19. januar 2020
Efter en enstemmig anbefaling i Økonomiudvalget ventes Kommunalbestyrelsen i denne uge at beslutte, at Lejre skal ansøge om optagelse i klima-udviklingsprogrammet DK2020.
Efter en enstemmig anbefaling i Økonomiudvalget ventes Kommunalbestyrelsen i denne uge at beslutte, at Lejre skal ansøge om optagelse i klima-udviklingsprogrammet DK2020.
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Lejre søger om optagelse i nyt klimafællesskab

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Lejre søger om optagelse i nyt klimafællesskab
Lejre Lokalavis & Midtsjællands Folkeblad - 23. april 2019 kl. 12:54
Af Holger Vincents
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Lejre Kommune: Muligheden for at lære af de mest ambitiøse byer på klimaområdet i verden. Værktøjer og hjælp til at udarbejde lokale klimaplaner, der kan honorere Parisaftalens målsætninger om at begrænse den globale opvarmning. Assistance fra den grønne tænketank Concito og gensidig sparring med andre danske kommuner.

Sådan lyder det i invitationen til et nyt kommunalt klima-udviklingsprogram, DK2020, som Realdania står bag i samarbejde med Concito og det globale bysamarbejde C40.

Der er plads til 20 kommuner i programmet, som har til formål at sætte skub i den grønne omstilling. Og trods de relativt få pladser, er der blandt Lejres politikere bred enighed om, at det er værd at forsøge at blive en del af det nye klimafællesskab.

"Vi er i forvejen en grøn kommune, der vil gerne gøre mest muligt for klimaet. Hvis det lykkes at blive en del af programmet (DK2020 red.), vil vi indgå i et samarbejde, hvor der både er penge udefra, samtidig med at der er erfaring- og vidensdeling, som samlet set vil kunne give os et løft", lyder det fra Lejres borgmester Carsten Rasmussen (S) forud for tirsdagens møde i Kommunalbestyrelsen, hvor politikerne ventes at godkende en ansøgning om optagelse i DK2020.

Gevinst for Lejre
Skulle det lykkes Lejre Kommune at blive en del af det grønne udviklingsprogram, forpligter kommunen sig til at afsætte medarbejdertimer til projektet, der skal bidrage til at udvikle kommunens nuværende klimaindsatser. På nuværende tidspunkt er der ikke klarhed over, hvad udgiften i tilfælde af optagelse i DK2020 beløber sig til i kroner og øre. Alligevel har Carsten Rasmussen tillid til, at deltagelse i udviklingsprogrammet vil være en god forretning.

"Vi skal som kommune bidrage med noget arbejdskraft, og det koster selvfølgelig penge. Men de tiltag, som projektet kan hjælpe til med, skulle vi alligevel selv i gang med på sigt, så min opfattelse er helt klart, at vi får mere ud, end vi skyder ind", lyder det fra borgmesteren.

DF: Vi skal med
Hos Dansk Folkeparti er meldingen, at fordelene i tilfælde af optagelse i DK2020 er så store, at det vil være direkte "tåbeligt" ikke at ansøge. Partiets medlem af Økonomiudvalget hæfter sig desuden ved, at det er Realdania, der står i spidsen for programmet.

"For det første handler det om vores klima og mere specifikt om, hvordan vi når ind til essensen af, hvordan vi når Paris-målene, så selvfølgelig skal vi forsøge at komme med. For det andet, mener jeg ikke, at det for alvor kommer til at koste os noget at deltage", siger Ole Blickfeldt (DF), 2. viceborgmester og medlem af Økonomiudvalget, der sigter til, at det bør være muligt at finde ressourcerne inden for administrationens nuværende rammer.

Ole Blickfeldt afviser, ligesom Carsten Rasmussen, at ønsket om at blive en del af DK2020 skal ses som et forsøg på at brande Lejre Kommune.

"Det her handler først og fremmest om at gøre noget for klimaet. Når det så er sagt, vil det naturligvis være en sidegevinst, at vi kan brande kommunen som værende grøn", siger Ole Blickfeldt.

Tip os


mcred@sn.dk

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk