18. september 2021
Der er fundet en larve af stor vandsalamander i en å ved Præsteskoven. Vandsalamanderen har en særlig EU-beskyttelse. Foto: Henrik Bringsøe
gallery icon

Se billedserie

Der er fundet en larve af stor vandsalamander i en å ved Præsteskoven. Vandsalamanderen har en særlig EU-beskyttelse. Foto: Henrik Bringsøe
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Fredede dyr i Præsteskoven: Skovejer skal kontrollere sig selv

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

OBS! Denne artikel er en betalingsartikel og kan derfor kun læses af abonnenter eller mod betaling.

Fredede dyr i Præsteskoven: Skovejer skal kontrollere sig selv
Køge - 31. juli 2021 kl. 05:58
Af Katrine Wied

Det er op til Vallø Stift at sikre, at levestederne for stor vandsalamander og springfrø ikke bliver forringet, hvis Præsteskoven i Herfølge skal fældes. Det oplyser Miljøstyrelsen til DAGBLADET Køge.

I forrige uge viste en feltundersøgelse af herpetolog Henrik Bringsøe, at de to fredede dyr lever i umiddelbar nærhed til den fældningstruede skov. Både stor vandsalamander og springfrø optræder på et særligt EU-direktiv, som gør det forbudt at slå dyrene ihjel og fjerne deres levesteder. I Danmark er det Miljøstyrelsen, som har ansvaret for at sikre overholdelsen af beskyttelsesdirektivet.

- Arter som er oplistet på EU's habitatdirektivs bilag IV er meget beskyttede. Det betyder, at man som lodsejer er forpligtet til at tage særlige hensyn, hvis de er i et område, siger Lasse Jensen, der er specialkonsulent og miljøplanlægger i Miljøstyrelsen.

EU's habitatdirektiv er implementeret i dansk lovning i blandt andet Artsfredningsbekendtgørelsen, Naturbeskyttelsesloven og Jagt- og vildtforvaltningsloven.

- Disse arter nyder både en individ-beskyttelse og en levesteds-beskyttelse. Ved individ-beskyttelse er der forbud mod alle former for forsætlig indfangning eller drab, og der er forbud mod forsætlig forstyrrelse med skadelig virkning for arten eller bestanden, siger Lasse Jensen.

- Så er der en levestedsbeskyttelse, som handler om, at man ikke må beskadige ynglesteder og rasteområder. Forbuddet mod at ødelægge eller beskadige et yngle- og rasteområde betragtes ikke i snæver forstand, men betragtes som det skovområde,

som rummer bilag IV-arter. Det er inden for det samlede skovområde lokalt, at yngle- og rasteområder opretholdes i hidtidigt omfang og kvalitet for den bestand, der er berørt. Princippet om, at yngle og rasteområdet samlet set ikke må beskadiges, kaldes princippet om økologisk funktionalitet, siger Lasse Jensen.

Sådan foregår det

Præsteskoven var planlagt til at blive fældet som led i den almindelige skovdrift på Vallø Stift, som ejer skoven. Det er stiftet i sin fulde ret til, medmindre skoven er levested for de fredede dyr. Men det er lodsejeren, og ikke myndighederne, der som udgangspunkt skal sikre sig, at der ikke bor dyr fra habitatlisten, inden man starter motorsaven.

- Man skal ikke indhente tilladelse til at foretage fældning. Det er op til lodsejeren at efterleve reglerne. Vallø Stift har således selv ansvaret for, at beskyttelsesbestemmelserne er opfyldt, fortæller Lasse Jensen.

Undersøgelse af dyr
For at sikre, at man kan leve op til ovenstående beskyttelsesbestemmelser skal lodsejeren foretage en vurdering af, om der lever beskyttede dyr i de områder, der skal skoves.

Her kan skovtypen få en betydning.

- Hvis det er en gammel skov, for eksempel en gammel løvskov, vil den typisk indeholde flere arter end skov som udgøres af yngre monokultur, I sådanne tilfælde er der grund til at være ekstra forsigtig, siger Lasse Jensen.

- Vallø Stift skal, inden de foretager en stor fældning, sikre, at de overholder rammerne. Derfor skal de foretage en vurdering af, hvilke arter de har i skoven, og hvordan disse spiller sammen med de ændringer, de vil lave i skoven. Hvis det vurderes, at en fældning ikke kan foretages inden for rammerne, har man altid mulighed for at søge dispensation, fortæller Lasse Jensen.

Standsningspåbud

Hvad kan Miljøstyrelsen gøre?

- Hvis der er overhængende fare for, at der foregår noget ulovligt, kan vi lave et standsningspåbud. Vi vil dog typisk tage kontakt til lodsejeren indledningsvist og indgå i en dialog, herunder oplyse om relevante regler på området. Det har vi også gjort i det konkrete tilfælde, siger Lasse Jensen.

Lasse Jensen peger tillige på, at fuglereder også er beskyttet, når de bliver benyttet, så hvis træer indeholder fuglereder med æg eller unger, må man heller ikke fælde dem. Lige nu arbejder en borgegruppe i Herfølge på at samle penge ind til at købe Præsteskoven og sikre, at den ikke bliver fældet.

DAGBLADET ville gerne have spurgt Vallø Stift, om man agter at foretage en undersøgelse af tilstedeværelsen af Bilag IV-arter i Præsteskoven. DAGBLADET ville også gerne have spurgt, hvordan fundet af de beskyttede dyrearter vil påvirke beslutningen om, at Præsteskoven skal fældes.

Men stiftforvalter Søren Boas fra Vallø Stift ønsker ikke at stille op til interview.

Synes du, at kommunen er der for dig?
 

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk