19. juli 2019
Tina Mandrup er 50 år og bosiddende i Gevninge, gift og mor til en søn på 21 og en datter på 24 år. Til daglig er hun skoleleder og masterstuderende i offentlig ledelse og derudover medlem af kommunalbestyrelsen for Venstre samt Venstres Hovedbestyrelse.Ferierne foregår enten iført vandresko eller på ski i alperne.
Tina Mandrup er 50 år og bosiddende i Gevninge, gift og mor til en søn på 21 og en datter på 24 år. Til daglig er hun skoleleder og masterstuderende i offentlig ledelse og derudover medlem af kommunalbestyrelsen for Venstre samt Venstres Hovedbestyrelse.Ferierne foregår enten iført vandresko eller på ski i alperne.
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Appel - til de voksne!

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Appel - til de voksne!
Lejre Lokalavis & Midtsjællands Folkeblad - 16. februar 2019 kl. 09:50
Af Tina Mandrup
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Tina Mandrup er 50 år og bosiddende i Gevninge, gift og mor til en søn på 21 og en datter på 24 år. Til daglig er hun skoleleder og masterstuderende i offentlig ledelse og derudover medlem af kommunalbestyrelsen for Venstre samt Venstres Hovedbestyrelse. Ferierne foregår enten iført vandresko eller på ski i alperne.

For tre uger siden stod jeg sammen med min mand og vores voksne datter på Varde Torv - en fredag formiddag kl. 11. Ret usædvanligt for os alle tre, som hver især på en typisk fredag ville have passet vores job eller studie. Vi stod der ikke alene. I en cirkel midt på det smukke Torv stod vi dér; forældre, søskende, bedsteforældre og tilfældigt forbipasserende. Vi var godt pakket ind på denne smukke, solbeskinnede og frostklare dag. Der var en særlig stemning; på én gang stille og disciplineret og samtidig let og forventningsfuld. Stille og disciplineret fordi der på rad og række stod en flok unge mænd og unge piger i uniform. Lettede og forventningsfulde, fordi de var kommet igennem! Gennem strabadserende øvelser, hvor de for første gang i deres liv havde oplevet, at de ikke måtte give op, men være udholdende og vedholdende. Ikke alene for deres egen skyld, men for noget større end dem selv - for gruppens skyld. De havde gennemført Hærens Grundlæggende Sergentuddannelse. Vi lyttede til taler fra hærchefsergenten og oberstløjtnanten, som fortalte om den udvikling, de unge mennesker havde gennemgået det sidste år. Og der stod vi som forældre; stolte, med blanke øjne og fattede ikke helt, at det er muligt at opbygge så meget selvtillid og fællesskabsfølelse på så kort tid. 21 år og nu med en ballast og viden, der skal bruges som sergent i uddannelsen af kommende rekrutter. Et stort og udfordrende ansvar venter, og jeg er sikker på, at netop disse ranke unge mennesker, gennem deres uddannelse i militæret, har fået noget helt essentielt med sig, som vil gavne dem hele livet; robusthed, mestring, selvtillid, korpsånd og følelsen af, at fællesskabet er med til at bære en igennem, når egne kræfter er ved at slippe op. Men også at man selv skal bidrage til fællesskabet - det forventes! Og når nogen forventer noget af en, så oplever man sig som værdifuld.

Som vi stod der, kunne jeg ikke lade være med at tænke på, at der er meget godt at hente i militærets uddannelsessystem og i den kultur, de møder de unge med. Som skoleleder og tidligere lærer, har jeg på tætteste hold fulgt børn og unges udvikling gennem de sidste 30 år. Børne- og ungegruppen i dag kan en masse og meget tidligere end tidligere generationer. Udadtil ser de også ud til at trives, men jeg oplever også, at de mangler en helt fundamental og grundlæggende tillid til dem selv. Deres evne til at håndtere modgang er uudviklet. Jeg tror, en del af forklaringen skal findes i, at de ikke er mødt med krav og forventninger om vedholdenhed. Når noget har været svært eller ikke lige har været forbundet med umiddelbar tilfredsstillelse, har svaret fra de voksne været "så gør noget andet" - find en anden fritidsinteresse, find en anden ven, spring den opgave over osv. Men er det et ordentligt svar fra en voksen? Nej! Det gøres bedst ved at stille krav om vedholdenhed og støtte dem i at være udholdende. Støt dem i at søge til kanten af deres komfortzone både individuelt og i foreningsfællesskaber - og se dem vokse af selvtillid. Jeg er sikker på, at enhver forælder vil svare ja til, at det er godt, hvis børn oparbejder en robusthed til at møde livets udfordringer. Det var dét, de udstrålede de unge mennesker, og det var derfor, vi stod bevægede på Varde Torv en smuk og frostklar dag i januar.

Like os på facebook

Tip os


mcred@sn.dk

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk