20. september 2021
Ny Højtoft er navnet på et nyt bosted målrettet borgere med autisme, der netop nu er på tegnebrættet med ambitionen om at blive blandt de førende i verden. Visualisering: Lejre Kommune.
Ny Højtoft er navnet på et nyt bosted målrettet borgere med autisme, der netop nu er på tegnebrættet med ambitionen om at blive blandt de førende i verden. Visualisering: Lejre Kommune.
Foto: Holger Vincents
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Autisme-bosted i Hvalsø vil være verdens bedste

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Autisme-bosted i Hvalsø vil være verdens bedste
Lejre Lokalavis & Midtsjællands Folkeblad - 16. oktober 2020 kl. 11:38

Lejre Kommune: Spaden er ikke sat i jorden endnu, men ambitionerne er allerede store.

- For mennesker med autisme skal det her være det bedste sted i verden at bo"

Sådan beskriver Heidi Thamestrup - landsformand for Landsforeningen Autisme - det bosted, som er på tegnebrættet, og som med stor sandsynlighed kommer til at ligge i Hvalsø i Lejre Kommune.

Bostedet får navnet Ny Højtoft, og det skal ifølge Heidi Thamestrup være et "modelprojekt".

- Mennesker med autisme bliver desværre ofte behandlet ret dårligt, også i Danmark. Men gennem årene er vi faktisk blevet dygtige til at forstå, hvad der er brug for. Så Danmark har med tiden fået en særposition, og jeg er sikker på, at fagfolk fra hele verden til komme til Lejre Kommune for at se de forhold, vi skaber på Ny Højtoft, siger hun.

Vil købe 45000 m2
Konkret ønsker Landsforeningen Autisme at købe et område på ca. 45.000 m2 mellem Åsen, Brødledsvej og Åsvejen i Hvalsø. Der skal Lejre Kommunes økonomiudvalg i næste uge tage stilling til, om landsforeningen skal have forkøbsret på hele det store område. Det vil kræve et tillæg til kommuneplanen, og kommunens borgere skal have mulighed for at bidrage med ideer og forslag i denne tidlige fase af projektet.

36 boliger
Ny Højtoft vil rumme 36 boliger fordelt på 4 huse. Hvert hus har fælles områder, hvor beboerne kan mødes, og samtidig er der taget hensyn til behovet for at kunne trække sig tilbage til sit helt eget område. Hver beboer vil have sin helt egen bolig med bad, køkken, soveværelse, stue og en privat gårdhave.

Borgmester er positiv
På forhånd er Lejre Kommunes borgmester, Carsten Rasmussen (S), positivt indstillet.

- Jeg er virkelig glad for, at Landsforeningen Autisme har fået øje på Lejre Kommune og grunden i Hvalsø. Byggeriet vil bestå af afgrænsede boligklynger i bæredygtige materialer og dæmpede jordfarver, og de vil lægge sig fint i landsskabet. Hele tanken om at tilbyde beboerne et godt liv, hvor der både er plads til fællesskab og privatliv, passer rigtig godt ind i visionen for Vores Sted, siger Carsten Rasmussen.

Hvalsø i sigtekornet
Arkitektur- og designvirksomheden Njordrum står bag konceptet "Njordrum CARE" og det samlede design af projektet. Prospektet beskriver "en varieret bystruktur, hvor landskabet og stedets karakter trækkes helt ind i bebyggelsen. [Det] giver mindelser til de små gårde og bebyggelser i området".

Martin Wienberg, der står for udviklingen af projektet hos Njordrum, mener, at Hvalsø kan tilbyde den optimale placering til det nye center.

- Den kunne simpelthen ikke være bedre. Det er, som om det hele går op i en højere enhed med grunden i Hvalsø. Den ligger så tæt på bymidten, at beboerne trygt kan gå derned alene. Og samtidig grænser den jo helt op til naturen med udsigt til det åbne landskab. Det er ret perfekt".

Finansiering skal på plads
Landsforeningen Autisme samarbejder med Danish Capital Partners om at finde professionelle investorer med en international og visionær investeringsstrategi for det sociale område, hvilket er nødvendigt for at kunne realisere de ambitiøse planer. Den endelige finansiering af projektet forventes at være på plads i december. Projektet har tiltrukket interesse fra både nationale og internationale investorer.

- Der er flere, som er interesserede i at skyde penge i byggeriet. Jeg er slet ikke i tvivl om, at vi i inden for tre år vil kunne indvie Ny Højtoft som et autisme-bosted i international klasse", understreger Heidi Thamestrup.

Tip os


mcred@sn.dk

Synes du, at kommunen er der for dig?
 

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk