14. oktober 2019
Caroline Pilemann med sønnen Gustav, der ikke må deltage i årets Luciaoptog. Foto: Susanne Helmo
Caroline Pilemann med sønnen Gustav, der ikke må deltage i årets Luciaoptog. Foto: Susanne Helmo
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Drenge forment adgang til Luciaoptog

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Drenge forment adgang til Luciaoptog
Lejre Lokalavis & Midtsjællands Folkeblad - 20. november 2018 kl. 09:35
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Vester Såby: På opfordring fra præsten udi Sæby/Gershøj kirker, blev der på skolens intranet inviteret til at deltage i Luciaoptoget, hvilket fik Caroline Pilemann til at melde sin to børn til. Liva fra tredie klasse og Gustav fra første.

Men det var ikke så lige til, for hun fik svar tilbage fra præsten Helene Rasmussen, at drenge ikke kunne deltage, men kigge på. At det i mands minde havde været sådan i Gershøj kirke og at man fortsat ville have det sådan.

Den noget chokerede forælder tog til genmæle og svarede, at der i mands minde kun havde været mandlige præster og været for piger og vi har besluttet, at sådan vil vi have det, svarede præsten.

- Sønnen blev ked af det og datteren forvirret. Det var svært for mig, at give dem en ordentlig forklaring. For der var ingen. Afvisningen handlede nemlig hverken om manglede Lucia-kjoler, for mange tilmeldte eller andre lavpraktiske grunde. Det handlede udelukkende om, at min søn var af forkert køn - set med kirkens øjne, siger Caroline Pilemann

Fra et kristent synspunkt
- Fra et kristent synspunkt giver den holdning ikke resonans hos mig. Luciaoptog har i Danmark inkluderet børn af begge køn i årtier. Hvorfor skal det nu ændres? Er det ikke at gå i den forkerte retning i et moderne ligestillings-samfund? Traditionen byder i øvrigt, at Luciabruden har langt lyst hår og blå øjne. Den slags gælder dog ikke mere, da dette opfattes som yderst diskriminerende. I år er Luciabruden i det pågældende optog da også en køn pige med kort og mørkt hår. Hvilket i mine øjne er absolut i orden. At Luciaoptoget er forbudt for drengebørn, kan jeg dog slet ikke se meningen med, spørger Carloline Piilmann

Kønsdiskriminering
Problemet med (køns)diskriminering, som det må sige at være i det her tilfælde, er, at vi lærer vore børn at de kan være forkerte/udelukkede/fravalgte alene på baggrund af deres køn. Vi lærer dem, både nu og som noget de tager med sig senere i livet, at deres køn kan være en hæmsko i deres liv. Det kan sætte en stopper for det, de ønsker at lave. Det, som de har at bidrage med. Det, som de ønsker at ændre verden med - i en bedre og mere bæredygtig retning, til alles bedste.

Hvad lærer vi så børnene?
Hvis vi lærer børn at acceptere det her, så tager de den opfattelse med sig videre i livet. Måske stopper min datter med at spille fodbold og gå til karate. I en misforstået opfattelse af, at det kun er forbeholdt drenge. Måske tør min dreng ikke deltage i Luciaoptog, hvis det en anden gang bliver en mulighed, eller at gå til ridning.

- Det er til tider nødvendigt at tage kampe som denne. Således at vi stiler efter et samfund, et land, hvor køn ikke er begrænsende for vor muligheder. Hvor vor muligheder ikke er begrænset af vort køn, siger den utrættelige mor.

Jeg har selv valgt
- Selv har jeg begået mig i miljøer med stor overvægt af det modsatte køn. Fordi jeg valgte ud fra interesse og kvalifikationer. Som pige gik jeg til fodbold, som ung valgte jeg HTX og som voksen gennemførte jeg en uddannelse som konstabel i militæret. Dette har udviklet mig og lært mig, at også mine børn kan lave præcis hvad de vil. Uanset køn.

- Hvad angår præsten i den føromtalte lokale kirke, så er min bøn (!), at kirken genovervejer sit svar, slutter Caroline Piilmann.

Like os på facebook

Tip os


mcred@sn.dk

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk