24. november 2017
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Nye principper for boliger i landzone

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Nye principper for boliger i landzone
Køge - 17. marts 2017 kl. 16:54
Af Anders Fallesen og Henrik Førby Jensen
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Køge: Økonomiudvalget godkendte på sit møde tirsdag fem principper for udstykning til nye boliger i landzoner. Baggrunden for indstillingen er et ønske om en fastlagt praksis for, hvordan Teknik- og Miljøforvaltningen fremadrettet behandler ansøgningerne.

Forslaget blev vedtaget med støtte fra alle partier undtagen Enhedslisten. For udvalgsformand Mette Jorsø (V) er det afgørende, at der fortsat skal være konkret stillingtagen til hvert eneste ønske om udstykning. På baggrund af ekstramøder har man på tværs af byrådet opnået større principiel enighed, vurderer Mette Jorsø om sagen.

- Og jeg må sige, at jeg er glad for, at Socialdemokraterne er med på denne vej frem. Torben Nøhr (forvaltningsdirektør, red.) har formuleret de fem principper, og det er så det, vi nu er enige om at stå på mål for. Jeg er ganske tryg ved dette, siger hun.

De fem principper fastslår rammerne for udviklingen i kommunens 33 landsbyer, behandling og hyppighed af forslag til ændringer, antal og kriterier for udstykning til nye boliger samt anvendelse af eksisterende landbrugsbygninger eller erhvervsbygninger.

Socialdemokraternes Erling Larsen understreger, at han fortsat vil stå vagt om, at der laves lokalplaner, når man skønner det nødvendigt. Og at lokalplanerne bliver overholdt.

- Det er som om, det hele kortslutter, når vi behandler de sager, og vi har valgt at sige: »Lad os prøve at lave nogle principper«, siger han og tilføjer:

- Vi vil se på det fra sag til sag og have mulighed for at sige: »Ah - det var ikke lige dét, vi mente«. Vi er meget på vagt, så det ikke udvikler sig til en glidebane, siger han.

Socialdemokraterne har hidtil været på linje med Enhedslisten i spørgsmål omkring udstykninger i landzoner, men har ikke tilsluttet sig et ændringsforslag fra Enhedslisten. Det skal dog ikke tolkes som principiel uenighed eller splittelse mellem de to partier, understreger Erling Larsen.

- Vi er to forskellige partier, og Enhedslisten har fremsat sine ændringsforslag. Det er udmærket, og det har vi ingen problemer med, siger han uden dog at ville uddybe, hvorfor Socialdemokraterne ikke har tilsluttet sig ændringsforslaget.

Mette Jorsø vil derimod gerne fortælle, hvorfor Venstre ikke er enig i ændringsforslaget:

- Enhedslisten ønsker jo ikke nogen udvikling i landzonerne. De vil opretholde de helt klare linjer mellem by og land, og det mener vi altså ikke fører nogle vegne, siger hun.

Hertil replicerer Niels Rolskov, Enhedslisten: - Der er da ikke noget vi hellere vil, end at der kan skyde ting op, som kan give nogle arbejdspladser. Men det skal ske inden for kommuneplanens intentioner og borgernes betingelse. Venstre vil bare putte en masse penge i lommen på nogle borgeres lommer.

Borgmester Flemming Christensen (K) er på linje med Mette Jorsø og glæder sig over, at principperne nu fastsættes. Han tog for nylig selv initiativ til at samle alle byrådspartierne til en drøftelse om, hvordan man lettere opnår enighed i denne type sager.

- Vi har med blandt andet landdistriktspolitikken hele tiden været enige om, bortset fra Enhedslisten, at der skulle være en mindre form for udbygning og udvikling i landzonerne, hvor området selv har en interesse i det. Men der har så været en række enkeltsager, hvor vi har haft svært ved at enes om, hvor grænsen går. Det præciserer vi nu, siger Flemming Christensen.

Niels Rolskov har fremsat ændringsforslag, der altså ikke fik opbakning fra andre partier. Enhedslisten fastholder, at de nye principper vil åbne for en glidebane, hvor skillelinjen mellem land og by bliver mindre skarp. Han ser det ikke som et tegn på nye signaler fra Socialdemokraterne, at partiet ikke har tilsluttet sig enhedslistens ændringsforslag.

- Vi er lige så enige som vi hele tiden har været. Det var et langt møde og stemningen blev lidt ophidset og så sagde Erling (Larsen red.): »Så lad os tage tingene fra sag til sag«. Hele formålet var jo, at sagsbehandlingen, at sagsbehandlingen skulle gå lidt mere gelinde, men vi er jo tilbage ved det samme. Vi vil stadig bringe tingene op i byrådet - så kan vi blive stemt ned, men folk har jo også ret til at klage, påpeger Niels Rolskov.

LÆSER
ARRANGEMENTER


Har du en aviskode?

Du finder aviskoden
i den trykte udgave af din avis.

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk