30. september 2020
Osted Bylaug fik et kig tilbage i historien til dengang, hvor Vibygaard lagde gårdsplads og marker til hoveri. Privatfoto.
Osted Bylaug fik et kig tilbage i historien til dengang, hvor Vibygaard lagde gårdsplads og marker til hoveri. Privatfoto.
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Osted Bylaug besøgte herregård fra hoveritiden

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Osted Bylaug besøgte herregård fra hoveritiden
Lejre Lokalavis & Midtsjællands Folkeblad - 22. maj 2019 kl. 06:21

Osted: For 300 år siden i 1719 måtte Osted bønderne udføre hoveri på herregården Vibygaard i Gl. Viby. Her i 2019 på 300 året for tvangsarbejdet besøgte Osted borgerne igen Vibygaard for at se, hvordan forholdene er på den tidligere herregård.

Osted Bylaug havde lørdag den 11. maj arrangeret en udflugt til Kr. Syv Kirke og Vibygaard.

På Kirke Syv kirkegård viste Leif Bo Poulsen og Poul Rundkvist rundt, de fortalte og viste gravkammeret for den sidste herremand på Vibygaard, Vilhelm Bertelsen, ligesom bylauget blev præsenteret for også gravstenen for en endnu tidligere herremand Jørgen Qvistgaard. I kirken så deltagenre desuden stolestadet, som herremanden brugte, når han kom i kirken.

Derefter gik turen mod Vibygaard, hvor Leif Bo og Poul Rundkvist fortalte om udviklingen på herregården.

Vibygaard er i dag meget forskelligt fra hoveritiden. Den er nu delt i 2 enheder. Landbruget med de store driftsbygningerne er et økologisk landbrug på 800 hektar og det bliver drevet i fællesskab med 2 andre godser. Det gamle hovedhus er nu privat ejet, det er et familiecenter, hvor vanskeligt stillet familier tilbydes døgnbehandling.

Hovedhuset er i dag beboet af familien Hecht, der har gjort et stort arbejde for at bevare den gamle herregaardsbygning. Her blev Osted Bylaug vist rundt i havestuen, pejsestuen og ind i det gamle kontor, hvorfra herremanden før i tiden kunne overvåge arbejdes gang på godset. Det var som om at herremanden blot var gået ud for et kort øjeblik. Dagen sluttede med en tur i den gamle park.

Tip os


mcred@sn.dk

Mener du, at det bliver mere forvirrende og besværligt at følge regeringens corona-retningslinjer?
 

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk