8. maj 2021
Kommunalbestyrelsen har besluttet, at Lejre Kommune skal stille garanti for et lån til nyt byggeri på Grangården ved Kirke Såby. Foto: Lejre Højskole.
Kommunalbestyrelsen har besluttet, at Lejre Kommune skal stille garanti for et lån til nyt byggeri på Grangården ved Kirke Såby. Foto: Lejre Højskole.
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Højskole får kommunegaranti på 12 millioner kroner

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Højskole får kommunegaranti på 12 millioner kroner
Opdateret 28. april 2021 kl. 15:31
Lejre Lokalavis & Midtsjællands Folkeblad - 28. april 2021 kl. 15:29
Af Holger Vincents

Kirke Såby: Initiativtagerne til Lejre Højskole har haft fart på.

- Man har arbejdet meget intensivt og produktivt, fastslog Lejres borgmester Carsten Rasmussen (S).

Roserne faldt på et møde i Kommunalbestyrelsen tirsdag aften. Her besluttede en gruppe enige politikere at hjælpe den nye højskole ét skridt nærmere en åbning ved at stille en kommunegaranti på 12 millioner kroner til et byggelån. Garantien er betinget af, at Lejre Højskole bliver godkendt som folkehøjskole af Kulturministeriet. En garanti højskolen forventer falder på plads til efteråret.

- At have en højskole i Lejre Kommune er et godt tiltag. Det giver omtale, det sikrer at flere mennesker kommer til kommunen, og det skaber arbejdspladser. Samtidig har man et værdigrundlag, der læner sig op ad Lejre Kommunes. Det er en grøn profil, en maritim profil og en profil, der handler om bæredygtighed, så det kan næsten ikke være bedre, argumenterede Carsten Rasmussen.

Glad bestyrelsesformand

Beslutningen udløser naturligt nok stor glæde hos folkene bag Lejre Højskole.

- Jeg oplever, at vi er kommet til et sted, hvor Lejre Kommune har besluttet sig til en stor kulturpolitisk satsning. Fra højskolens side er vi taknemmelige over, at politikerne har tillid til, at vi kan forvalte en kommunegaranti, siger Lejre Højskoles bestyrelsesformand, Lotte Eghøj, til Mediecentret.

Kommunegarantien på det tocifrede millionbeløb skal i første omgang sikre, at Lejre Højskole kan få dækket skolens byggelån hos KommuneKredit, så der er økonomisk rygdækning til at opføre nye bygninger såvel som til at renovere de eksisterende rammer på Bjergskovvej.

- Kommunalbestyrelsens beslutning betyder, at den initiativrige gruppe, som står bag højskolen, nu kan udvikle en helt ny bydel i Kirke Såby, vurderer Lotte Eghøj med henvisning til, at der efter planen skal opføres en landsbyklynge, der bliver direkte nabo til den kommende kulturinstitution.

K: Liv i landsbyen

Håndsrækningen fra Lejre Kommune er ikke helt gratis, eftersom politikerne har besluttet at tage 0,5 procent i garantiprovision. De Konservatives Grethe Saabye, der selv bor i Kirke Såby, fremhævede i sit indlæg på kommunalbestyrelsesmødet, at aftalen sikrer "rimelige vilkår for kommunen".

- Det er lige præcis så nogle projekter, som det her, der er med til at skabe liv i vores landsbyer, så vi skylder at støtte op om initiativet, lød det fra De Konservatives gruppeformand.

Ifølge det projektforslag, som Lejre Højskole har afleveret til Lejre Kommune, løber skolens samlede budget til etableringen op i 33 millioner kroner.

Udover de 12 millioner hos Kommunekredit låner højskolen 15 millioner kroner via realkreditlån, mens 6,5 millioner kroner hentes hjem ved egenfinansiering fra blandt andet salg af landbrugsjord.

Lotte Eghøj oplyser til Mediecentret, at Lejre Højskole arbejder på at få basisfinansieringen på plads.

Efter planen skal Lejre Højskole byde de første elever velkommen i januar måned 2023.

Tip os


mcred@sn.dk

Planlægger du at holde den kommende sommerferie uden for Danmarks grænser?
 

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk