23. januar 2020
I Køge støtter et samlet byråd en sydlig linjeføring af en ny statsvej til Stevns, som ifølge en rapport fra Vejdirektoratet vil aflaste trafikken med 4.400 biler dagligt. Arkivtoto
I Køge støtter et samlet byråd en sydlig linjeføring af en ny statsvej til Stevns, som ifølge en rapport fra Vejdirektoratet vil aflaste trafikken med 4.400 biler dagligt. Arkivtoto
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: »Historisk aften«: Enige politikere støtter sydlig Stevnsvej

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

»Historisk aften«: Enige politikere støtter sydlig Stevnsvej
Køge - 26. september 2018 kl. 15:32
Af Simon de Visme
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

»En historisk aften«, »en stor dag« og »en kæmpe milepæl«.

arrow Læs også: EL skærper holdning til statsvej

Det var de helt store gloser, der var fundet frem på gårsdagens byrådsmøde i Køge. Her skulle politikerne tage endelig stilling til, om man vil bakke op om en nordlig eller sydlig linjeføring for en ny statsvej. Og her var der ingen tvivl.

Samtlige partier støtter en sydlig statsvej til Stevns, som i fremtiden skal bidrage til en aflastning af Strandvejen mod Køge og Ringvejssystemet i Køge.

- Det har længe været et ønske hos både Stevns og Køge Kommune at få skabt denne bedre forbindelse mellem Sydmotorvejen og Stevns. Det er af høj vigtighed, at begge kommuner peger på samme sydlige alternativ, og jeg ser frem til et godt samarbejde med Stevns Kommune for at få prioriteret vejprojektet, siger borgmester Marie Stærke (S).

Det er godt og vel en uge siden, at Økonomiudvalget og flertalsgruppen i Stevns Kommune lagde sig fast på at forfølge den sydlige linjeføring. Beslutningen kom på baggrund af en længe ventet rapport fra Vejdirektoratet, der har kigget på fordele og ulemper ved henholdsvis at lave en nordlig eller sydlig linjeføring for en ny omfartsvej.

En nordlig linjeføring ville gå fra Strøby Egede syd om Egøje og nord om Herfølge til en ny afkørsel på Sydmotorvejen mellem 33 Lellinge og 34 Herfølge, mens en sydlig linjeføring vil gå fra Klippinge, nord om Hårlev og Endeslev gennem Vallø Storskov til Slimmingevejens udmunding.

Rapportens konklusion var, at den sydlige løsning vil aflaste trafikken mest - konkret med 4.400 biler dagligt - og det er nok til at gøre linjeføringen samfundsmæssig rentabel, selv om den koster 600 millioner kroner at bygge.

Den nordlige linjeføring ville ifølge rapporten kun flytte mellem 2.500 og 3.700 daglige biler væk fra Strandskoven i Køge

Pres på Folketinget

Køge og Stevns Kommuner har i mange år ønsket en bedre vejforbindelse mellem motorvejsnettet og Stevns, der vil give en aflastning af vejnettet i Køge, og som nævnt er de to kommuner nu enige om at støtte op om den sydlige linjeføring.

- Det er en historisk dag, og sagen har været længe undervejs. Jeg tror, at det vil få meget større konsekvenser for blandt andet Egøje, Billesborgskolen og vores nye cykelstier, hvis man gik i gang med en nordlig linjeføring, og derfor giver det rigtig god mening, at det kommer sydfra, siger Mette Jorsø (V).

Næste skridt for lokalpolitikerne i Køge og Stevns bliver at lægge pres på politikerne i Folketinget, som i sidste ende skal afsætte penge til en ny statsvej til Stevns.

- Vi skal gå tilbage i baglandet og tale med vores politikere på Christiansborg. Nu er vi kommet så langt, at to byråd er enige, og så skal der ske noget. Ellers kan vi snakke om det her igen om 10, 15 eller 20 år. Vi synes, at Stevns skal have den hjælp, fordi de på mange måder er i en trafikal blindtarm, når man skal ud af kommunen, siger Thomas Kielgast (SF).

Samme holdning har man hos Konservative.

- Det er en stor dag, efter vi i spænding har ventet på rapporten fra Vejdirektoratet. Den har vi fået nu, og den viser med al tydelighed, at der er evidens for en sydlig løsning. Derfor bakker vi op om den, siger Mads Andersen (K), der selv er fra Stevns oprindeligt, og fortsætter:

- Men at vi nu tror, der kommer en Stevnsvej i morgen - det gør der i hvert fald ikke. Nu er det vores opgave at gå ud og få politikerne på Christiansborg til at prioritere det her.

arrow Afstemning: Klar afvisning af sydlig statsvej
04. oktober 2018 kl. 13:32 Opdateret: kl. 12:52
arrow V-politiker stemte ikke for sydlig vejføring
04. oktober 2018 kl. 13:32 Opdateret: kl. 13:04
arrow EL siger nej til sydlig statsvej
01. oktober 2018 kl. 13:07 Opdateret: kl. 13:07

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk