15. oktober 2021
For præcis tre måneder siden måtte 13-årige Mint forlade Danmark efter at være blevet udvist. Siden da er meget blevet sagt og gjort, uden at der imidlertid er nogen forestående afklaring på situationen. Nu kan det se ud til, at familien må forfølge nødplanen; at søge familiesammenføring i Danmark efter EU-retten, hvilket vil betyde, at de midlertidigt skal flytte til et andet EU-land. Foto: Anders Fallesen
For præcis tre måneder siden måtte 13-årige Mint forlade Danmark efter at være blevet udvist. Siden da er meget blevet sagt og gjort, uden at der imidlertid er nogen forestående afklaring på situationen. Nu kan det se ud til, at familien må forfølge nødplanen; at søge familiesammenføring i Danmark efter EU-retten, hvilket vil betyde, at de midlertidigt skal flytte til et andet EU-land. Foto: Anders Fallesen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Mints familie overvejer at flytte til et andet EU-land

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

OBS! Denne artikel er en betalingsartikel og kan derfor kun læses af abonnenter eller mod betaling.

Mints familie overvejer at flytte til et andet EU-land

13-årige Mint forlod for nøjagtig tre måneder siden Danmark efter at være blevet udvist. Håbet var først, at hun efter 90 dage kunne returnere på et nyt visum, men sådan skulle det ikke gå.

Køge - 08. januar 2019 kl. 14:48
Af Anders Fallesen
arrow Læs også: Mint-lov vedtaget: - Fornuften har sejret

Med små skridt nærmer man sig efterhånden den sidste udvej, som familien Thøgersen/Yuangyai ellers havde håbet at kunne undgå.

En udvej, der betyder, at familien efter udvisningen af 13-årige Atcharapan »Mint« Yuangyai i oktober ikke længere har flere muligheder for at få kastet nyt lys over sagen og dermed må flytte til et andet EU-land i mindst tre måneder for derefter at søge om familiesammenføring i Danmark efter EU-retten.

- Det er den sidste udvej, hvis intet andet kan lade sig gøre, og det er sørgeligt, hvis vi kommer helt derud. Men vi kan lige så godt få lavet forarbejdet, så vi kan rykke på det, hvis dette bliver løsningen, siger Frank Thøgersen til DAGBLADET.

I dag er det nøjagtig tre måneder siden, at 13-årige Mint sammen med sin mor Ratree forlod Danmark efter udvisningen af Mint, som familien fik besked om 1. oktober 2018. Bag udvisningen stod Udlændingenævnet, der i sin afgørelse lagde vægt på, at Mints tilknytning til hjemlandet Thailand var større end til Danmark, blandt andet grundet familiære forhold, samt at der ikke var tilstrækkeligt stærkt grundlag for, at hun kunne integreres i Danmark. Det til trods for, at hun på mindre end at år havde lært at begå sig på et solidt dansk, at hun netop var startet i en almindelig 7. klasse på Hastrupskolen, samt at hun i sin fritid spillede fodbold og hyggede sig med sine danske venner.

I dag er Mint og mor Ratree i Thailand, hvor bonusfar Frank Thøgersen og Mints lillebror, Malick, netop nu er på jule- og nytårsferie.

Efter at udvisningen af Mint blev en kendsgerning, havde familien først håbet på en lovændring, der kunne omstøde afgørelsen i hendes sag. Sådan skulle det ikke gå. Heller ikke det juridiske spor, hvor familiens advokat har undersøgt, om der er grundlag for en retssag, er endnu afklaret. Her afventer man fortsat svar på en ansøgning om fri proces.

Et tredje håb var, at Mint kunne komme tilbage til Danmark på midlertidigt ophold, når de første 90 dage var gået. Men sådan skulle det ikke gå. Endnu i hvert fald.

Hjem om en uge

Ifølge Frank Thøgersen har familien indtil videre fået afvisning på en visumansøgning fra den danske ambassade. Nærværende avis får fat på ham, mens han sidder på et visumkontor i Thailand, og her fortæller køgenseren, at hans hustru i en opringning har fået afslag på et ansøgning om turistvisum til Mint med beskeden om, at de vurderer, at der er risiko - og beviser for - at familien vil lade Mint blive permanent i Danmark.

Frank Thøgersen fortæller ligeledes, at familien er blevet spurgt til dokumentation for Mints skolegang i Thailand, men at hun aktuelt ikke er tilknyttet nogen skole.

Bundlinjen er, at familien er nødt til at undersøge flere muligheder parallelt, fortæller Frank Thøgersen.

- Vi er nødt til at have nogle forskellige bolde i luften, siger han og uddyber:

- Malick og jeg tager hjem om en uge, og vi har jo ikke det store håb om, at Mint og Ratree kan komme med. Når jeg kommer hjem, er jeg nok nødt til at undersøge muligheden for familiesammenføring efter EU-retten, selvom det ikke er det fedeste, og selvom vi har prøvet at undgå det, siger Frank Thøgersen, der af principielle årsager hidtil ikke har villet forfølge den vej.

Han har simpelthen håbet, at det ikke skulle komme til, at han og familien i en periode må forlade Danmark for på sigt at kunne slå sig ned i Danmark.

I disse dage, hvor Mint, Malick, Ratree og Frank er sammen i Thailand, gælder det imidlertid også om at nyde øjeblikket i stedet for udelukkende at bruge energien på, hvad der mon skal ske i fremtiden.

- Vi får slappet lidt af, får oplevet lidt, nyder solen og samværet. Vi har sagt til hinanden, at der også må være dage, hvor vi ikke spekulerer på vores situation hele tiden. Ellers bliver man nok kugleskør, siger Frank Thøgersen.

Foreningen Ægteskab Uden Grænser vurderer, at mellem 250 og 300 par hvert år flytter fra Danmark for dermed at kunne ansøge om familiesammenføring efter EU-retten.

Familiesammenføring efter EU-retten
  • En unionsborger er en statsborger i et EU-land. Unionsborgere er omfattet af EU-regler for fri bevægelighed, som blandt andet giver dem ret til opholde sig i andre EU-medlemslande.
  • Danske statsborgere, som ønsker at flytte hjem til Danmark efter at have benyttet retten til fri bevægelighed, må tage familien med, hvis de danske myndigheder godkender det. Her skal familierne ansøge om familiesammenføring efter EU-retten
  • Det er Statsforvaltningen, der skal godkende ansøgningen for familiesammenføring. For at kunne få familien med skal den danske statsborger have opholdt sig mindst tre måneder i et andet EU-land og samtidig have haft en dagligdag i det pågældende land.
  • Opholdet skal være en faktisk og reel flytning, mens alle former for arbejdskontrakter, mobilabonnementer, kontoudskrifter og lignende kan dokumentere en hverdag i landet.
  • Kilde: Ægteskab Uden Grænser

En løsning, der nu også ser ud til at kunne blive familien Thøgersen/Yuangyais.

arrow Lov er vedtaget: Nu kan Mint blive i Danmark
19. december 2019 kl. 10:18 Opdateret: kl. 11:05
arrow Møde: Mattias Tesfaye fortæller om udlændingepolitikken
17. november 2019 kl. 15:29 Opdateret: kl. 14:58
arrow Mints papfar tager hatten af for politikere trods udvisning
15. november 2019 kl. 00:13 Opdateret: kl. 19:14
Rejser du til udlandet i år?
 

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk