25. september 2021
Det er disse linjeføringer, der er i spil til den kommende Stevnsvej, hvor den afsluttende offentlige høring nærmer sig enden. Snart mødes borgmestrene og kommunaldirektørerne fra Køge og Stevns for at drøfte muligheden for et fælles høringssvar til VVM-undersøgelsens resultater. Illustration: Vejdirektoratet
Det er disse linjeføringer, der er i spil til den kommende Stevnsvej, hvor den afsluttende offentlige høring nærmer sig enden. Snart mødes borgmestrene og kommunaldirektørerne fra Køge og Stevns for at drøfte muligheden for et fælles høringssvar til VVM-undersøgelsens resultater. Illustration: Vejdirektoratet
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Forslag til statsvej mødes med afventende miner

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

OBS! Denne artikel er en betalingsartikel og kan derfor kun læses af abonnenter eller mod betaling.

Forslag til statsvej mødes med afventende miner
Køge - 07. maj 2021 kl. 15:07
Af Anders Fallesen

Da regeringen for nylig fremlagde sit store udspil til fremtidens infrastruktur til en værdi af 160 milliarder kroner, indgik planerne om en statsvej til Stevns.

arrow Læs også: Statsvej: Borgerforeninger er fortrøstningsfulde

Om en måned slutter den afsluttende offentlige høring af projektet i kølvandet på den fremlagte VVM-undersøgelses resultater, og VVM-undersøgelsen har taget udgangspunkt i to ruter, der skal føre tusindvis af pendlere fra det østlige Stevns ved Klippinge og enten nord eller syd om Hårlev. Herefter vil statsvejen tilslutte sig ved Vordingborgvej, hvorfra bilisterne kan køre videre mod Sydmotorvejen. Et tredje ruteforslag følger linjeføringen fra ruten syd om Hårlev, inden den så på de sidste par kilometer mod Vordingborgvej tilslutter sig syd for Algestrup fremfor ved Slimmingevej som de to andre forslag.

Torsdag blev Køge Kommunes teknik- og ejendomsudvalg orienteret om VVM-redegørelsens konklusioner. Og uagtet hvilken af de foreslåede linjeføringer der vælges, vil tusindvis af biler stadig komme ind gennem Køge, fremgår det af beregningerne. I sagsfremstillingen til mødet lød det blandt andet:

»Udfordringen ved forslagene er, om de genererer nok trafik, og om de flytter nok trafik fra de eksisterende veje. I alle tre forslag vil der i 2030 fortsat være cirka 17.000 biler dagligt på Strandvejen (i basisscenariet for 2020 er der cirka 20.000 daglige biler). Spørgsmålet er derfor, om effekterne ved de fremlagte forslag er gode nok, og om de opfylder det oprindelige formål med at aflaste trafikken gennem Køge.«

Mens politikerne på Stevns i årevis har argumenteret for en så nordlig linjeføring som muligt, da man mener, at denne vil flytte de fleste biler, har Køge Byråd længe udtrykt ønske om en mere sydlig løsning, fordi man blandt andet ønsker vejen væk fra Herfølge.

Møde om høringssvar

Erik Swiatek (S), formand for Køge Kommunes teknik- og ejendomsudvalg, fortæller, at det i næste uge skal undersøges, om Køge og Stevns kan finde nogen form for fælles fodslag. Derfor holder kommunernes borgmestre og kommunaldirektører møde om et eventuelt fælles høringssvar, fortæller han.

- Vi har fået en henvendelse fra Stevns Kommune om et muligt fælles høringssvar, og kommunaldirektørerne og borgmestrene mødes i næste uge, hvor man skal drøfte det. Hvis ikke der laves et fælles høringssvar, så indkaldes der til et ekstraordinært teknik- og ejendomsudvalgsmøde, hvorefter Køge Kommune selv indsender et høringssvar, siger Erik Swiatek.

Om den Køgevendte del af problematikken siger udvalgsformanden:

- Sagen set fra vores side er, at den sydligste af løsningerne ikke vil hjælpe på trafikproblemet ind gennem Køge. Linjeføringen går så langt mod syd, at den stadig vil medføre, at flere end 17.000 daglige bilister vil køre på Strandvejen, siger han og skifter spor:

- Et andet element er, at vi Køge Byråd indtil videre har stået fast på, at vejen ikke skal gå mellem Herfølge og Køge, og den løsning er i min optik fejet af bordet, siger Erik Swiatek.

Fra Venstres Søren Brask lyder det:

- Hovedsagen for os er at få flyttet mere af trafikken væk fra Køge, og Venstres forslag om at få etableret en ny Herfølgefrakørsel på Sydmotorvejen skal blandt andet ses i det lys. Det er noget, som vi forventer, kan hjælpe meget på trafikafviklingen. Overordnet kan man sige, at vi må se tiden an i forhold til den ventede trafikadfærd, som rapporterne (VVM-undersøgelsen, red.) skitserer. Men der er selvfølgelig ikke nogen enkel løsning på dette, siger han.

Nord er no go

Og for at gøre sagen endnu mere kompliceret viser resultatet af VVM-undersøgelsen, at linjeføringen nord om Hårlev - altså den, der er både billigst at anlægge og vil flytte mest trafik af de undersøgte løsninger - ikke umiddelbart er mulig. Det skyldes de flagermus, der lever i Vallø Storskov, som får Vejdirektoratet til at fraråde den linjeføring.

- Så løsningen nord om Hårlev ser helt død ud på grund af flagermusene, siger Erik Swiatek og fortsætter:

- Og for at være helt ærlig kan jeg da godt tænke, at det ikke er fornuftigt at bruge omkring 600 millioner kroner på en vejforbindelse, som ser ud til kun at blive brugt af dem, der bor længst nede på Stevns. Meget tyder på, at borgerne fra den tidligere Vallø Kommune fortsat vil køre gennem Køge, hvis man vælger den helt sydlige løsning, siger han.

På tirsdag er der mulighed for at blive klogere på projektet og VVM-undersøgelsens resultater. Her afholder Vejdirektoratet virtuelt borgermøde med fokus på VVM-undersøgelsen, og interesserede kan følge med på Vejdirektoratets hjemmeside på tirsdag den 11. maj mellem klokken 19.00 og 21.00. Der vil naturligvis være mulighed for at stille spørgsmål til VVM-undersøgelsens mange perspektiver.

arrow Tvist om mulig vejforbindelse: - Det er politisk manipulation
02. juli 2021 kl. 18:57 Opdateret: kl. 15:37
arrow Gruppeformand: Her skal statsvejen ikke være
30. juni 2021 kl. 16:07 Opdateret: kl. 15:13
arrow Minister om statsvej: - Man må væbne sig med tålmodighed
30. juni 2021 kl. 12:32 Opdateret: kl. 12:32
Stemmer du til kommunalvalget i år?
 

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk