19. oktober 2019
- Fortællingerne om den skade indvindingen påfører det omgivne miljø, er fagligt set ofte overdrevet, lyder det i en ny rapport, som Rambøll har lavet for Miljø- og Fødevareministeriet. Arkivfoto
- Fortællingerne om den skade indvindingen påfører det omgivne miljø, er fagligt set ofte overdrevet, lyder det i en ny rapport, som Rambøll har lavet for Miljø- og Fødevareministeriet. Arkivfoto
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Miljøministeren har ingen planer om et stop for sandsugning i Køge Bugt

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Miljøministeren har ingen planer om et stop for sandsugning i Køge Bugt
Køge - 13. december 2018 kl. 15:30
Af Simon de Visme
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

- Jeg har ikke aktuelle planer om at friholde Køge Bugt for råstofindvinding.

arrow Læs også: Røde partier vil stoppe sandsugning i Køge Bugt: - Øresund er en helhed

Sådan lyder budskabet fra miljø- og fødevareminister Jakob Elleman-Jensen (V) som svar på et skriftligt spørgsmål fra Enhedslisten. Sidstnævntes folketingsmedlem Øjvind Vilsholm (EL) havde i slutningen af november spurgt ministeren om, hvorvidt der er planer om at holde den sydlige del af Øresund fri for sandsugning, efter at regeringen for nylig meddelte, at man vil stoppe indvindingen i den nordlige del af sundet.

Ministeren peger i sit svar først og fremmest på, at der indvindes knap 10 gange så mange kubikmeter råstoffer i Køge Bugt som fra det nordlige Øresund. På den baggrund henviser Jakob Elleman-Jensen til en nylig rapport om sandsugning i sundet, som Rambøll har lavet for Miljø- og Fødevareministeriet. Ifølge rådgivningsvirksomheden vil de erhvervsøkonomiske omkostninger ved at stoppe sandsugningen i hele Øresund være cirka 40 millioner kroner årligt.

- Det vil derfor have væsentlige konsekvenser for bygge- og anlægsbranchen, hvis der ikke er adgang til råstoffer i Øresund, skriver miljøministeren.

Han pointerer også, at »et indvindingsstop i hele Øresund vil have en række negative konsekvenser for miljøet.«

- Da de råstoffer, der i dag hentes i Øresund, enten vil skulle hentes i råstofgrave på Sjælland, Fakse Bugt eller via import. Det vil blandt andet betyde øget klimagasudslip som følge af mere transport med lastbil og skib, lyder det fra Jakob Elleman-Jensen, der dermed lægger sig tæt op ad råstofvirksomhederne, som tidligere har brugt samme argument for ikke at forbyde sandsugning i Øresund.

Ifølge den nylige rapport fra Rambøll, der blev præsenteret i sidste uge, er omkring ni procent af sandbunden i såvel den sydlige som den nordlige del af Øresund direkte påvirket af råstofindvinding i form af indvindingsspor og huller fra stiksugning. Det har medført en »tilsvarende procentvis forringelse« af bunddyrenes leveforhold i området, fortæller rapporten.

Da det i over 80 år har været forbudt at fiske med bundtrawl i Øresund, har både biologer og miljøorganisationer længe beskrevet sundet som et særligt unikt område. Samme konklusion er man nu kommet frem til hos Rambøll, der kalder Øresund for »et unikt naturområde«, men det er dog den nordlige del af sundet, som er mest sårbar, lyder vurderingen.

- Således forekommer indvindingsområderne i Øresund mellem København og Helsingør at være økologisk sårbare over for sandindvindingen, mens Lappegrunden i Øresundstragten og områderne i Køge Bugt - på grund af de mere ensartede omgivelser - lader til at være betydelig mere robuste, står der i rapporten.

På den baggrund mener miljøministeren, at et foreløbigt stop for sandsugning i blot den nordlige del af Øresund er den rigtige løsning.

- Jeg mener på den baggrund, at der er en fin balance mellem hensynet til samfundets brug af råstoffer og beskyttelse af naturen ved den nuværende regulering, siger Jakob Elleman-Jensen.

Værd at notere sig fra Rambølls rapport er også en vurdering af, at den offentlige kritik af råstofindvindingen har været overdrevet.

- Råstofindvindingen i Øresund har været genstand for en del offentlig kritik af dens påvirkning på natur og miljø. Selv om kritikken måske kan være berettiget, har den ikke altid været lige saglig, skriver Rambøll og fortsætter:

- Fortællingerne om den skade indvindingen påfører det omgivne miljø, er fagligt set ofte overdrevet. Omvendt mangler der også ofte dokumentation for det modsatte synspunkt.

arrow Politikere er åbne for at stoppe sandsugningen i Køge Bugt
25. november 2018 kl. 08:33 Opdateret: kl. 16:58
arrow Køge Bugt forbigået: Stop for sandsugning bliver kun i nord
20. november 2018 kl. 13:44 Opdateret: kl. 13:03

Tilmelding til nyhedsbrevet for DAGBLADET / Køge Onsdag / LørdagsAvisen

Nyhedsbrevet udsendes hver dag omkring klokken 14.
BREAKING-nyheder udsendes efter behov
*påkrævet

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk