25. september 2020
- Der er bred bekymring blandt forældrene, og der har været en tilstand af chok, fortæller Claus Rundqvist om udsigten til nedlæggelsen af Holmebækskolens udskoling.
- Der er bred bekymring blandt forældrene, og der har været en tilstand af chok, fortæller Claus Rundqvist om udsigten til nedlæggelsen af Holmebækskolens udskoling.
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Sparekniven er tæt på: Forældre frygter farvel til udskoling

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Sparekniven er tæt på: Forældre frygter farvel til udskoling
Køge - 18. juni 2019 kl. 11:43
Af Simon de Visme
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Selvom der ikke var politisk enighed i Skoleudvalget om at nedlægge udskolingen på Holmebækskolen, tegner der sig et flertal for beslutningen. I dag tirsdag klokken 13.30 er sagen på dagsordenen i Økonomiudvalget, og her vil det for alvor vise sig, om skolens ældste elever i fremtiden må afslutte deres folkeskoletid på Herfølge Skole.

arrow Læs også: Stor omorganisering af specialskoler er på plads: Faglighed skal styrkes

Beslutningen sker på baggrund af de sparekrav, som alle politiske udvalg i Køge Kommune skal leve op til.

På Holmebækskolen er forældrene stærkt bekymrede over udsigten til en nedlæggelse af de ældste klasser.

- Vi er super ærgerlige over det, der er stillet i udsigt lige nu. Mest fordi det er baseret på økonomi og ikke særlig meget på faglighed, fortæller Claus Rundqvist, der er forældrerepræsentant i skolebestyrelsen.

En nedlæggelse af udskolingen vil give en gennemsnitlig årlig besparelse på 1,34 millioner kroner frem mod 2023, og i skolebestyrelsen peger man på den anderledes undervisning, som Herfølge Skole har taget til sig.

- Holmebækskolen kommer ikke til at være en hel skole. Derimod bliver området eneste »hele skole« Herfølge Skole, hvor de arbejder efter LEAPS og har projektbaseret undervisning. Det får børn og forældre i Herfølge ikke mulighed for at fravælge, medmindre man vil på en privatskole, påpeger Claus Rundqvist.

Tilbage i 2018 satte Herfølge Skole gang i LEAPS-projektet, som skal være en engagerende læringsform med projektbaseret undervisning på tværs af fagene, og hvis de ældste elever fra Holmebækskolen fremover skal flytte skole, vil det få negative konsekvenser, mener Claus Rundqvist.

- Ikke nok med at eleverne skal vænne sig til nye skolekammerater og nye lærere, så skal de også være syv år bagefter fagligt, fordi de andre elever på Herfølge Skole har arbejdet langt flere år med LEAPS. Det gør, at eleverne fra Holmebækskolen bliver super dårligt stillet, siger han.

Claus Rundqvist fortæller, at spareforslaget i øjeblikket møder stor utilfredshed blandt forældrene på Holmebækskolen, og at flere allerede har kontaktet privatskoler i området.

En tilstand af chok

Forældrerepræsentanten er fortæller, at flere af eleverne i 5.-6. klasse allerede nu er meget kede af udsigten til at skulle forlade Holmebækskolen om få år.

Eksempelvis har tre piger fra Holmebækskolen lavet en video og delt den på Facebook, hvori de argumenterer imod at nedlægge udskolingen, mens en gruppe elever angiveligt har valgt at strejke fra skolen i dag tirsdag og sat kursen mod Køge Rådhus og politikerne.

Fredag gik det op for forældrene fra Holmebækskolen, at deres udskoling var i farezonen, og allerede lørdag mødtes skolebestyrelsen for at diskutere, hvordan situationen skulle gribes an.

- Der er bred bekymring blandt forældrene, og der har været en tilstand af chok. Vi forsøger at komme på barrikaderne og skabe opmærksomhed, og så må vi håbe, at politikerne ser på det store hele og ikke bare tænker ren økonomi, siger Claus Rundqvist.

Han fortæller, at der er inviteret til forældrekrisemøde torsdag aften, hvor hele byrådet også er indbudt.

Fakta om LEAPS
  • LEAPS er et struktureret helskoleprojekt, som skal omstille folkeskoler til undervisning efter de pædagogiske principper bag projektbaseret læring for at øge elevernes engagement og trivsel.
  • Blot fire skoler på landsplan er udvalgt til at være LEAPS-skole og dermed en profilskole inden for naturfag. En af dem er Herfølge Skole.
  • LEAPS-projektet, der skal kører over fem år, er økonomisk støttet af blandt andre Novo Nordisk Fonden, Lundbeckfonden og Villum Fonden.
  • Kilde: LEAPS

Læs hele historien i tirsdagens udgave af DAGBLADET Køge.

arrow Kommune bider skolebesparelser over efter langt tilløb
25. juni 2019 kl. 16:33 Opdateret: kl. 14:48
arrow Sparekniven udskudt igen - normeringer og udskoling fredes
21. juni 2019 kl. 13:45 Opdateret: kl. 13:45
Har debatten om sexisme taget overhånd?
 

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk