22. oktober 2019
Veterancafé Lejres initivtagere (fra venstre) Morten Kronolm, Henrik Milton, Søren Westermann og Rikke Falck håber på at se mange af de lokale veteraner til generalforsamling den 30. januar på Egholm Museum.
Veterancafé Lejres initivtagere (fra venstre) Morten Kronolm, Henrik Milton, Søren Westermann og Rikke Falck håber på at se mange af de lokale veteraner til generalforsamling den 30. januar på Egholm Museum.
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Giv agt: Lejre får sin første veterancafé

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Giv agt: Lejre får sin første veterancafé
Lejre Lokalavis & Midtsjællands Folkeblad - 22. januar 2019 kl. 09:37
Af Holger Vincents
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Lejre: De ligger spredt ud over hele landet og tilbyder kaffe og socialt samvær med ligesindede.

Veterancaféer er i de seneste år skudt op mange steder i Danmark, og nu er turen så kommet til Lejre Kommune, hvor tre lokale krigsveteraner og to såkaldte helt almindelige borgere nu er klar til at invitere til stiftende generalforsamling i Veterancafé Lejre.

Onsdag den 30. januar klokken 19 danner Egholm Museum uden for Kirke Hyllinge ramme om den officielle tilblivelse af det nye samlingspunkt for kommunens over 100 veteraner.

"Det giver god mening at etablere en café, fordi det betyder, at vi får et mødested, hvor både de meget udsatte og de velfungerende veteraner kan mødes og dele deres oplevelser med hinanden", forklarer Søren Westermann, der bor i Lejre Kommune og selv har været udsendt til både Balkan, Irak og Afghanistan.

"Det er ikke altid, at de oplevelser lige passer ind i samtalerne henover spisebordet derhjemme. Men med veterancaféen kan vi give plads til de samtaler og samtidig skabe en kæmpe ressource lokalt", fortsætter den tidligere soldat.

Fik idé til flagdag
Idéen til veterancaféen blev undfanget af netop Søren Westermann og veterankollegerne Morten Kronholm og Henrik Milton, da de i september måned sidste år var samlet på Egholm Slot, hvor Lejre Kommune for første gang indbød til en lokal udgave af den nationale flagdag, der hædrer Danmarks udsendte.

Og så gik det stærkt. Trekløverets ønske om en lokal veterancafé blev lynhurtigt opsnappet af Rikke Falck, der udover at være datter af godsejer Ole Falck står i spidsen for det historiske museum på Egholm Slot. Et museum der i dag huser en omfattende samling af krigshistoriske effekter, men altså fremover får en helt ny funktion.

"De herrer havde et ønske om en café, og så var det, jeg tænkte, jeg har et lokale, og jeg kan finde ud af at lave kaffe", forklarer Rikke Falck, der sammen med Sascha Rysse udgør initiativgruppens civile islæt.

Også for pårørende
Og netop civile, nærmere bestemt veteranernes pårørende, opfordres også til at lægge vejen forbi caféen, der efter planen skal holde åbent fra klokken 19-21 hver anden onsdag i ulige uger.

"Meningen er, at det også skal være et sted, hvor ægtefæller, kærester og børn kan tale med hinanden og udveksle erfaringer. På den måde får vi forhåbentlig skabt nye netværk herude", forklarer Henrik Milton, der tilbage i 1999 var en del af det danske bidrag til NATO-styrken i Kosovo.

Han og de øvrige veteraner bag den nye café er enige om, at Forsvarets evne til at hjælpe tidligere udsendte er blevet bedre i løbet af det seneste årti.

Alligevel er der brug for frivillige initiativer som det nye fællesskab i Lejre. Det mener Morten Kronholm, der har været udstationeret i Bosnien og på Cypern.

"Veterancentret (Under Forsvaret red.) har lokale afdelinger rundt omkring i landet, hvor man kan henvende sig og få hjælp. Det ændrer dog ikke på behovet for fællesskaber ude i de enkelte kommuner, hvor vi kan hjælpe og støtte hinanden", siger Morten Kronholm.

Like os på facebook

Tip os


mcred@sn.dk

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk