18. juni 2019
Lærerformand Pernille Nørgaard er ærgerlig over, at skoleaftalen ikke for alvor tager hånd om problemet med flere og flere vikarer på landets skoler. Foto: Anders Ole Olsen
Lærerformand Pernille Nørgaard er ærgerlig over, at skoleaftalen ikke for alvor tager hånd om problemet med flere og flere vikarer på landets skoler. Foto: Anders Ole Olsen
Foto: Fotograf Anders Ole Olsen ©
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Lærerformand om ny skoleaftale: - Et lille skridt i den rigtige retning

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Lærerformand om ny skoleaftale: - Et lille skridt i den rigtige retning
Køge - 10. februar 2019 kl. 06:02
Af Simon de Visme
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Forleden blev partierne i den såkaldte folkeskoleforligskreds på Christiansborg enige om en ny aftale for landets skole. Aftalen skal blandt andet gøre skoledagen kortere for de yngste elever, styrke den understøttende undervisning og ikke mindst give de enkelte skoler mere frihed til at tilrettelægge skoleugen.

arrow Læs også: Kortere skoledag: Varieret undervisning gør allerede en stor forskel

Sådan lyder i hvert fald politikernes mål med aftalen, som har taget flere måneder at få forhandlet på plads.

Netop skoledagens længde har i lang tid været et omdiskuteret emne blandt både lærere, elever og forældre, og derfor er der også en vis positivitet at spore hos den lokale formand for Lærerkredsen Køge og Stevns.

- Det er et lille skridt i den rigtige retning. Vi har længe anfægtet de meget lange skoledage, og det har også været noget, som mange elever har været modstandere af. Nu gør man så skoledagen kortere for de mindste, men vi kunne godt have ønsket, at det gjaldt for alle elever, siger Pernille Nørgaard.

Mens eleverne i 0.-3. klasse fremover skal gå to timer og et kvarter mindre i skole om ugen, så får skoler og kommuner med den nye aftale mulighed for at konvertere op til to klokketimer af den understøttende undervisning for de resterende elever til eksempelvis undervisning med flere voksne - og dermed gøre skoledagen kortere.

Usikkerhed om betydning

Men når det kommer til skoledagens længde, så har rigtig mange af landet skoler allerede beskåret dagen. Det er sket ved at bruge den på skoleområdet meget omtalte paragraf 16b, som giver kommuner og skoler mulighed for netop at afkorte undervisningstiden ved at konvertere den understøttende undervisning til flere voksne i undervisningen.

Derfor er spørgsmålet, hvad den nye skoleaftale reelt får af betydning. Kommer den overhovedet til at gøre elevernes dage kortere og give skolerne mere frihed?

- Politikerne giver skolerne lov til at forkorte skoledagen, men samtidig er der lagt en binding på maksimalt to timer. Det kan i teorien betyde, at hvis nogle skoler tidligere har konverteret meget af den understøttende undervisning og i høj grad forkortet skoledagen, kan de fremover reelt ende med en længere skoledag. Det virker fjollet, påpeger Pernille Nørgaard og fortsætter:

- Det er heller ikke sikkert, at skolerne i Køge kommer til at mærke mere frihed, for de har eksempelvis allerede haft frihed til at konvertere den understøttende undervisning. Den mulighed bliver nu skærpet til maksimalt to timer, så derfor tror jeg ikke, at aftalen gør en større forskel på det punkt.

- Løs vikarproblemet

Selvom der er ting i aftalen, som glæder Pernille Nørgaard - blandt andet at man vil forenkle elevplanerne og reducere antallet af faglige mål for undervisningen - så er den lokale lærerformand først og fremmest ærgerlig over, at politikerne ikke for alvor forsøger at sætte en stopper den negative udvikling, der de seneste år har betydet færre uddannede lærere og flere vikarer på mange skoler.

- Det er en problematik, vi er nødt til at få vendt, og aftalen kommer ikke med en konkret løsning på det eller en stor pose penge. Der bliver nævnt noget i forhold til at undersøge brugen af vikarer, men der bliver ikke taget hånd om selve problemet, understreger Pernille Nørgaard.

Tilmelding til nyhedsbrevet for DAGBLADET / Køge Onsdag / LørdagsAvisen

Nyhedsbrevet udsendes hver dag omkring klokken 14.
BREAKING-nyheder udsendes efter behov
*påkrævet

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk