24. september 2020
Det skal fortsæt være muligt for ansatte i Køge Kommune at gøre brug af den anonyme whistleblowerordning. Foto: Elmer Madsen
Det skal fortsæt være muligt for ansatte i Køge Kommune at gøre brug af den anonyme whistleblowerordning. Foto: Elmer Madsen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Næsten ubrugt whistleblower-ordning fortsætter

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Næsten ubrugt whistleblower-ordning fortsætter
Køge - 14. august 2020 kl. 07:33
Af Simon de Visme
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Det skal fortsat være muligt for medarbejderne i Køge Kommune at benytte den relativt nye og anonyme whistleblowerkanal til at oplyse om ulovligheder, bedrageri eller alvorlige brud på de interne retningslinjer i kommunen.

Det besluttede et enigt økonomiudvalg tirsdag efter anbefaling fra direktionen.

Det er dog langt fra væltet ind med henvendelser gennem whistleblowerordningen. Kun en enkelt telefonisk henvendelse til den såkaldte whistleblowerkoordinator er det blevet til siden etableringen i december sidste år. Ifølge forvaltningen blev henvendelsen dog vurderet til at have en karakter, der ikke egnede sig til håndtering i whistleblowersystemet.

- Henvendelsen indeholder således ikke oplysninger om ulovligheder begået i kommunen eller alvorlige brud på interne retningslinjer, oplysningerne er bragt videre til håndtering direkte i den relevante forvaltning, skriver forvaltningen.

Ny kampagne

Indgangen til whistleblowerordningen er Køge Kommunes chefjurist. Her sker kontakten enten via link på kommunens intranet, ved at møde op, sende et brev eller en mail eller med en telefonopringning. Via linket på kommunens intranet kan whistlebloweren forblive anonym, og det er firmaet Got Ethics, som står for ordningen. Den har kostet 15.000 kroner etablere og koster derudover 32.000 kroner om året i licens.

Da whistleblowerordningen blev etableret, satte kommunen gang i en oplysningskampagne målrettet kommunens egne ansatte. Kampagen bestod af en folder med vejledning, information på intranettet samt plakater til primært til brug i institutionerne, hvor intranettet ikke i så høj grad tilgås jævnligt.

Op til sommerferien er en ny oplysningskampagne om ordningen blevet skudt i gang på intranettet, så eventuelle fremtidige whistleblowere bliver opmærksomme på den anonym kanal.

Ministerrådet i EU vedtog i oktober 2019 det såkaldte whistleblowerdirektiv, der blandt andet forpligter alle offentlige myndigheder til at etablere en intern whistleblowerordning.

Har debatten om sexisme taget overhånd?
 

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk