18. juni 2021
Der er både byggeri i gang på den østlige og vestlige del ar det eksisterende Køge Sygehus. Foto: Jens Wollesen
gallery icon

Se billedserie

Der er både byggeri i gang på den østlige og vestlige del ar det eksisterende Køge Sygehus. Foto: Jens Wollesen
Foto: Jens Wollesen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Se de flotte billeder: Super udsigt fra sygehustårn

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

OBS! Denne artikel er en betalingsartikel og kan derfor kun læses af abonnenter eller mod betaling.

Se de flotte billeder: Super udsigt fra sygehustårn
Køge - 14. maj 2021 kl. 16:06
Af Torben Thorsø

Når det nye sygehus står færdig bliver der sikkert rift om sengepladserne på øverste etage.

- Det er fantastisk at se udsigten heroppe fra, og hvordan det nu skyder i vejret, siger Helle Gaub, projektdirektør på byggeriet og fortsætter:

- Nu har jeg været med her i otte år og det er dejligt at man endelig kan få en fornemmelse af, hvor højt det rent faktisk bliver. Det her bliver landemærket for Universitetshospital Køge.

Hun har netop været oppe på toppen af det første »tårn«, der bliver til det ene hjørne af det nye sygehusbyggeri, der skal afløse Køge Sygehus, Sjællands Universitetshospital Køge.

Tårnet er skudt op i løbet af det sidste år tid - som det første af i alt fire - og herfra er der en fantastisk udsigt ud over Køge Bugt eller langt ind i oplandet.

- Da jeg kom hertil 9. marts, for godt et år siden, var der bare et stort hul jorden her, og se det nu, lyder det med en vis stolthed fra Cristopher Balle, der er kvalitets og arbejdsmiljøchef på projektet.

Han er guide på en tur rundt i byggeriet, der nu skrider hurtigt frem, efterhånden som de store byggeklodser i form af betonelementer bliver hejst på plads.

Nu kan man endelig se konturerne af det nye supersygehus, der har fået sit første tårn.

Vejen til turen op på 8. sal er gået forbi den nye kølecentral og nødstrømsanlægget, der allerede står færdig og klar til brug.

Forsinket af covid-19

Helle Gaub forklarer, hvordan sygehusbyggeriet faktisk består af fem aktuelle byggepladser - samt de to, der altså allerede er afleveret til brug.

Hun kommer også omkring de forsinkelser, som covid-19 situationen har bragt med sig.

- Det har blandt andet været svært at få betonelementerne frem til brug, da vi er afhængige af internationale leverancer, forklarer hun om de forsinkelser, der har betydet, at den endelige aflevering udskydes til den 15. oktober 2025.

Før det er der dog deadline på det første tårn, B1, og derefter følger de tre næste frem til færdiggørelsen.

- Om præcis ét år er vi færdige med tårnet her, inklusiv toiletpapir, siger Christopher Balle med et udtryk, der signalerer, at så er alt klar til indflytning.

Fire tårne

Rundvisningen kommer blandt andet forbi et af de cirka 1100 toiletmoduler, der er præfabrikerede og sættes ind på etagerne, efterhånden som byggeriet skrider frem - klar til brug, altså når der er tilsluttet vand og sat toiletpapir i holderen.

De fire »tårne« vil stå på den østlige side af vandrehallen i sygehuset og her bliver en del af det eksisterende, lave byggeri revet ned for at give plads til universitetssygehusets nye profil.

Arbejdet med at bygge et nyt sygehus er også en udfordring, da det eksisterende sygehus ikke tages ud af drift - så de forskellige funktioner på sygehuset flyttes over i det nye byggeri, efterhånden som de enkelte afdelinger bliver gjort færdige og klar til indflytning.

Fra toppen er der en fantastisk udsigt ud over området. Til venstre er der projektdirektør for byggeriet Helle Gaub sammen med Lisa Dalum, der står for kommunikationen omkring byggeriet.

Helle Gaub fortæller, at der er gjort meget ud af at inddrage personalet på sygehuset, så de blandt andet kan følge med i, hvornår og hvordan deres egen afdeling skal flyttes over i det nye byggeri.

- Vi tror på, at det på den måde bliver nemmere at flytte dem, når det sker, og nu kan de så også følge med i det konkrete byggeri, siger hun med hensyn til det første tårn, der altså skyder i vejret nu.

- Der er stor interesse for byggeriet og det er skægt at se, hvordan for eksempel alle stolene i vandrehallens cafeområde er vendt over mod byggeriet, siger hun med et smil og tilføjer, at patienterne også følger godt med og brokker sig, hvis der kommer noget i vejen for deres udsigt til byggeriet.

- Det er jo klart sjovere at kigge på en masse »myrer«, der render rundt end på så meget andet, supplerer Christopher Balle om de flere hundrede medarbejdere ,der er tilknyttet de forskellige entrepriser, som byggeriet er delt op i.

Det er dem han står for at holde styr på og sikre sig, at alle regler og forskrifter bliver overholdt. Det har også været en udfordring under covid-19, hvor de for eksempel skulle møde ind uden sygdomstegn.

Koster flere milliarder

Hele byggeriet af Universitetshospital Køge kommer til at koste den nette sum af op mod 4.2 milliarder kroner og Helle Gaub fortæller, at nu hvor alt det indledende arbejde er gjort, og byggeriet er begyndt, så består hendes job i at holde styr på, at resultatet står mål med visionen og økonomien; så tid, kvalitet og økonomi går op i en højere enhed:

- Vi har haft en lang proces, hvor vi tidligt involverede medarbejdere, patienter og pårørende omkring deres ønsker til, hvad vi skulle bygge. Nu er vi i udførelsesfasen, hvor min afdeling holder øje med, at vi får, hvad vi har betalt for og at der ikke bliver skåret hjørner nogle steder.

Inde i selve "tårnet" skal der blandt andet være sengepladser og håndværkerne er i gang med at færdiggøre arealerene.

Helle Gaub fortæller, at et af de store ønsker fra patienterne, og som altså kommer til at præge et moderne byggeri som som det kommende universitetssygehus, er, at alle stuer bliver enkeltmandsstuer.

- De fleste vil gerne have noget privatliv under opholdet, derudover er alle stuer er også bygget, så der er plads til at pårørende kan overnatte her. Der er også der gjort meget ud af kommunikationen med patienten, hvor den storskærm, der bliver sat op på alle værelser, også kan bruges til at vise lægejournalen, så man kan følge med i, hvad der bliver skrevet ind af lægen, forklarer Helle Gaub og pointerer, at grundlæggende, så handler det hele om at bygge på en måde, så man prioriteter samarbejdet med patienterne.

At der så er en god udsigt fra sengepladserne, der kan nydes efter lægens stuegang, er bare en bonus.

Er du tryg ved ikke at skulle gå med mundbind mere?
 

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk