31. juli 2021
Nøgler og låse er blevet 79-årige Arne Thomsens livsværk. I dag driver virksomhedsejeren fortsat Arnes Låseservice i Tølløse sammen med sin søn, Leon Thomsen, der ses i baggrunden. Foto: Holger Vincents.
gallery icon

Se billedserie

Nøgler og låse er blevet 79-årige Arne Thomsens livsværk. I dag driver virksomhedsejeren fortsat Arnes Låseservice i Tølløse sammen med sin søn, Leon Thomsen, der ses i baggrunden. Foto: Holger Vincents.
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Legendarisk låsesmed inviterer indenfor i værkstedet

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Legendarisk låsesmed inviterer indenfor i værkstedet
Opdateret 15. juli 2021 kl. 09:22
Lejre Lokalavis & Midtsjællands Folkeblad - 14. juli 2021 kl. 10:14
Af Holger Vincents

Tølløse: Arne Thomsen har fået en idé.

Vi skal forevige en helt særlig hængelås, der kan tåle at stå under vand.

- Man bruger dem blandt andet på vandværker, siger han stolt og finder et glas frem, som hængelåsen synker til bunds i, mens fotografen forsøger at stille skarpt.

Den 79-årige låsesmed og indehaver af Låsesmeden Arne har ikke mistet lysten til at nørde med sit fag. Han nyder fortsat at stå op i privaten og bevæge sig ned ad gangen til den tilstødende butik for at give sig i kast med dagens arbejde. Ja sågar køre ud til kunderne på opgaver, når hjernen trænger til en pause fra fakturaer og ordresedler.

- Hvis du ikke holder den der i gang, siger han og sætter pegefingeren til tindingen.

- Så går du i stå. Så kan du ikke finde ud at bruge edb eller telefon. Man bliver tvunget til at lære det, når man går på arbejde, forklarer låsesmeden, alt mens Mediecentrets udsendte noterer sig, at de to smartphones på bordet bimler og bamler under det timelange interview.

Genoplivede forretning

Låsesmeden Arne har nemlig rygende travlt oven på et coronaår, hvor flere har flyttet hjemmekontoret ud af de vante rammer.

- Vi kan mærke, når folk er rykket i sommerhuset, for det betyder, at husene slides mere. Og det giver øget efterspørgsel på sådan nogle som os og andre servicefolk, siger han og lader blikket gå på vandring i lokalerne på Rosenvej, der udover butikken huser såvel virksomhedens kontor, lager og værksted.

På adressen, hvor det bugner med nøgler og findele til låse i alle afskygninger, slog Arne Thomsen dørene op for fem år siden. Eller retteligt, han genåbnede.

For indehaveren har tidligere drevet låseforretning i eget navn i Tølløse. Det vender vi tilbage til.

Inviterer indenfor

Grunden til at låsesmeden har hidkaldt avisen lyder, at han oven på travlhed og en pandemi nu mener, at tiden er moden til at invitere de lokale kunder og samarbejdspartnere inden for.

Det sker lørdag den 31. juli klokken 13.00-17.00 under overskriften 'Åbent hus og lagersalg'.

- Vi trænger til at få ryddet op på lageret, og derudover håber jeg bare, at folk har lyst til at kigge forbi til en pølse, en fadøl eller noget andet at drikke. Det er ikke ligefrem, fordi vi er vant til strøgkunder, siger Arne Thomsen og griner.

Den lokale låsesmed har tidligere sikret hjem og hjulpet med bortkomne nøgler i stationsbyen. Helt præcist i årene 1985 til 2000, hvor ejerens hjem og forretning lå i Gl. Tølløse.

- Jeg arbejdede som fængselsbetjent og en dag fik vi en gammel låsesmed fra Slagelse på besøg. Han vakte min interesse for faget, og det endte med, at han lærte mig håndværket, fortæller Arne Thomsen om den spæde begyndelse på karrieren. Undervejs på rejsen er det desuden blevet til syv børn og to ægteskaber.

De travle fattigfirsere

Men dengang, i årtiet der blev kendt som fattigfirserne, arbejdede låsesmeden to døgn som fængselsbetjent efterfulgt af fire fridage. Og så var der jo "rigeligt med tid" til at starte en virksomhed, som han udtrykker det.

- Det var under Schlütter og kartoffelkuren i 1980erne, hvor rigtig mange mennesker gik på røven, så der var masser af lave. Vi kørte rundt til huse, der var røget på tvangsauktion og låste op for banken. Det var en god forretning, fortæller Arne Thomsen, der også fik masser af rive i af den mangeårige Venstre-borgmester i Tølløse Kommune, Christian Nielsen.

Der var nok at se til, men heldigvis fik Arne Thomsen hjælp til at løbe forretningen i gang af sin søn Leon Thomsen, der den dag i dag er medejer af Låsesmeden Arne. Senest er Leons søn, Frank Thomsen, også trådt ind i foretagendet, så Låsesmeden Arne nu har tre generationer til at holde private hjem og erhverv bag lås og slå i såvel Tølløse som i Slagelse og Odsherred, hvor virksomheden også opererer.

- Det går fint med at arbejde sammen, men selvfølgelig kan der opstå gnidninger, erkender Arne Thomsen, der i modsætning til tidligere ikke har andre ansatte på lønningslisten.

Ind i politik

Men tilbage til historien. Vi skriver år 2000, da låsesmeden foretager et radikalt skift. Han afhænder sin daværende forretning og flytter til Slagelse med sin familie. Samtidig indleder han en politisk løbebane i det daværende Vestsjællands Amt.

- Det var en god oplevelse, hvor jeg lærte håndværket fra bunden, siger han og fremhæver særligt ét resultat fra sin tid i amtet.

- Det lykkedes at få ændret behandlingen af prostatakræft, så der blev indført laserbehandling. Det brugte man ikke på daværende tidspunkt på de vestsjællandske hospitaler, fortæller han.

Tilbage til Tølløse

Efter fem år i amtspolitik og med overgangen til regionerne i horisonten besluttede Arne Thomsen imidlertid, at han havde fået "nok af politik". Og så lå det det jo lige til højrebenet at genoplive sin virksomhed. Denne gang med afsæt i Slagelse hvor han fortsat boede. Sådan tegnede Arne Thomsens arbejdsliv sig i godt et årti, indtil han rykkede såvel privaten som virksomhedens hovedkvarter tilbage til rødderne i Tølløse.

- Det er mit bidrag til byen, hvor mine børn er vokset op og har gået i skole, forklarer han.

- Der er en social ånd i Tølløse. Folk er sindige og ikke så frustrerede. Der er tid og plads til at leve, og så er der naturskønt, uddyber han.

Tip os


mcred@sn.dk

De olympiske lege i Tokyo er igang. Hvor meget OL-guld regner du med vil blive uddelt til de danske atleter?
 

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk