22. september 2019
95 nye boliger på grunden, der har fået navnet Degnejorden, er tættere på at blive til virkelighed. Visualisering Dissing + Weitling Architecture og MOVE Arkitektur.
95 nye boliger på grunden, der har fået navnet Degnejorden, er tættere på at blive til virkelighed. Visualisering Dissing + Weitling Architecture og MOVE Arkitektur.
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Nyt boligområde rykker nærmere en realisering

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Nyt boligområde rykker nærmere en realisering
Lejre Lokalavis & Midtsjællands Folkeblad - 19. marts 2019 kl. 12:45
Af Holger Vincents
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Lejre: Lejre: Den formelle godkendelse fra den samlede kommunalbestyrelse mangler godt nok, men ikke desto mindre er et nyt storstilet boligområde i Lejre kommet skridtet nærmere en realisering.

Det er status, efter et flertal i Udvalget for Teknik og Miljø i forrige uge godkendte forvaltningens indstilling om at sende et forslag til en ny lokalplan for Degnejorden i offentlig høring og samtidig indkalde til borgermøde torsdag den 2. maj.

Frivilligt bofællesskab
Degnejorden, der ligger centralt i Lejre Stationsby, skal ifølge lokalplanforslaget indeholde op til 95 nye boliger af forskellige typer og størrelser indrettet i såkaldte klyngefællesskaber. Idéen er, at bebyggelsen skal understøtte fællesskab og sikre diversitet i beboersammensætningen.

"Vi tilgodeser en masse forskellige borgere, blandt andet ældre, der får mulighed for at flytte sammen i et mere eller mindre frivilligt bofællesskab, hvor beboerne selv skaber rammerne", lyder det fra Ivan Mott (EL), formand for Udvalget for Teknik og Miljø, der sammen med Socialdemokratiet og De Konservative sikrede, at lokalplanen nu de facto sendes i offentlig høring.

V: For proppet
På udvalgsmødet valgte Venstres to udvalgsmedlemmer som de eneste ikke at godkende forvaltningens indstilling. Først og fremmest på grund af et vedvarende ønske i partiet om at begrænse antallet af boliger til 70 styk og samtidig fastsætte en minimumsgrænse på 80 kvadratmeter pr. bolig.

"Vi har fra starten sagt, at vi synes, det bliver for proppet og et for stort antal mennesker i forhold til området. Det er en god idé at lave de her klynger, men vi så gerne, at man fjernede en klynge eller halvanden, så der kom lidt mere luft", foklarer Jens Kristian Jensen (V), medlem af Udvalget for Teknik og Miljø.

Borgere søger indflydelse
Et andet kritikpunkt fra Venstre lyder, Lejres borgere burde have spillet en større rolle i projektet tidlige fase.

"Som kommune skulle vi have været lidt mere fremme i skoene og brugt nogle af de mange idéer vi har modtaget. På den ville vi ikke bare skabe fællesskaber, men fællesskaber, som borgerne rent faktisk ønsker", forklarer Jens Kristian Jensen.

En af de borgere, der alligevel tror på, at det fortsat er muligt at præge udviklingen af Degnejorden er Henrik Svanholm fra Allerslev. Han har nu taget initiativ til at stifte en borgergruppe med det formål at afgive et købstilbud på godt en tredjedel af de kommende boliger, når projektet går ind i udbudsfasen.

"Vi har oprettet borgergruppen, fordi vi ønsker at skabe diversiteten ved at bygge boliger i forskellige størrelser, så både ældre, enlige, børnefamilier og seniorer kan bo i samme område", forklarer Henrik Svanholm, der opfordrer folk med interesse for projektet til at henvende sig.

"Jo flere, der er med i gruppen, jo større indflydelse kan vi også få og des større er chancen også for at vi kan realisere det", lyder det.

Fakta: Degnejorden
Nyt boligområde midt i Lejre Stationsby, som Lejre Kommune er i gang med at udvikle. Det nye boligområde er udset til at fremme fælleskaber med kvalitet i højsædet og inddragelse af naturen.

Arkitekterne på projektet er Dissing + Weitling Architecture og MOVE Arkitektur, der i fællesskab har skabt det grundlag for den foreløbige lokalplan som Lejres politikere i sidste uge besluttede at sende i høring.

Lokalplanen giver i sin nuværende udformning mulighed for opførelsen af op til 95 boliger i såkaldte klyngefællesskaber.

Der er borgermøde om Degnejorden torsdag den 2. maj.

Like os på facebook

Tip os


mcred@sn.dk

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk