4. august 2021
Janne Nielsens udsigt fra køkkenvinduet bliver snart forringet markant. Med blot to meter til skellet - hvor der skal opføres et knap 2,5 meter højt skur - og bagved dette opføres de nye boliger, frygter hun for manglende lysindfald. Privatfoto
Janne Nielsens udsigt fra køkkenvinduet bliver snart forringet markant. Med blot to meter til skellet - hvor der skal opføres et knap 2,5 meter højt skur - og bagved dette opføres de nye boliger, frygter hun for manglende lysindfald. Privatfoto
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Fodfejl i byggesag vækker skarp kritik

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

OBS! Denne artikel er en betalingsartikel og kan derfor kun læses af abonnenter eller mod betaling.

Fodfejl i byggesag vækker skarp kritik
Køge - 08. februar 2020 kl. 06:23
Af Anders Fallesen

Der er grund til at kritisere sagsbehandlingen i Teknik- og Miljøforvaltningen i kølvandet på en sag om lokalplansdispensation fra Lellinge, mener blandt andre SF's Torben Haack.

arrow Læs også: Underkendt: Dispensation var forkert

Han går forrest i kritikken, men får opbakning fra andre sider om, at sagen burde været håndteret anderledes - og ikke mindst at de to nabopar, der bor få meter fra byggegrunden i Lellinge, i langt højere grad skulle have været inddraget og informeret. Naboerne stod onsdag frem med kritik af sagen, fordi der bygges tæt op ad deres skel, og de frygter store indbliksgener som følge af boligbyggeriet.

Sagens kerne er således, at beboerne på Overdrevsvejen 4 og 6 i Lellinge siden vedtagelsen af lokalplanen i 2018 har antaget, at der bygges i maksimalt 4,5 meters højde, som lokalplanen tillader. Men forvaltningen har begået en fejl ved at give byggetilladelse, uden at man samtidig har haft sikkerhed for, at den tilladte bygningshøjde på 4,5 meter, som lokalplanen foreskrev, blev overholdt.

Bygherren har således opereret ud fra, at der kan bygges op til 4,9 meter, men beboerne har forventet, at højden ikke skulle overskride de 4,5 .

Manglende troværdighed

SF's Torben Haack er oppe i det røde felt, når han bliver bedt om at sætte ord på sagens gang. Han føler sig misinformeret og har nu bedt forvaltningen om at redegøre for, hvornår man har givet bygherren tilladelsen til at opføre i 4,9 meters højde - altså 40 centimeter højere end lokalplanen tillader.

- I bund og grund handler det om vores troværdighed som politikere. Vi har på flere møder lovet borgerne, at der bliver bygget i maksimalt 4,5 meters højde, og nu må vi så sige til dem, at sådan bliver det ikke, siger han.

I DAGBLADET onsdag fortalte nabo Janne Nielsen, at naboerne frygter for manglende lys som følge af det nærliggende byggeri. Hendes køkkenvindue peger mod byggepladsen, og skellet er cirka to meter væk. I skellet planlægges desuden et 2,5 højt skur opført, og umiddelbart bag det opføres så de op til 4,9 meter høje boliger.

- Vi ved godt, at 40 centimeter yderligere ikke lyder af meget, men da det er meget tæt på, frygter vi da, at det vil tage en stor del af lysindfaldet, sagde hun i onsdagens DAGBLADET og pegede på, at det først var, da naboerne råbte op om den planlagte dispensation, at forvaltningen sendte en naboorientering ud.

EL: Kollektivt ansvar

Venstres Ken Kristensen kalder det en klar fodfejl, som forvaltningen har begået.

- Og jeg kan godt forstå, at naboerne anfægter det. Det er ikke bygherrens eller borgernes fejl, den ligger hos forvaltningen, siger han og uddyber.

- Man har undladt at inddrage borgerne tidsnok. Vi har givet forvaltningen mandat til at træffe beslutninger i sådanne dispensationssager, inden for en vis norm. I den konkrete sag er det en meget lille ændring, hvor man helt overordnet til enhver tid ville give dispensation. Men problemet er, at borgerne ikke har været underrettet om det, og det er kritisabelt. Men forvaltningen erkender også blankt, at man har begået en fodfejl, siger Ken Kristensen.

Niels Rolskov mener, at byrådet har et kollektivt ansvar i sagen. Hverken byråd eller forvaltning har været opmærksomme på, at der var modsatrettede krav i lokalplanen, i forhold til taghældning, byggehøjde og det visuelle udtryk, som umuliggjorde et byggeri på de maksimale 4,5 meters byggehøjde, påpeger Niels Rolskov.

- Vi er kommet til at vedtage en lokalplan, som ikke rigtig kunne gennemføres. Vi burde nok have læst lokalplanforslaget mere nøje og have fanget den diskrepans, og de modsatrettede krav, der er, siger han og henviser til, at der i lokalplanen stilles krav til taghældning på mellem 20-50 grader, men at der som nævnt ovenfor også stilles krav til, at det visuelt skal passe ind i området.

Niels Rolskov fortæller desuden, at naboerne snart får besøg »af et højstående medlem af Teknik- og Miljøforvaltningen,« som vil forklare dem om sagens baggrund og, hvorfor man har valgt at dispensere fra lokalplanen.

Savner kommunikation

Torben Haack mener derimod, at udvalgsformand Niels Rolskov burde have kommunikeret langt bedre om sagens forløb. Haack vurderer, at udvalget ikke har fået hele sandheden at vide.

- Han har ikke talt med os om det, og jeg mener, at han burde have taget det op for længst. Han står i spidsen for udvalget. Det burde være håndteret på samme måde, som når de banker spuns ned ude på andre byggepladser. Så tager vi dialogen med de borgere, der oplever gener. Det kan godt være, at vi ikke kan løse det hele, men vi kan i det mindste tage dialogen med borgerne, og her mener jeg, at Niels skulle være gået forrest, siger Torben Haack.

Niels Rolskov afviser dog, at han skulle have vidst mere om sagen resten af udvalget.

- Jeg har ikke lyst til at holde udvalgsmøde i DAGBLADET, men jeg kan sige, at jeg er blevet orienteret på samme tid som udvalget, og at jeg ikke har vidst mere end alle andre. Det er alle vi byrådsmedlemmer, som åbenbart ikke har fået læst hele lokalplanen ordentligt, siger han og understreger dermed igen, at han mener, at der er et kollektivt politisk ansvar i sagen.

Møde med forvaltningen

Socialdemokratiets Lene Møller Nielsen er helt på det rene med, at selve dispensationen ligger inden for de rammer, hvad der kan dispenseres for i lokalplanen.

- Men vi burde jo have inddraget borgerne tidligere, det skylder vi dem. Vi er til for dem. Jeg var ikke selv medlem af Klima- og Planudvalget, da lokalplanen blev godkendt, men kan forstå, at man har aftalt med borgerne, at de 4,5 meters højde blev grænsen, og så virker det jo mærkeligt, hvis man pludselig går bag om ryggen på dem uden at informere dem. Det havde været god skik at involvere dem uanset hvad, siger hun.

Beboerne kan nu forvente at få et besøg af Teknik- og Miljøforvaltningens direktør i begyndelsen af den kommende uge.

Her håber Janne Nielsen på et tilsagn om »goodwill.« Med det mener hun et tilsagn om, at kommunen nu vil gå i dialog med bygherren om, hvorvidt man kan sænke højden en anelse på de planlagt skure på 2,5 meter, der skal opføres i skellet, to meter fra Janne Nielsens køkkenvindue.

- Kommunen har gjort i nælderne, det har vi ikke, så jeg forventer da, at de vil gøre, hvad de kan for at imødekomme os, siger Janne Nielsen, som i går fik en mail fra forvaltningsdirektør Torben Nøhr, hvori det fremgår, at man beklager den begåede fejl.

Det var ikke muligt fredag at få en kommentar fra netop Torben Nøhr til sagen.

arrow Naboer til byggegrund frustrerede over »hemmelig« dispensation
05. februar 2020 kl. 19:01 Opdateret: kl. 12:10
Vil du gerne arbejde mere hjemmefra?
 

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk