16. juli 2020
Parkeringshuset ved Køge Station har problemer med for få biler og for mange unge, der opholder sig på stedet. Foto: Anders Fallesen
Parkeringshuset ved Køge Station har problemer med for få biler og for mange unge, der opholder sig på stedet. Foto: Anders Fallesen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Sådan kan man løse problemerne i p-huset

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Sådan kan man løse problemerne i p-huset
Køge - 14. marts 2019 kl. 18:07
Af Lars Andersen
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Der har længe været problemer i parkeringshuset ved Køge Station med både salg af narko, hashrygende unge og senest et kæmpe biltræf med deltagelse af unge fra hele landet.

arrow Læs også: 18-årig solgte hash i omstridt p-hus: - Politiet havde dømt mig

Nu er Køge langt fra det eneste sted i landet, hvor parkeringshuse bliver brugt ti andre formål end at parkere biler i, og på en kommende stor konference i København om hele problematikken med parkering i storbyer, komme ret af punkterne til at handle specifikt om, hvordan man kan løse problemet med unge uønskede aktiviteter i parkeringshuse.

Det drejer sig om boligfonden Kuben, der stod bag et projekt i Søborg, hvor et større parkeringshus havde problemer, der minder meget om dem i Køge.

- Parkeringshuset er bygget sammen med to ejendomme, hvor der både er forretninger og privatboliger, så det er både kunder i butikkerne og beboerne, der bruger parkeringen, forklarer Asbjørn Dueholm, der var tovholder på projektet.

- Men der var på et tidspunkt skabt så meget utryghed på grund af de unge, der opholdt sig parkeringshuset, hvor de blandt andet reparerede knallerter, stod på skateboard og malede graffiti på væggene, at brugerne ikke turde eller ville parkere der.

- Desuden flød der med affald rundt omkring, og det var simpelt hen ikke et sted, hverken kunderne eller beboerne havde lyst til at bruge, siger han.

- Kuben fik derfor til at opgave at lave et projekt, der kunne få de unge ud af parkeringshuset og få de oprindelige brugere tilbage.

Der var fra starten enighed om, at det ikke ville hjælpe med »pisk«, og politiet kan ikke - lige som de heller ikke kan i Køge - være til stede 24/7 for at holde de unge væk, så derfor udarbejdede Asbjørn Dueholm og hans kolleger en nudging-strategi.

Nudge er oprindeligt et engelsk ord, der betyder noget retning af et puf, mens begrebet nudging ifølge hjemmesiden www.nudge.nu betyder »Et kærligt puf i den rigtige retning. Det betyder, at man hjælper et andet menneske til at gøre det rigtige i en given situation. Du hjælper mennesker med at tage en god beslutning. En god beslutning der er godt for individet og godt for samfundet«.

- Vi var jo godt klar over, at vi ikke kunne tilbyde de unge et ungdomshus eller et andet opholdssted, hvilket ville have været den optimale løsning, så vi lavede i stedet et katalog over mulige tiltag.

- Der var blandt andet forslag om at ændre belysningen, at spille høj operamusik og forskellige andre tiltag, men vi valgte at bruge de video-kameraer, der i forvejen var installeret i parkeringshuset, fortæller Asbjørn Dueholm.

- Via optagelserne fandt vi de områder, hvor de unge især holdt til, og der satte vi så nogle kæmpe smiley'er op på væggen og skrev med store bogstaver »Vi holder øje og passer på dig her«.

- Samtidig fik vi fjernet graffitien og alt skraldet, der blev sat ekstra skraldespande op, og hele huset blev malet indvendigt i nogle lyse, indbydende farver.

Endelig blev der etableret mindre forhindringer i gulvet, så de unge ikke længere kunne køre på skateboard.

Og strategien virkede - der er ikke længere skrald eller graffiti i parkeringshuset, og de unge bruger det ikke længere som knallertværksted.

- De unge hænger heller ikke ud i parkeringshuset i samme grad som før, men de kommer der dog ind imellem, siger Asbjørn Dueholm.

- Der har vi så rådet beboerne og de øvrige brugere af parkeringshuset til ikke selv at konfrontere de unge, men i stedet ringe til et fast nummer, hvorefter der så kommer en vagt til parkeringshuset for at tale med de unge og bede dem om at forlade stedet.

- Så undgås de vrede diskussioner, og brugerne skal ikke længere gå og være utrygge, siger han.

- Det er dejligt at vores tiltag har virket, men det er vigtigt at understrege, at det kræver en opfølgning, fordi skraldespandene skal jo tømmes, og hvis der blive ringet efter en vagt, så skal der også komme én

arrow Politiet tilkaldt til biltræf
22. juli 2019 kl. 13:00 Opdateret: kl. 13:00
arrow P-hus: Kæmpe biltræf udløste ingen parkeringsafgifter
05. marts 2019 kl. 13:51 Opdateret: kl. 12:38
arrow Politi: Vi kan ikke forbyde folk at parkere i et p-hus
01. marts 2019 kl. 11:25 Opdateret: kl. 11:25
Veganerpartiet stiller krav om, at der skal indføres vegetar/vegansk mad i institutioner. Er det en god idé?
 

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk