14. august 2020
Godt 30 borgere havde tilmeldt sig mødet, der er optakten til det politiske arbejde med Lejres nye affaldsplan. Foto: Holger Vincents.
gallery icon

Se billedserie

Godt 30 borgere havde tilmeldt sig mødet, der er optakten til det politiske arbejde med Lejres nye affaldsplan. Foto: Holger Vincents.
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Borgere bidrager til ny affaldsplan

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Borgere bidrager til ny affaldsplan
Opdateret 19. november 2019 kl. 11:11
Lejre Lokalavis & Midtsjællands Folkeblad - 18. november 2019 kl. 12:17
Af Holger Vincents
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Hvalsø: "Vi er kommet godt i gang, men der er plads til forbedring".

Med de ord byder affaldsmedarbejder i Lejre Kommune, Malene Krogh, velkommen i Hvalsø Kulturhus torsdag aften.

Her er godt 30 borgere og adskillige politikere fra Kommunalbestyrelsen samlet for i fællesskab at tage fat på det arbejde, der i sidste ende skal munde ud i en ny seksårig affaldsordning for hele kommunen. Udveksler idéer

"Vi er nået op på 52 procent genanvendelse af affaldet, og det er flot, men der er fortsat brug for, at vi gør noget mere", fastslår formand for Udvalget for Teknik og Miljø, Ivan Mott (EL), indledningsvis på mødet.

Lejre Kommune har i dagens anledning rekvireret en skraldebil, som står klar ved indgangen til kulturhuset, da deltagerne ankommer omkring klokken 16.30. Skraldemand Chano L. Jensen forklarer, hvordan det helt lavpraktisk foregår, når madaffald og restaffald skal tage afsked med deres respektive beholdere på villavejen - vel at mærke uden bananskralder og plastikemballage bliver blandet sammen.

Netop praktikken i den nuværende affaldsordning diskuteres flittigt inden for i varmen en time senere, da borgerne er blevet fordelt på tre grupper og med afsæt i lige så mange temaer skal udveksle idéer til at forbedre håndteringen af Lejres skrald.

"Hvordan kommer man af med sit papaffald, hvis man ikke har en bil?", lyder det retoriske spørgsmål fra en mandlig deltager i den gruppe, der har fået til opgave at diskutere faldgrupperne ved det nuværende seks år gamle affaldsordning, der afløses af en ny 1. januar 2021.

Fleksibelt genbrug
Få meter derfra kredser snakken om, hvordan den nuværende opdeling af husholdningsaffaldet i fem såkaldte fraktioner bør fastholdes i den kommende ordning.

"Man skal kunne vælge skraldespande efter behov", lyder et forslag.

Den sidste gruppe borgere er derimod i gang med at undersøge, hvordan man i første omgang helt undgår affald.

"På genbrugspladsen i Torkilstrup var der en søndag, hvor det var tilladt at klunse, men hvorfor egentlig det - det burde da være tilladt at klunse hver dag", mener en kvindelig deltager, hvilket resolut får gruppens ordstyrer, Malene Krog, til at grifle ned på sin hvide tavle.

"Man burde kunne bestille afhentning af genbrug, ligesom man kan bestille afhentning af storskrald", supplerer en af de yngre fremmødte i kulturhuset, der overfor avisens udsendte afslører, at han har tilmeldt sig aftenens borgermøde på opfordring fra ungeprojektet Futureland.

"Jeg kommer fra en familie, hvor vi taler om genbrug og klima dagligt, så derfor var det også naturligt for mig at møde op i dag", forklarer 21-årige Simon Løffler Puggaard fra Højby.

Formand: Vigtige input
Den unge mand fortæller, at han netop nu oplever et udtalt ønske blandt sine jævnaldrende om at gøre en indsats for at løse klimakrisen.

"Inden for de seneste par år, er der startet en kæmpe bølge, som jeg i høj grad føler mig som en del af, for jeg er også begyndt at gøre mere selv. Jeg køber sjældent nyt tøj, jeg spiser vegetarisk og så flyver jeg meget sjældent", uddyber han.

Spørger man Simon Løffler Puggaard er det dog ikke privatpersoner, som ham selv, der kan løse problemerne.

"Hvis via skal ændre på noget og for alvor rykke, når vi taler om affald og klima, så er det politikerne, der skal handle", mener han.

Ifølge Ivan Mott, skal borgermødet da heller ikke ses som et politisk forsøg på at frasige sig ansvaret.

Det fastslår udvalgsformanden under en pause fra idéudvekslingen i Hvalsø Kulturhus. Samtidig er det dog helt afgørende at inddrage borgerne i udformningen af den nye affaldsordning. En ordning som han og de øvrige medlemmer i Udvalget for Teknik og Miljø tager fat på til foråret.

"Vi vil rigtig gerne have borgerne med i forløbet. Ikke fordi de skal gøres ansvarlige, men fordi de kan være med til at forbedre vores beslutningsgrundlag. Det handler i høj grad om at få et indblik i, hvad de oplever i dag", siger han og fortsætter:

"Det der er svært ved den nuværende ordning, skal vi gøre nemmere, når vi laver den nye affaldsplan. Jeg kan høre, at det blandt andet handler om mere oplysning", lyder det.

Tip os


mcred@sn.dk

Dansk Folkeparti vil stoppe forhøjelse af pensionsalder ved 70 år. Er det en god idé?
 

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk