22. marts 2019
De fleste lokale sankthans-arrangementer i Køge Kommune gennemføres på lørdag, dog uden bål.
De fleste lokale sankthans-arrangementer i Køge Kommune gennemføres på lørdag, dog uden bål.
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: For lidt regn og for mange naturbrande: For farligt at tænde sankthansbålet

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

For lidt regn og for mange naturbrande: For farligt at tænde sankthansbålet
Køge - 19. juni 2018 kl. 13:13
Af Katrine Wied
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Heksen kommer til at fare til Bloksbjerg uden flammer i år. Østsjællands Beredskab fastholder, at der er afbrændingsforbud på grund af det tørre og varme vejr. Det betyder også, at sankthansbålene ikke må tændes på lørdag.

Det fortæller beredskabschef Lars Robetje.

- Som det ser ud nu, må der ikke tændes sankthansbål. Forbuddet mod afbrænding er stadig gældende. Vi følger fortsat vejrsituationen meget tæt, og hvis der kommer meget regnvejr, vil vi ændre på det. Men det er ikke vores forventning, at det sker, sådan som vejrmeldingerne ser ud, siger han.

Beslutningen skyldes tre ting:

DMI's tørkeindeks ligger i den kategori, der betyder, at der er høj risiko for tørke.

Regnvejrsprognosen siger, at der vil falde 9 millimeter regn.

Hvis der skal ændres på mulighederne for sankthansbål, skal vi op på at få 35 millimeter regn for, at vanddepoterne bliver fyldt op. Det vurderes ikke til at være sandsynligt.

Og endelig hviler beslutningen om afbrændingsforbud på et stigende antal naturbrande.

- Ser vi på antallet af naturbrande, kan vi se en sammenhæng mellem tørke og risiko i vores område. Hvis vi sammenligner med sidste år, har vi den seneste tid haft en stigning af naturbrande på 20-30 procent. Så selv om folk udviser stor forsigtighed, og det gør de, er der bare en stor risko. Derfor tager vi ingen chancer, siger Lars Robetje.

Naturbrandene er opstået på flere forskellige måder.

- En af dem er opstået, for en person har smidt et cigaretskod. Der har været et glaskår, der lå på jorden, som fik antændt en brand. Og der en, der havde tændt et bål, selv om man ikke må, og så var bålet løbet løbsk. Det har ikke været noget, der ikke har kunnet løses. Men det er en god indikation på, at det er så tørt derude, at der skal ikke skal ret meget til, fortæller beredskabschefen.

Det er dog fortsat tilladt at tænde grillen.

- Grill er stadig tilladt i folks haver, så længe det er på et fast underlag, og så længe det sker med grillkul og ikke som åbent bål, siger Lars Robetje.

Til gengæld bliver det ikke tilladt at fyre fyrværkeri af.

- Der er nogle, der i god tid har søgt om fyrværkeritilladelser omkring sankthans. Men dem har vi trukket tilbage, fortæller Lars Robetje.

Sankthansbålene er forbudt i hele Østsjællands Beredskabs område. Det vil sige i Køge, Stevns, Solrød, Roskilde, Greve, Ishøj, Vallensbæk og Høje-Taastrup kommuner.

Der er også forbud mod sankthansbål kommunerne i Region Hovedstaden, mens Midt- og Sydsjællands Brand & Redning, der dækker Næstved, Faxe, Vordingborg og Ringsted kommuner, tillader sankthansbål.

Læs hvor der er sankthansbål i Køge i DAGBLADET

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk