 1, der er det juridisk bindende dokument over lokalplanområdets afgrænsning. Vel at mærke til trods for at begge kan nærstuderes LK 79B.

Det bekræfter Lejre Kommune, der giver Peter Schultz Jørgensen ret i, at afgrænsningen, som Line Holm Jacobsen har henvist til, ikke er retvisende. Det er ganske rigtigt en større del af søområdet, der lægges beslag på.

Men hvor stor er forskellen så mellem de to kort? Ifølge kommunen drejer det sig om 675 kvadratmeter svarende til rundt regnet én parcelhusgrund.

Og den besked får ikke politikeren til at vakle i forhold til det samlede projekt, der tilbage i februar måned blev endeligt vedtaget af kommunalbestyrelsesmedlemmets eget parti samt Socialdemokratiet og Dansk Folkeparti.

- Det ændrer ikke på, at det stadig er en meget lille del af det samlede søområde, der inddrages, siger hun.

Peter Schultz Jørgensen er uenig.

- Det vil klemme rummet og skabe en anden mental oplevelse, øge trafikstøjen, samt visuelt eksponere vej og parkering på det nye store skrånende areal, mener han.

"Halvfærdigt projekt"

Mens udgangspunktet for dagens møde måske har været en mindre detalje i den samlede lokalplan, er de to duellanter ikke sene til at brede diskussionen ud til de mere overordnede spørgsmål. Så som hvorvidt Søtorvets 2. etape er en naturlig forlængelse af 1. etape. Og om den tidligere lokalplan, der tillod 500 kvadratmeter til detailhandel, blot er blevet justeret for at give plads til et supermarked på op til 1200 kvadratmeter, eller om der er tale om en radikal omkalfatring af hele centret.

- Det vi står og kigger på er et halvfærdigt projekt, og nu skal vi have bygget resten. Det har hele tiden været forudsætningen, at der skulle bygges et supermarked, lyder argumentet fra Line Holm Jacobsen.

Schultz: Hvorfor to etaper?

Peter Schultz Jørgensen hæfter sig omvendt ved, at der fortsat er butikslejemål i det nuværende byggeri, der står tomme, her snart tre år efter snoren blev klippet til Søtorvets 1. etape.

- Hvis forudsætningen for, at få det til at køre, er, at man har et projekt af en vis størrelse, så forstår jeg ikke, hvorfor man har delt projektet op i to, siger han.

Han ærgrer sig samtidig over, at Kommunalbestyrelsen hældte Bedre Hvalsøs alternative lokalplanforslag ned ad brættet, og at administrationen ikke i højere grad inddrog de kritiske høringssvar forud for den endelige politiske godkendelse.

Et udsagn der under onsdagens travetur ved søen får Line Holm Jacobsen til at gentage, at Bysamarbejdet Hvalsø, som Peter Schultz Jørgensen indtil for nylig selv var medlem af, blev præsenteret for lokalplanforslaget til 2. etape, to måneder før det landede på politikernes bord.

- Bysamarbejdet blev forelagt hele projektet den 31. august (2020 red.). Der ligger høringssvar, og der har efterfølgende været en høring i otte uger. Så at sige at der ikke har været borgerinddragelse er simpelthen ikke rigtigt. Også selvom der ikke blev indkaldt til et borgermøde, siger Line Holm Jacobsen.

- Bysamarbejdet er ikke borgerne, siger Peter Schultz Jørgensen og fortsætter:

- Der er kommet næsten 100 indsigelser, og langt hovedparten havde kritiske kommentarer og konstruktive forslag. Det er mange. Ikke ét eneste er taget op. Til gengæld når developeren (udvikleren red.) vil lave en lokalplan om. Så siger Kommunalbestyrelsen, det gør vi, lyder modsvaret.

Jacobsen: Vi har lyttet

Direkte adspurgt afviser Line Holm Jacobsen, at Kommunalbestyrelsen burde have navigeret efter kritikken og startet processen om Søtorvet forfra. Der sker med henvisning til byens øvrige godt 4000 borgere, der ikke har fundet anledning til at kritisere 2. etape.

- Vi vil gerne navigere, men der er nogle grundstreger, der er slået de sidste fire-fem år, og dem holder vi fast i. Men når det er sagt, så vil jeg gerne lægge mig i selen for, at der skabt nogle flere grønne opholdssteder både i byen og ved søområdet, som der efterspørges, lyder løftet for fremtiden.

Hvornår byggeriet af Søtorvets 2. etape kan gå i gang er ifølge Mediecentrets oplysninger uvist, da der er indbragt to klager over LK 79B for Planklagenævnet, som nævnet i skrivende stund behandler.

Tip os


mcred@sn.dk

Planlægger du at holde den kommende sommerferie uden for Danmarks grænser?
 

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk