16. oktober 2018
Politikerne i Køge satte med paraplyplanen i foråret 2017 konkrete rammer for byggeriets støjniveau på Søndre Havn. Forvaltningen har dog flere gange givet dispensation til, at anlægsarbejdet kan overskride støjgrænsen. Foto: Simon de Visme
Politikerne i Køge satte med paraplyplanen i foråret 2017 konkrete rammer for byggeriets støjniveau på Søndre Havn. Forvaltningen har dog flere gange givet dispensation til, at anlægsarbejdet kan overskride støjgrænsen. Foto: Simon de Visme
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Hård kritik af ophævede støjgrænser på havn

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Hård kritik af ophævede støjgrænser på havn
Køge - 13. februar 2018 kl. 13:45
Af Simon de Visme
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Byggeriet af de mange boliger på Søndre Havn i Køge har løbende fået kritik af områdets beboere, der kritiserer arbejdet for at støje, ryste og ødelægge deres huse. I foråret 2017 vedtog et politisk flertal i kommunen en såkaldt paraplyplan, som skulle sætte nogle klare rammer for byggeriet, men noget tyder på, at planen er blevet underkendt.

arrow Læs også: Virksomhed overskrider støjgrænse: Skal sætte arbejdstiden ned

Flere gange har forvaltningen nemlig givet dispensation til, at en bygherre kunne fritage sig for dele af planens rammer, heriblandt støjgrænsen på 70 decibel. I stedet må arbejdet med pæleramning nu støje ubegrænset.

Dispensationerne får hård kritik af SF i Køge.

- Det er ikke embedsmændene, som skal styre rammerne, det må være vi politikere. Vi skal tage politisk ansvar, og vi burde overholde de regulativer, som vi vedtog med paraplyplanen. Den plan er ikke noget værd, hvis man bare kan give dispensation, siger byrådsmedlem Torben Haack (SF).

Han hørte først om dispensationerne for en uge siden, da en nabo til byggeriet ringede og fortalte om støjende og rystelsen fra byggeriet.

Konkret har forvaltningen givet to dispensationer, der betyder, at støjgrænserne for anlægsarbejdet i to byggefelter på Søndre Havn ophæves på hverdage mellem klokken 8-16, mens der foretages nedramning af pæle og spuns.

Torben Haack vil nu arbejde for at ændre praksis, så dispensationer i fremtiden skal godkendes af politikerne i Klima- og Planudvalget.

- Vi skal ikke give dispensation, uden at udvalget bliver hørt. Det er et stort problem, at forvaltningen bare kan dispensere uden om politikerne, lyder det fra Haack

Det brede, politiske flertal bag paraplyplanen inkluderede hverken SF eller Enhedslisten. Begge partier stemte imod, da de mente, at planen ikke var tilstrækkelig. I stedet skulle bygherre tvinges til at bruge langt mere skånsomme arbejdsmetoder, foreslog partierne.

Adspurgt om forvaltningens dispensationer, er Niels Rolskov (EL) i dag betydelig mere afventende.

- Dispensationerne kom noget overraskende. Men det har været uddelegeret til administrationen, og det er noget, vi vil tage en politisk drøftelse om nu, siger formanden for Klima- og Planudvalget.

Torben Haack (SF) mener, at fremtidige dispensationer bør godkendes politisk. Hvad tænker du om det?

- Man kan gøre det på mange måder, og vi kan selvfølgelig have hver enkelt dispensation igennem udvalget, men det kan også ende med at blive uoverskueligt, hvis der er mange ansøgninger om dispensation, siger Niels Rolskov.

Det forventes at sagen vil blive diskuteret på det førstkommende møde i Klima- og Planudvalget den 1. marts.

arrow Rolskov: Ingen undskyldninger for at larme
19. juni 2018 kl. 16:00 Opdateret: kl. 14:03

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk