26. februar 2021
- Den beslutning er jeg glad for. Det betyder jo, at vi fortsat kan benytte vores solcelleanlæg i Sæby, som leverer strøm til friluftsbadet, multihallen og daginstitutionen Birken, siger Lejres borgmester Carsten Rasmussen (S), der her ses ved det famøse solcelleanlæg.

Arkivfoto: Holger Vincents.
- Den beslutning er jeg glad for. Det betyder jo, at vi fortsat kan benytte vores solcelleanlæg i Sæby, som leverer strøm til friluftsbadet, multihallen og daginstitutionen Birken, siger Lejres borgmester Carsten Rasmussen (S), der her ses ved det famøse solcelleanlæg. Arkivfoto: Holger Vincents.
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Folketinget redder Sæbys solceller: "Helt tosset at nedlægge grønne løsninger"

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Folketinget redder Sæbys solceller: "Helt tosset at nedlægge grønne løsninger"
Lejre Lokalavis & Midtsjællands Folkeblad - 20. januar 2021 kl. 05:58
Af Holger Vincents

Sæby: Lejre Kommune behøver alligevel ikke at finde hovedafbryderen frem og slukke solcelleanlægget på Sæby-Gershøj Svømmebad.

Det står klart, efter et bredt politisk flertal i Folketinget for nylig gav hinanden håndslag på en særordning, der betyder, at det kommunale anlæg består.

- Den beslutning er jeg glad for. Det betyder jo, at vi fortsat kan benytte vores solcelleanlæg i Sæby, som leverer strøm til friluftsbadet, multihallen og daginstitutionen Birken. Vi har længe kæmpet for, at det ikke skulle pilles ned. I en tid, hvor det gælder om at reducere udledningen af CO2 og andre drivhusgasser, ville det jo være helt tosset at nedlægge grønne løsninger, som fungerer, siger Lejres borgmester Carsten Rasmussen (S).

Bred aftale
Den nye aftale, som regeringen og resten af rød blok sammen med Venstre, Dansk Folkeparti og Konservative enedes om kort før jul, sikrer, at kommunale solcelleanlæg, som det i Sæby, der for længst er opført og taget i brug, alligevel ikke er underlagt det såkaldte krav om selskabsudskillelse. Dermed kan solcelleanlægget fortsætte med at bidrage til den grønne omstilling, uden at kommunen skal ud og finde en privat samarbejdspartner til at stå for driften.

- Det er en rigtig god dag for de eksisterende kommunale solcelleanlæg både det i Sæby og i resten af landet. Det har været vanskeligt at forklare, hvorfor de ikke måtte anvendes, siger Carsten Rasmussen.

Kringlet lovgivning
Tilbage i efteråret 2019 kunne Mediecentret fortælle, at Energistyrelsen havde pålagt Lejre Kommune at lukke det i dag otte år gamle anlæg, der årligt producerer 50.000 grønne kilowatttimer og dermed sparer kommunen for 10 tons CO2.

Styrelsen traf dengang beslutningen på baggrund af en nyfortolkning af reglerne på området. Nu lød det, solcelleanlæg blev betragtet som forsyningsvirksomheder - og dem må kommunerne ikke drive. De blanke paneler i Sæby kunne derfor kun fortsætte med at generere grøn strøm på lovlig vis, hvis kommunen udskilte anlægget i et forsyningsselskab, der dernæst skulle sælge strømmen videre til svømmebadet, multihallen og Birken. En øvelse der udover øget bureaukrati og papirbøvl ville have den konsekvens, at Lejre Kommune skulle punge ud med både moms og elafgift til staten.

I 2019 kaldte Carsten Rasmussen Energistyrelsens beslutning for "fuldkommen hul i hovedet".

- Det er simpelthen for dyrt. Vi har også forsøgt at få nogle til at overtage, men det har foreløbigt ikke været muligt, fordi det rent økonomisk ikke giver mening, lød kritikken dengang fra borgmesteren.

Borgmester er fortrøstningsfuld

Spoler vi tiden frem til i dag, er Carsten Rasmussens utilfredshed med lovgivningen på området såmænd ikke blevet mindre.

For alt imens redningsplanken fra Christiansborg betyder, at solcelleanlægget på Sæby-Gershøj Svømmebad kan fortsætte med at producere strøm, slipper hverken kommuner eller regioner for at oprette selvstændige selskaber, hvis de i fremtiden ønsker at skyde penge i solceller for at dække energiforbruget på skoler og plejehjem.

- Jeg synes som udgangspunkt, at man som kommune burde have ret til at være selvforsynende. Man kunne jo sagtens have en afgift på strøm under alle omstændigheder, så staten ikke taber penge, lyder forslaget fra Carsten Rasmussen.

Samtidig vælger borgmesteren dog at se positivt på muligheden for flere solceller i Lejre Kommune. Et spørgsmål der er højaktuelt netop nu, hvor Kommunalbestyrelsen om kort tid skal vedtage en ny klimaplan.

- Vi arbejder fortrøstningsfuldt videre, sige Carsten Rasmussen og fortsætter:

- I begyndelsen, når man starter med at opsætte solceller og får behov for et selskab, vil det være bøvlet. Men så har vi også selskabet, og så burde det blive nemmere og mere rentabelt i takt med, at vi opbygger en større volumen, lyder vurderingen fra borgmesteren.

Tip os


mcred@sn.dk

Efter 1. marts vil det igen være muligt at få udbetalt de resterende feriepenge. Tager du imod tilbuddet?
 

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk