23. oktober 2021
Loppemarkedet blev holdt i det store filmstudie i Filmbyen, hvor Zentropa de sidste fire år har haft politistationen og politimanden Carl Mørcks hjem bygget op, mens de fire film om Afdeling Q blev indspillet. Indtægten fra loppemarkedet går til at støtte Mint og hendes familie. Foto: Jens Wollesen
gallery icon

Se billedserie

Loppemarkedet blev holdt i det store filmstudie i Filmbyen, hvor Zentropa de sidste fire år har haft politistationen og politimanden Carl Mørcks hjem bygget op, mens de fire film om Afdeling Q blev indspillet. Indtægten fra loppemarkedet går til at støtte Mint og hendes familie. Foto: Jens Wollesen
Foto: Jens Wollesen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Video og billeder: Filmstudie tømt for rekvisitter fra Afdeling Q: Hjælper Mint

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

OBS! Denne artikel er en betalingsartikel og kan derfor kun læses af abonnenter eller mod betaling.

Video og billeder: Filmstudie tømt for rekvisitter fra Afdeling Q: Hjælper Mint
Køge - 17. december 2018 kl. 16:49
Af Katrine Wied

- Hvad siger vi. En 500-mand for det hele. Det er sgu billigt. Første-anden-tredje. Det er jeres.

arrow Læs også: Mint-lov vedtaget: - Fornuften har sejret

Filmkøbmanden Peter Aalbæk Jensen brugte sit berømte krejler-gen på andet end eksklusive filmaftaler søndag. Her var det i stedet gamle lamper, bruse-armaturer, kostumer, nummerplader og kirkebænke, der blev tinget om.

Zentropa havde for en dags tid omdannet det store studie i Filmbyen i Avedøre til loppehal. Her solgte filmselskabet ud af kulisserne fra filmene om Afdeling Q, Kvinden i Buret, Fasanjægerne, Flaskepost fra P og Journal 64. Her var også rekvisitter fra tv-serien Håbet, der netop er blevet vist på TV2. Overskuddet fra salget går ubeskåret til af hjælpe den thailandske pige Mint og hendes familie.

- Frank (Mints papfar, red) arbejder jo i Herfølgehallen, og vi holder sammen i byen. De her film om Afdeling Q er endt med at blive et nationalprojet, hvor 700.000 mennesker har set hver af filmene i biografen.

Mint er jo også blevet en slags nationalprojekt, som jeg er sikker på ender godt. Der er ingen, der synes, det er en god idé, at hun ikke skal have lov til at være i Danmark. Ikke en gang Martin Henriksen fra Dansk Folkeparti synes, det er en god idé, at hun skal udvises. Men det er dyrt, så længe hun er i Thailand. Derfor vil vi gerne spæde lidt til, forklarer Peter Aalbæk Jensen, der muntert går rundt i hallen og sludrer med kunderne.

Den højloftede hal ligner udefra mest en ruin. Her står grafitti-malede containere og en lille afdanket båd udenfor, og der ligger også en stor bunke med stole smidt på jorden sammen med en masse andet skrammel i det rustikke tidligere militærområde, der nu udgør Filmbyen.

Indendøre er hallen malet sort og har råt betongulv. Men sådan har der ikke set ud de seneste år. Herinde har politistationen fra filmene nemlig været bygget op, lige som hovedpersonen, politimanden Carl Mørcks, hjem har stået herinde som fuld kulisse.

- Dekorationen fra alle fire Jussi-filmene har stået her i fire år. Det hele var fyldt med rekvisitter, forklarer Peter Aalbæk Jensen.

Genstandene er fundet af Zentropas filmrekvisitører.

- De finder det alle mulige steder, siger Ålen.

Og nu får det meste nye ejere. Der er for eksempel stor interesse for nogle stationære brusearmaturer.

De første, der kaster sig over dem, er Bo Persson og hans søn Alex Persson.

- De må være fra en brusescene, hvor der er sket et eller andet frygteligt. Det må være »Kvinden i buret«, konkluderer Alex Persson.

Far og søn bliver hurtigt enige om at købe to af dem, men de skal ikke bruges i badeværelset.

- Hvis man skifter lidt ud, kan den blive til en lampe. Jeg har skruet på mange biler, så vi skal nok også finde ud af det, siger Bo Persson, der forestiller sig, at de nybyggede lamper skal op på sønnens værelse.

Også ægteparret Louise og René Mathys har kig på en bruser.

- Vi skal have en udendørs havebruser, forklarer René Mathys, der begynder at tale om hvilke dele, der hører til bruseren, med Peter Aalbæk Jensen, der kommer derhen. Ålens købmandsskab slår ikke fejl.

- Hvad vil du give for dem. Det er et meget dyrt armatur. Det er ikke noget skrammel, forhandler han.

Flere af køberne er inkarnerede fans af filmene og ude efter at få en souvenir derfra.

Det gælder blandt andre Gisela Müller, der bor i Danmark, men stammer fra Hamborg. Hun står ved et bord og ruller nogle store kort ud.

- Det er et søkort fra Flaskepost fra P. Jeg har set alle fire film og kan rigtig godt lige dem. Derfor synes jeg, at det er ærgerligt, at Nikolai Lie Kaas og Fares Fares ikke skal være med i den næste, siger Gisela Müller.

En anden souvenir-jæger er Lennart Hilfeldt. Han står ved en reol og roder i en bunke med nummerplader. Pladerne er ikke ægte, de er lavet af noget bøjeligt plastik, men ligner ellers de danske. Bag på står, hvor de har hørt til. På én står der for eksempel »taxi«.

- Dem kunne jeg godt finde på at købe. Jeg har også købt nogle andre ting, lige som jeg sender nogle billeder af ting til mine børn. De er lige så vilde med filmene, siger Lennart Hilfeldt, der har set alle filmene i biografen.

For Kræsten Kusk er det til gengæld genstande fra Breaking the Waves, der frister.

Midt i hallen ligger nogle meget lange kirkebænke, som stammer fra Lars von Triers mesterværk. Siden den film blev indspillet, har bænkene været brugt i et undervisningslokale på Zentropa, men nu er det tid til, at de skal ud.

- Jeg er nødt til at have én. Jeg har ikke noget sted at stille den, men vi har en kolonihave, så nu må jeg bygge den om, så jeg kan have bænken. Breaking the Waves er min yndlingsfilm, siger Kræsten Kusk.

Den femte film i rækken om Afdeling Q er ikke indspillet endnu. Den kommer til at hedde »Marco effekten«, men den skal ikke indspilles af Zentropa. Den skal derimod laves af Nordisk Film, som også skal producere filmene om de efterfølgende bøger. Det sker efter, at Jussi Adler-Olsen har kritiseret såvel Zentropas filmatiseringer som Nikolaj Lie Kaas' indsats i hovedrollen.

Ønsker man at få fingrene Carl Mørcks kontorstol fra Afdeling Q, eller måske Assads eller Roses stol, kan det stadig lade sig gøre. Zentropa holder auktion over de tre stole. Auktionen løber frem til den 24. december klokken 18. Man skal blot sende en sms med sit bud til Anja Christiansen, Zentropa på telefon 51 28 90 37.

Indtægten fra auktionen går til at støtte Mint.

arrow Lov er vedtaget: Nu kan Mint blive i Danmark
19. december 2019 kl. 10:18 Opdateret: kl. 11:05
arrow Møde: Mattias Tesfaye fortæller om udlændingepolitikken
17. november 2019 kl. 15:29 Opdateret: kl. 14:58
arrow Mints papfar tager hatten af for politikere trods udvisning
15. november 2019 kl. 00:13 Opdateret: kl. 19:14
Synes du, der skal lægges klima-afgifter på flyrejser?
 

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk