25. juni 2021
Det er psykisk vold, hvis en person styrer og kontrollerer en anden, så hun ikke kan have en selvvalgt livsførelse, ved at isolere hende, ved at nægte hende omsorg, ved at ignorere hende, indskrænke den personlige frihed, nægte at hun må se andre mennesker eller at hun ikke må tage ud at rejse. Foto: Thomas Olsen
Det er psykisk vold, hvis en person styrer og kontrollerer en anden, så hun ikke kan have en selvvalgt livsførelse, ved at isolere hende, ved at nægte hende omsorg, ved at ignorere hende, indskrænke den personlige frihed, nægte at hun må se andre mennesker eller at hun ikke må tage ud at rejse. Foto: Thomas Olsen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Kontrol og nedværdigelse: Psykisk vold er blevet strafbart

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

OBS! Denne artikel er en betalingsartikel og kan derfor kun læses af abonnenter eller mod betaling.

Kontrol og nedværdigelse: Psykisk vold er blevet strafbart
Køge - 25. november 2019 kl. 13:38
Af Katrine Wied

Den 1. april i år blev psykisk vold strafbart. Her trådte en ny paragraf i straffeloven i kraft, som Folketinget har vedtaget med et ønske om at sidestille den fysiske og den psykiske vold.

arrow Læs også: Når kvinder får bank står politiet mere klar

Politikernes intention var, at ofre for psykisk vold skal have den samme mulighed for at få anerkendelse ved domstolene, som ofre for fysisk vold. Det betyder, at for eksempel ægtefæller og børn fremover har et strafferetligt værn mod de groft krænkende handlingsmønstre, som udgør den psykiske vold.

Nu er det op til anklagemyndigheden i de enkelte politikredse at rejse sager efter den nye paragraf, så Domstolene kan tage stilling til, hvad der nærmere ligger i det strafbare område for psykisk vold.

- Det er en interessant paragraf, som vi som anklagemyndighed glæder os til at være en del af at få sat i spil. Ved at føre sagerne ved domstolene, får vi en afgræsning af, hvornår det er strafbart at udøve psykisk vold, siger chefanklager i Midt- og Vestsjællands Politi, Helene Schrøder.

Groft nedværdigende

I loven står, at der blandt andet skal være tale om groft nedværdigende, forulempende eller krænkende adfærd, der er egnet til utilbørligt at styre den anden.

- For at der kan straffes for psykisk vold efter den nye bestemmelse, er der en række betingelser, der skal være opfyldt. Hvis pågældende eksempelvis styrer og kontrollerer kvinden, så hun ikke kan have en selvvalgt livsførelse, ved at isolere hende, ved at nægte hende omsorg, ved at ignorere hende, indskrænke den personlige frihed, nægte at hun må se andre mennesker eller at hun ikke må tage ud at rejse. En hel række omstændigheder, der gør, at man utilbørligt forsøger at styre en andens liv, forklarer Helene Schrøder.

Hun forklarer videre, at den psykiske vold skal være foregået i en nær relation.

- Det vil sige, at man skal være del af samme husstand eller have nær relation til husstanden. Der skal også være tale om en groft krænkende adfærd, som skal være foregået flere gange over en længere periode, siger Helene Schrøder.

Hvordan kan man efterforske sager om psykisk vold?

- Det er jo politiet, der efterforsker sagerne, og her vil man ved bl.a. afhøringer undersøge offerets adfærd, og naturligvis også den mistænktes adfærd og i øvrigt kigge på, hvad der ligger til grund for anmeldelsen. Ved en almindelig anmeldelse om fysisk vold, vil der ofte være visuelle beviser i form af skader. Ved psykisk vold er der også beviser. Det er bare beviser, der har en anden karakter, som man skal ud at lede efter, påpeger Helene Schrøder.

Midt- og Vestsjællands Politi har allerede fået flere anmeldelser om psykisk vold, som man er ved at efterforske og nogle er behandlet i anklagemyndigheden. Men man har endnu ikke rejst tiltale efter paragraffen.

Hvordan sikrer man, at det ikke er de forkerte, der bliver tiltalt for psykisk vold?

- Paragraffen rummer nogle betingelser, der gør, at vi skiller nogle sager fra. Vi får for eksempel anmeldelser om psykisk vold, som ikke er foregået i nære relationer eller med tilknytning til husstanden. Der kan vi allerede sige, at det er ikke er strafbar psykisk vold. Så allerede af den grund kan man afvise nogle anmeldelser. Omvendt sidder vi også med sager, der er fra før, at paragraffen trådte i kraft, hvor vi godt kunne have brugt den. Så der er jo sager, fortæller Helene Schrøder.

Der er endnu kun afsagt en enkelt dom efter paragraffen om psykisk vold. Den faldt ved Retten i Nykøbing Falster, hvor en 21-årig mand blev kendt skyldig i psykisk vold, men også i vold af særlig rå, brutal eller farlig karakter med karakter af mishandling, frihedsberøvelse, trusler og ulovlig tvang. For dette blev han idømt 2 år og seks måneders fængsel.

Fakta om psykisk vold
Den nye bestemmelse i straffeloven om psykisk vold trådte i kraft 1. april 2019


Den hedder: »§ 243. Den, som tilhører eller er nært knyttet til en andens husstand eller tidligere har haft en sådan tilknytning til husstanden, og som gentagne gange over en periode udsætter den anden for groft nedværdigende, forulempende eller krænkende adfærd, der er egnet til utilbørligt at styre den anden, straffes for psykisk vold med bøde eller fængsel indtil 3 år.«


Den første dom faldt i Retten i Nykøbing Falster, den 8. oktober 2019. Her blev en 21-årig mand blandt andet dømt for psykisk vold.


Her er dele af rettens begrundelse for dommen: »Med hensyn til tiltalen for overtrædelse af straffelovens § 243 fandt retten det bevist, at tiltalte gentagne gange under tiltaltes og forurettedes forhold havde udsat hende for groft nedværdigende og krænkende adfærd, der var egnet til utilbørligt at styre forurettede, blandt andet ved at fratage hende selvbestemmelsesret over, hvilke sociale relationer hun måtte indgå i, blandt andet ved at jævnligt at kontrollere hendes telefon og Ipad, fremsætte trusler mod hende og gennem nedværdigende og krænkende hån manipulerede hende og beskadigede hendes selvførelse, således at den udvise adfærd oplevedes som selvforskyldt.


Dette gjorde tiltalte ved blandt andet at slå forurettede og kalde hende luder. Retten har lagt vægt på, at forurettede har forklarede om flere episoder, hvor hun gjorde noget, hun ikke havde lyst til, for ikke at ”få problemer”, samt at tiltalte havde sagt til hende, at når man ikke kunne opdrages med munden, måtte man opdrages på anden måde.«


Kilde: Domstol.dk, retsinformation.dk

Strafferammen for psykisk vold er op til tre års fængsel.

arrow Heidi levede med vold: Det må ikke blive et tabu
25. november 2019 kl. 15:59 Opdateret: kl. 11:36
arrow Vejen væk fra volden kører i sneglefart
25. november 2019 kl. 15:06 Opdateret: kl. 15:08
Afdelinger på sygehuse i hele landet er nu ramt af strejke, fordi to tredjedele af sygeplejerskerne stemte nej til det nye forslag til overenskomst. Forstår du deres løn-utilfredshed?
 

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk