24. juni 2021
Køge Erhvervsudviklingsråd var samlet på Køge Handelsskole til temamøde om arbejdskraft. Foto: Allan Munch
Køge Erhvervsudviklingsråd var samlet på Køge Handelsskole til temamøde om arbejdskraft. Foto: Allan Munch
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Nogle brancher skriger på arbejdskraft i Køge området

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Nogle brancher skriger på arbejdskraft i Køge området
Køge - 07. juni 2021 kl. 09:33
Af Henrik Førby Jensen

Allerede godt og vel et år efter coronakrisens udbud har visse brancher stor mangel på kvalificeret arbejdskraft. Det var et af budskaberne, da Connect Køge i sidste uge havde inviteret Køge Erhvervsudviklingsråd til dialog om de lokale virksomheders behov for arbejdskraft. Det foregik på Køge Handelsskole. Formålet var at finde løsninger på tværs af erhvervsliv, uddannelser og den offentlige beskæftigelsesindsats.

Aftenen bød på oplæg af vicedirektør Steen Nielsen fra Dansk Industri, Arbejdsmarkedschef Bjarne Andersen fra Køge Kommune og en række lokale virksomheder.

Mødedeltagerne på særligt tre fokusområder: Bedre samspil mellem grundskole og erhvervsliv, at sikre praktikpladser til elever og lærlinge, og at ændre frafald til omvalg, så færre unge ender uden uddannelse.

Manglende arbejdskraft

Velkvalificeret arbejdskraft er selvsagt helt afgørende for virksomhedernes produktivitet, kreativitet og konkurrenceevne. Der er mange faktorer, der spiller ind på både udbuddet og efterspørgslen på arbejdskraft. Og nogle gange sendes en "skruebold" afsted, som ingen havde set komme - så hvad har en verdensomspændende corona-pandemi betydet for behovet for arbejdskraft? Det var et af aftenens helt store spørgsmål.

Dansk Industris vicedirektør Steen Nielsen kunne fortælle, at selvom det kun er lidt over et år siden, at vi blev ramt af coronakrisen, så står mange virksomheder allerede nu og mangler arbejdskraft:

- Arbejdsmarkedet rettede op efter nogle få måneder. Lønkompensationspakkerne har medvirket til, at folk har kunne beholde deres arbejde. Og virksomhederne har hurtigt kunne komme i gang igen efter krisen. Kampen om medarbejderne bliver hård. Benhård. Både herhjemme og globalt. Det vil være enormt ærgerligt, hvis væksten bremser op nærmest lige efter, at den er kommet i gang igen, sagde han.

Mangel på faglærte

Køge Kommunes Arbejdsmarkedschef Bjarne Andersen fortalte blandt andet om de flaskehalse, der kan opstå de kommende år.

- Ledigheden er lige nu marginalt højere end før coronakrisen, men vi oplever faktisk en historisk lav ledighed blandt unge på ydelser og borgere på kontanthjælp. Og selvom arbejdsstyrken i Køgeområdet er øget gennem det seneste årti som følge af stigende bosætning, så efterspørger de lokale virksomheder endnu flere medarbejdere, fortalte Bjarne Andersen og pegede på nogle af de kommende udfordringer:

- Vi forventer, at der i 2030 vil mangle 99.000 faglærte i Danmark. Med de kendte demografiske fremskrivninger om færre unge og flere ældre, så kigger vi ind i en fremtid, hvor det bliver afgørende at få opkvalificeret ufaglærte og omskolet ledige faglærte.

Tab af ordrer

Blandt oplægsholderne var også lokale virksomheder, der berettede fra detailhandel og restaurationsbranchen samt transportbranchen. Spisestederne og de mindre ejer-ledede butikker kæmper lige nu med at indhente tabt omsætning.

Særligt restauranter og caféer, som efter genåbningen paradoksalt nok er i konkurrence med testcentrene om den nødvendige arbejdskraft. Transportbranchen har oplevet, at projekter det seneste år blev sat i bero, men nu blomstrer op igen - og at mangel på arbejdskraft betyder tab af ordrer. På baggrund aftenens oplæg, at Køge Erhvervsudviklingsråd drøftede mulige indsatser omkring behovet for arbejdskraft. Og netop arbejdskraft er et af Connect Køges kerneområder.

- Vi er afhængige af at kunne spille bold op ad vores repræsentantskab af lokale virksomhedsejere, uddannelseschefer og politikere med hensyn til at afdække tidens udfordringer og mulige løsninger. De er med til klæde Connect Køge godt på til at igangsætte initiativer og samarbejder omkring at sikre de nødvendige rammevilkår for det lokale erhvervsliv, forklarede direktør for Connect Køge Allan Munch afslutningsvis.

Afdelinger på sygehuse i hele landet er nu ramt af strejke, fordi to tredjedele af sygeplejerskerne stemte nej til det nye forslag til overenskomst. Forstår du deres løn-utilfredshed?
 

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk