6. maj 2021
Der er godt nyt til de Lejre-pendlere, der til daglig sætter sig tilrette i Movias busser. Foto: Ulrik Jantzen, Movia.
Der er godt nyt til de Lejre-pendlere, der til daglig sætter sig tilrette i Movias busser. Foto: Ulrik Jantzen, Movia.
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Elbusser fra slutningen af 2022

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Elbusser fra slutningen af 2022
Opdateret 18. januar 2021 kl. 13:53
Lejre Lokalavis & Midtsjællands Folkeblad - 18. januar 2021 kl. 13:43
Af Holger Vincents

Lejre Kommune: Stiger du på bussen i Lejre Kommune om små to år, kan det meget vel være strøm, der sikrer, at du kommer fra a til b.

Det står klart, efter Movia netop har afgjort et udbud, der garanterer elbusser på en række strækninger i Lejre Kommune fra december måned 2022.

Operatørens beslutning udløser tilfredshed hos Lejres borgmester Carsten Rasmussen (S), der ser frem til en grønnere og mere støjsvag busdrift i kommunen.

- Jeg glæder mig over, at der nu er el-busser på vej til Lejre Kommune. Det er første skridt henimod, at alle busser bliver elektriske. Transportsektoren står for omkring halvdelen af al CO2-udledning i Lejre Kommune, så det er vigtigt, at den offentlige transport også bliver endnu mere klimavenlig. I øvrigt har el-busserne jo den ekstra fordel, at de ikke forurener med motorstøj eller dieselpartikler, siger Carsten Rasmussen (S) i en pressemeddelelse.

50 % grøn drift
Det var tilbage i efteråret 2020, at Lejres politikere nikkede til, at kommunen skulle støtte et emissionsfrit udbud.

I dag betyder Movias afgørelse, at det fra 11. december 2022 er slut med dieselbusser på 11 linjer i Lejre Kommune, Roskilde Kommune, Frederikssund Kommune samt en enkelt linje i Region Hovedstaden. I stedet kan de i alt to millioner årlige pendlere til den tid sætte sig til rette i 26 nye elbusser.

Ud af de 12 linjer går syv gennem Lejre Kommune. Det svarer til 43.000 årlige køreplantimer og udløser, ifølge Movia, en årlig CO2-besparelse på 1160 ton.

- Det er rundt regnet halvdelen af Lejres busdrift, der kommer til at køre på el, så vi tager et stort skridt fremad, fortæller Carsten Rasmussen til Mediecentret.

El er fremtiden
Grunden til at det ikke er alle Lejres busser, der bliver grønne i 2022, er, at det ikke er alle ruter, der sendes i udbud samtidig.

- Når de øvrige linjer kommer i udbud, bliver det med garanti også elbusser, lyder vurderingen dog fra Lejres borgmester.

Skiftet til de klimavenlige køretøjer får imidlertid ikke Carsten Rasmussen til at satse borgmesterkæden på, at flere Lejre-borgere også vil tage springet over i offentlig transport.

- Jeg tror ikke, at elbusserne kan gøre det alene, men man kan vende den om og sige, at det bliver sværere at argumentere for kollektiv transport, hvis vi fortsætter med de gamle dieselbusser, siger han.

Ifølge Lejre Kommunes administration vil skiftet til emissionsfri busdrift på de syv buslinjer koste kommunekassen 1,8 millioner kroner ekstra om året.

Tip os


mcred@sn.dk

Planlægger du at holde den kommende sommerferie uden for Danmarks grænser?
 

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk