6. maj 2021
- Der skal findes en bedre balance i forhold til kommunale udgifter til eksempelvis Center Avnstrup. Det er ikke fair, at kommunen hænger på dén regning, mener Morten Dahlin. Foto: Holger Vincents.
- Der skal findes en bedre balance i forhold til kommunale udgifter til eksempelvis Center Avnstrup. Det er ikke fair, at kommunen hænger på dén regning, mener Morten Dahlin. Foto: Holger Vincents.
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Ny Venstre-spids vil være synlig i Lejre: - Jeg har et helhedsblik

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Ny Venstre-spids vil være synlig i Lejre: - Jeg har et helhedsblik
Opdateret 28. april 2021 kl. 08:39
Lejre Lokalavis & Midtsjællands Folkeblad - 28. april 2021 kl. 06:09
Af Holger Vincents

Lejre Kommune: Er det rimeligt at antage, at Lejre risikerer at blive glemt, når den lille landkommune skal kappes med Køge om opmærksomheden?

Ja, lyder det fra Morten Dahlin, nyvalgt spidskandidat for Venstre i netop Køge-Lejre kredsen. Han har dog tænkt sig at modbevise påstanden.

- Når man lægger en lille kommune som Lejre sammen med Køge, er det en helt naturlig frygt, at Lejre risikerer at blive glemt. Især hvis man ser på nogle af de andre partier. Tag Jacob Mark (SF), der må siges at være udpræget Køge-mand, siger politikeren.

- Men jeg har et helhedsblik, og jeg har lagt en god plan, så min ambition er at holde fingeren på pulsen med hjælp fra Tina (Mandrup, red.) og resten af gruppen i Kommunalbestyrelsen, lyder opskriften fra 31-årige Morten Dahlin, der er vokset op i Greve, hvor han også har siddet i byrådet siden 2010.

Fra Slagelse til Lejre

I 2019, året hvor Morten Dahlin blev valgt til Folketinget for første gang, var han opstillet i Slagelsekredsen. Men når statsminister Mette Frederiksen en dag trykker på knappen, bliver det altså fra en ny base længere mod nordøst, at den unge Venstre-løve skal forsøge at forny sit mandat.

En kreds der ved sidste valg tilfaldt tidligere statsminister Lars Løkke Rasmussen.

- Det betyder da helt sikkert noget, for nu sidder du eksempelvis og spørger til det. Jeg er bare Morten, og selvom jeg bruger størrelse 45, kommer jeg nok ikke til at udfylde Lars' sko. Men jeg kommer med et godt lokalkendskab og en vilje til at tage lokale spørgsmål op, lyder løftet fra arvtageren, der siger, at han i sidste ende takkede ja til kredsskiftet, fordi han er stedkendt i Køge-området fra ungdomsårene, mens en del af familien bor i Gevninge. Sidst men ikke mindst er han og hustruen Laura vant til at nyde Lejres natur.

Bedre balance efterlyses

Godt tre kvarters kørsel fra Vores Sted, på Christiansborg, tog Morten Dahlins politiske karriere en ny drejning for tre måneder siden, da Inger Støjberg stod for det andet prominente Venstre-exit på ganske kort tid.

For Dahlin har det betydet, at han siden februar har beklædt posten som formand for Retsudvalget. Han er ligeledes medlem af indfødsretsudvalget, hvor han for kort tid siden indgik en aftale med regeringen, De Konservative og Liberal Alliance om at stramme reglerne for, hvornår kriminelle udlændinge kan få dansk statsborgerskab.

Netop rets- og udlændingepolitikken har da også altid haft hans store interesse, medgiver han i interviewet med Mediecentret og peger straks på det, han ser som Lejres lokale problembarn.

- Der skal findes en bedre balance i forhold til kommunale udgifter til eksempelvis Center Avnstrup. Det er ikke fair, at kommunen hænger på dén regning, blot fordi centret tilfældigvis er placeret her, siger Morten Dahlin, der dermed lægger sig i slipstrømmen på Tina Mandrup, Venstres gruppeformand i Kommunalbestyrelsen.

Kommunalt selvstyre

På spørgsmålet om hvorvidt kommunernes økonomi mere generelt bør styrkes, er Venstre-politikeren derimod mere forbeholden. Dahlin mener først og fremmest, at mere decentralisering og nærdemokrati på den anden side af "Christiansborgs tykke murer" er en ambition, vi som samfund bør stile efter.

- Jeg tror helt grundlæggende på, at beslutninger skal træffes så tæt på dem, de berør, som overhovedet muligt. Og det betyder i min optik gerne et større kommunalt selvstyre, og dermed også en ressourcediskussion, siger han.

Skal kommunerne helt generelt tilføres flere ressourcer?

- Nu sidder jeg jo ikke og forhandler økonomi med kommunerne, men det er da oplagt at kigge på ressourcefordelingen, hvis man lægger flere opgaver ud til kommunerne, lyder det.

Det største fællesskab

Beskæftigelsen er et andet område, Morten Dahlin fremhæver som et felt, der har haft hans interesse gennem en lang årrække, og som han betegner som "Danmarks største fællesskab". Det er samtidig et felt, hvor der netop nu er akut behov for politisk handling, lyder det.

- Det største fællesskab, vi har i Danmark, er arbejdsfællesskabet, og lige nu står vi en vigtig opgave med at sikre, at dem, der har mistet jobbet under corona og de selvstændige, kommer tilbage i det fællesskab, siger Morten Dahlin, der i den forbindelse nævner, at Lejre har været særdeles hårdt ramt på beskæftigelsen i Region Sjælland.

Han mener, at hjælpepakkerne og særligt dem målrettet mindre selvstændige har været utilstrækkelige.

Det leder spidskandidaten videre til et forsvar for en sektor, der både er obligatorisk Venstre-stof og på papiret favner store som små Lejre-virksomheder.

- Vi har en fødevaresektor, der vel at mærke fylder en hel del i Lejre, og det er et stort problem, når venstrefløjens løsning på den grønne omstilling er at fjerne en femtedel af landbrugsarealet i Danmark. Selvfølgelig skal landbruget bidrage, men vi gavner ikke den grønne omstilling, hvis arbejdspladserne flytter til polen, mener han.

Brug for bilerne

Fortsætter vi ned ad klimakrisens spor, men forlader marken og bevæger os ud på asfalten, er der ingen tvivl om, at bilerne fylder. Såvel på Lejres landeveje som i kommunens CO2-regnskab. Helt præcist 51 procent af drivhusgasser i Lejre Kommune stammer fra transportsektoren, fastslår kommunens egen klimarapport.

Alligevel er det en forkert vej at gå, hvis man fra politisk hold forsøger at begrænse folks muligheder for at sætte sig bag rattet, mener Morten Dahlin.

- Lejre er for mig et bevis på, at der er folk, der har brug for at få hverdagen til at hænge sammen. Bilen er for langt de fleste ikke en luksus, men en nødvendighed og noget de betaler verdens højeste skatter for. Så i stedet for at bekæmpe privatbilismen, så skal vi hellere se på, hvordan vi lokker folk over i en grøn bil.

Så vi skal ikke have færre biler i Danmark?

Morten Dahlin tænker sig om i adskillige sekunder.

- Jeg tror ikke nødvendigvis, at der skal færre biler til. Jeg tror løsningen er, at der skal flere grønne biler til, siger han og fortsætter:

- I forhold til en trængselsdagsorden er det fint, hvis færre mennesker i byerne får brug for en bil, men jeg tror ikke på, at vi kommer væk fra, at bilen bliver det primære transportmiddel i landdistrikterne. Ikke mindst hvis vi ønsker at folk skal bosætte sig i kommuner som Lejre.

Tip os


mcred@sn.dk

Planlægger du at holde den kommende sommerferie uden for Danmarks grænser?
 

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk