16. oktober 2019
Lejre driftsbudget vil være udfodret i de kommende år. Derfor skal politikerne i Økonomiudvalget diskutere mulige besparelser.
Lejre driftsbudget vil være udfodret i de kommende år. Derfor skal politikerne i Økonomiudvalget diskutere mulige besparelser.
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Økonomi under pres: Lejre skal spare millioner på velfærd de kommende år

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Økonomi under pres: Lejre skal spare millioner på velfærd de kommende år
Lejre Lokalavis & Midtsjællands Folkeblad - 18. juni 2019 kl. 15:22
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Lejre Kommune: Da politikerne i Økonomiudvalget tilbage i april måned godkendte det kommunale regnskab for 2018, skete det på baggrund af en såkaldt årsrapport, hvori borgmester Carsten Rasmussen (S) samtidig leverede en generel status på kommunens økonomi:

"Lejre Kommune har en sund økonomi, og vores kassebeholdning er blevet forbedret i 2018. Det gør kommunen mindre økonomisk sårbar over for de økonomiske udfordringer, der kan opstå", lød det i borgmesterens forord til det 75 sider lange regnskab.

Få måneder senere står udlægningen i skærende kontrast til de besparelser, som politikere i netop Økonomiudvalget skal drøfte i denne uge.

Forud for onsdagens udvalgsmøde vurderer administrationen, at der skal spares knap 10 millioner kroner i resten af 2019, 40 millioner kroner i 2020 stigende til 50 millioner kroner i 2021. Dermed skal der i hvert af de kommende to år spares godt 2,5 procent på de samlede kommunale budgetter.

Besparelser i sigte
Ifølge embedsværket bør millionbesparelserne udmøntes ved at undlade at pris- og lønfremskrive i 2020 og 2021, hvilket vil reducere de kommunale udgifter med 34 millioner kroner årligt.

I praksis betyder øvelsen, at den økonomiske ramme for den brede velfærd skrumper.

"Det er ikke en vildt dramatisk reduktion, men det er klart, at jeg ikke kan stå og love, at det ikke vil kunne mærkes rundt omkring i kommunen", vurderer Carsten Rasmussen, der samtidig afviser at have taget munden for fuld tilbage i april måned.

"Vi har en sund økonomi i Lejre. Men for at vi kan bibeholde den, kræver det, at vi holder øje med udgifterne, og i det her tilfælde er vi nødt til at gå ind og foretage en tilpasning", forklarer han.

Ifølge kommunen er der flere årsager til, at Lejres økonomi er udfordret.

Først og fremmest er det den demografiske udvikling, der lægger et solidt pres på de kommunale finanser. Flere små børn kommer til, samtidig med at antallet af ældre over 80 år stiger, og dermed vokser udgifterne til vuggestuepladser, samtidig med at tilstrømningen til plejecentrene har udsigt til at vokse. Dén udvikling slår i sig selv et hul i kommunekassen på 13 millioner kroner i 2020.

Flere årsager
Derudover viser administrationens beregninger, at udgifterne til overførselsindkomster, herunder sygedagpenge og førtidspension, stiger med fem millioner kroner til næste år, faldende til tre millioner kroner over det nuværende niveau i 2021.

Sidst men ikke mindst ser det specialiserede socialområde ud til at trække markant større veksler på Lejres finanser end ventet i de kommende år. Helt præcist vurderes området at udløse en merudgift på rundt regnet 18 millioner kroner om året frem til 2021.

"Jeg synes, det er alvorligt. Vi skar på driften i forbindelse med det sidste budgetforlig, og nu viser det sig så, at det ser storslemt ud. Med tanke på det synes jeg, det var lige lovlig kækt, at borgmesteren for få måneder siden sagde, at økonomien ser sund ud", lyder kritikken fra Venstres gruppeformand og medlem af Økonomiudvalget Tina Mandrup.

Upræcise prognoser
Tina Mandrup tvivler samtidig på, at besparelserne kan gennemføres, uden at borgerne vil kunne mærke et fald i serviceniveauet.

"Vi bliver simpelthen nødt til at kigge på udgifterne og se på, hvad der er need to have og nice to have (nødvendigt og rart at have red.)", lyder det.

Tina Mandrup og Carsten Rasmussen afviser i kor at finde pengene til driften på anlægsbudget og dermed udskyde planlagte kommunale byggerier. Begge medlemmer af Økonomiudvalget afviser samtidig, at de kommende besparelser er et resultat af, at de selv, den øvrige kommunalbestyrelse eller administrationen ikke har udvist rettidig omhu.

"Prognoserne i forhold til, hvor mange børn der kommer, har ikke været gode nok, men sådan er det med prognoser, og det må vi nu tage bestik af", siger Carsten Rasmussen (S).

Der foreligger på nuværende tidspunkt ingen aftale mellem regeringen og Kommunernes Landsforening om kommunernes økonomi for de kommende år. En ny aftale kan potentielt set betyde en forbedring af Lejres økonomiske rammevilkår.

Like os på facebook

Tip os


mcred@sn.dk

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk