18. januar 2020
En gruppe frivillige fra Bysamarbejdet Hvalsø er utilfredse med processen omkring forskønnelsen af viadukten. Fra venstre er det Leif Petersen, Karin Hegedys, Ole Dangvard Jensen, Kirsten Albæk, Marianne Hansen, Søren Riberholdt, og Poul-Henning Friborg. 

Foto: Holger Vincents.
En gruppe frivillige fra Bysamarbejdet Hvalsø er utilfredse med processen omkring forskønnelsen af viadukten. Fra venstre er det Leif Petersen, Karin Hegedys, Ole Dangvard Jensen, Kirsten Albæk, Marianne Hansen, Søren Riberholdt, og Poul-Henning Friborg. Foto: Holger Vincents.
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Frivillige: Kommunen spildte vores tid

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Frivillige: Kommunen spildte vores tid
Lejre Lokalavis & Midtsjællands Folkeblad - 05. september 2019 kl. 13:30
Af Holger Vincents
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Hvalsø: Hos gruppen af frivillige fra Bysamarbejdet Hvalsø, der har stået i spidsen for arbejdet med at forskønne byens gamle viadukt, er der glæde og stolthed over projektet, der nu kun er en smule indvendig LED-belysning fra at være fuldbragt.

arrow Læs også: Præsten inviterer til høstfest i kirken

Alligevel er det med slet skjult utilfredshed, at de lokale ildsjæle nu kan se tilbage på selve processen omkring arbejdet med at forskønne det trafikale knudepunkt, der tilbage i juli måned fik sit nye okkerguleudtryk.

"Undervejs var vi ved at kaste håndklædet i ringen", fortæller Kirsten Albæk, kontaktperson for Kunst og Forskønnelse, den ene af de to grupper under Bysamarbejdet Hvalsø, der har stået bag det lokale byforskønnelsesprojekt. Et projekt som Lejre Kommune har bevilget 230.000 kroner til at realisere.

"Det har været op ad bakke", fastslår Ole Dangvard Jensen, kontaktperson for Stationsgruppen under Bysamarbejdet Hvalsø.

Hos Lejre Kommune ærgrer man sig over de frivilliges reaktion på forløbet.

"Jeg har forståelse for frustrationen, og jeg er optaget af, at vi lærer noget af processen, så samarbejdet mellem de frivillige og kommunen blive endnu bedre fremadrettet. Meget lykkedes for os, men den konkrete forskønnelse af viadukten har til tider været svær", lyder svaret på kritikken fra Bjørn Hendrichsen, sekretær for Bysamarbejdet Hvalsø.

Problemfyldt afspærring
Ifølge de frivillige begyndte samarbejdsvanskelighederne for alvor i slutningen marts måned i år, efter viaduktens nye farve var blevet fundet ved en afstemning på Café Noova på Søtorvet, og Bysamarbejdet ligeledes havde entreret med et lokalt malerfirma til at løse opgaven.

Med hjælp fra Lejre Kommunes Vej -og Park afdeling fik de frivillige dernæst arrangeret, hvordan Hovedgaden skulle spærres af i forbindelse med det kommende malerarbejde. Eller det troede de da, for kort tid efter meddelte kommunen, at processen omkring afspærringen skulle starte helt forfra med henvisning til, at en ny vejingeniør var blevet ansat. Ifølge de frivillige modtog de kort efter beskeden om, at Lejre Kommune alene ville påtage sig opgaven med at sikre, at trafikken kunne glide forsvarligt under malerarbejdet. En opgave der både indebar en midlertidig lysregulering og menneskelig kontrol i Hovedgaden. Tiltag der, ifølge Bysamarbejdet, er endt med at løbe op i det dobbelte sammenlignet med det konkrete tilbud, de selv nåede at indhente, før kommunen overtog opgaven.

Frivillige: Spildte kræfter
Den udlægning afvises dog af Bjørn Henrichsen, der siger til Mediecentret, at de frivillige fortsat var involveret i processen.

Ifølge Bysamarbejdets frivillige var det derimod kun begyndelsen på et slutspil om viadukten, hvor de i stigende grad følte sig sat uden for døren. Og den tilspidsede situation kulminerede i maj måned, da Lejre Kommune i kølvandet på et møde mellem administrationen, Bysamarbejdet og viaduktens ejer, Banedanmark, overtog projektet, forklarer Hvalsø-borgerne.

"Vi knokler i vores fritid på at få det her til at køre, og undervejs finder vi så ud af, at det er spildte kræfter, så man skal virkelig ville det. Der er jo ikke nogen på rådhuset, der har idéer til, hvordan Hvalsø kommer videre efter, at Hovedgaden, som så mange andre steder, er død. Det er de frivillige, der tager sig af det. Det kunne man godt bakke mere op om, når nu Lejre Kommune fattes penge og dermed også personale", siger Søren Riberholdt, medlem af Kunst og Forskønnelse.

Bjørn Henrichsen afviser, at kommunen skulle have overtaget projektet, men medgiver at de frivillige undervejs er havnet i en "venteposition". Sekretæren for Bysamarbejdet henviser til, at der har været opgaver, som kommunen i al sin enkelthed ikke har haft mulighed for at overdrage til Bysamarbejdet.

"Problemet med den del der handler om afspærringen er, at det er en type myndighedsopgave, vi rent forsikringsmæssigt ikke må uddelegere til de frivillige. Det er samtidig et godt eksempel på, at vi fremadrettet skal arbejde på forventningsafstemningen, så rollefordelingen mellem frivillige og kommune er tydeligere. For på den måde tror jeg også, vi kan undgå de frustrationer, der bliver givet udtryk for", siger han.

"Lærer hen ad vejen"
Direkte adspurgt erkender de frivillige, at en vis mængde kontrol og styring fra kommunal side er forventeligt, når skattekroner skal udmønte lokale initiativer som viadukt-projektet.

Men nu hvor Lejre Kommune har indsat en sekretær til at stå i spidsen for Bysamarbejdet, bør det være her løsningerne findes, i stedet for at projekterne forhales, fordi den øvrige administration skal involveres i tide og utide, lyder modargument.

"Vi er rigtig glade for at være med til at sætte vores præg på byen, men vi håber på, at det videre arbejde i Bysamarbejdet bliver mere effektivt", siger Ole Dangvard Jensen.

Bjørn Henrichsen hæfter sig ved, at byudvikling er "en størrelse hvor rigtig mange mennesker skal være med, og hvor arbejdet med at fordele roller og ansvar er spændende og svært", men påpeger samtidig, at viaduktprojektet rent faktisk er lykkedes til glæde for alle de frivillige og byen.

"Vi lærer hen ad vejen, og det er netop hovedpointen; det er en helt ny måde at arbejde på for både de frivillige og os som kommune, og vi bliver hele tiden klogere".

Tip os


mcred@sn.dk

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk