10. august 2020
SF og gruppeformand Thomas Kielgast er klar til at kigge nærmere på sagen om de omkring 50 udsatte borgere, som har fået frataget deres hjemmevejledning. Foto: Katrine Wied
gallery icon

Se billedserie

SF og gruppeformand Thomas Kielgast er klar til at kigge nærmere på sagen om de omkring 50 udsatte borgere, som har fået frataget deres hjemmevejledning. Foto: Katrine Wied
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Flere partier vil se nærmere på sagen om frataget støtte i hjemmet

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Flere partier vil se nærmere på sagen om frataget støtte i hjemmet
Køge - 31. juli 2020 kl. 13:03
Af Simon de Visme
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Flere partier i Køge Byråd ser frem til at få en forklaring fra kommunens forvaltning i sagen om de omkring 50 udsatte borgere, som siden januar har fået frataget deres støtte i hjemmet.

arrow Læs også: Velfærdsdirektør om frataget støtte: Det skal være i henhold til loven

Hos SF i Køge ser man frem til at blive klogere på sagen, hvor omkring 50 udsatte borgere indtil videre er blevet »flyttet« fra hjemmevejledning til kommunens åbne rådgivning. I mindst en af sagerne er det sket imod hjemmevejlederens faglige anbefaling, og uden at der umiddelbart forelå en anden vurdering.

- Flere af os kender ikke ret meget til området eller den sag, der har kørt, andet end skriverierne i DAGBLADET. Derfor vil vi bede om en fyldestgørende redegørelse fra forvaltningen i forhold til, hvad der er op og ned, og hvordan man har besluttet, hvilke borgere der skal flyttes til Åben Rådgivning, siger gruppeformand Thomas Kielgast (SF).

Kort om sagen
  • 56-årige Dan Koch har været tilkendt hjemmevejledning i en længere årrække, hvor han blandt andet har fået hjælp til at styre sin økonomi, læse breve fra kommunen og til at bevæge sig nok.
  • I begyndelsen af juni i år valgte Køge Kommune at fratage den kommunale vejledning i hjemmet, og i stedet henvise Dan til Åben Rådgivning på Rådhusstræde. Det skete på trods, at kommunens hjemmevejleder anbefalede, at Dan fortsat fik støtte i hjemmet. Sagen er omtalt i DAGBLADET både den 18. og 22. juli.
  • I alt er 50 køgensere blevet flyttet fra hjemmevejledning til Åben Rådgivning det seneste halve år.
  • Beslutningen kommer i kølvandet på, at kommunen oprettede den åbne rådgivning i januar i år som et nyt tilbud, og ifølge forvaltningen er det ikke en forringelse af støtten, når borgere flyttes fra hjemmevejledning til Åben Rådgivning.
  • Det relativt nye tilbud kom som en konsekvens af ny lovgivning i 2018 og ikke mindst en politisk beslutning i budgetforhandlingerne for to år siden, hvor der skulle spares penge på området.
  • Udvalgsformand Lissie Kirk (S) har dog flere gange slået fast, at det ikke handler om at spare penge, på trods af at det giver kommunen en besparelse på budgettet, når borgere henvises til Åben Rådgivning og mister deres hjemmevejledning.

Herefter skal det ifølge SF'eren afgøres politisk, hvorvidt der skal laves om på nogle af de beslutninger, som politikerne tidligere har taget på området.

Hvad tænker du om, at den faglige anbefaling eksempelvis i Dan Kochs sag ikke er blevet fulgt?

- Den del er vi nødt til at spørge ind til for at få hele den faglige vurdering. Der må også være andre, som har en faglig vurdering, der lægger til grund for, at man tager en anden beslutning end hjemmevejlederens, siger Kielgast.

K: En hård beslutning

Hos Konservative er man enig i, at der er behov for at drøfte sagen i Social- og Arbejdsmarkedsudvalget, fortæller Mads Andersen (K), der er medlem af udvalget.

- Det er lige pludselig blevet en meget diskuteret sag, men det har generelt været et stort politisk ønske at prøve Åben Rådgivning, forklarer politikeren.

Han tænker, det har været meningen, at borgere, som har været på en permanent ordning som hjemmevejledning i mange år, skulle prøve noget nyt.

- Det er sundt, at vi får den diskussion nu, for der er mange parter, som har været gode til at løfte diskussion. Nu har vi den så, og generelt tænker jeg, at vi skal diskutere, hvad vi får for pengene, om det er den rigtige måde, og hvordan vi håndterer sagen fremover.

Hvad tænker du om, at man ikke følger den faglige anbefaling i sagen om Dan Koch?

- Jeg har ikke forstand på fagligheden, men hvis fagfolk anbefaler, at han fortsat skal have hjemmevejledning, så er det en hård beslutning, at han ikke skal have den mere, erkender Andersen.

DF: Forstår utryghed

Anders Ladegaard Bork (DF) slår først og fremmest fast, at han ikke er tilhænger af at sagsbehandle i medierne, men politikeren peger samtidig på, at Dan og andre udsatte borgere har en klagemulighed, som de kan benytte sig af. Derudover har Ladegaard Bork umiddelbart tiltro til, at der er medarbejdere, som har truffet den rigtige beslutning.

- Men når det er sagt, så skal vi selvfølgelig have en orientering i udvalget, så det ser jeg frem til at få, fastslår han.

DF'eren noterede sig i sagen om Dan Koch, at førtidspensionisten havde været utryg ved at komme i Åben Rådgivning, efter han fik frataget sin hjemmevejledning og gav rådgivningen en chance. Blandt andet fordi det var utrygt at sidde i et lokale og tale om personlige ting, mens der var andre mennesker i lokalet.

- Det kan jeg godt selv nikke genkendende til, fortæller Ladegaard Bork.

- Jeg har selv skiftet bank engang, fordi jeg skulle sidde i et storrumskontor og krænge min økonomi ud. På det punkt er det værd at evaluere, om Åben Rådgivning kan blive bedre.

Politikeren kalder selv den åbne rådgivning for et »fantastisk tilbud«.

- Det kan noget andet og noget nyt, når man kan gå direkte ind fra gaden uden at oprette en sag. Det er godt for mange, og jeg er ked af, hvis Åben Rådgivning er blevet et hadeobjekt, siger Anders Ladegaard Bork.

Hvad tænker du om, at den faglige anbefaling ikke er fulgt?

- Det har jeg ingen kommentarer til, før jeg kender sagen mere tilbundsgående. Det kræver en orientering i udvalget, og jeg har intet incitament for at underkende forvaltningen, før jeg har hørt mere.

LA: Sundt at prøve nyt

Hos Liberal Alliance pointer Jeppe Lindberg (LA), at det vigtigste er den hjælp, som Dan og de andre omkring 50 udsatte borgere får.

- De får stadig hjælpen. Forskellen er bare, at det ikke bliver bragt ud, og at borgerne selv skal ned i Åben Rådgivning, påpeger han.

For Jeppe Lindberg handler det overordnet om, at en kommune ikke er sat i verden for at fastholde borgerne men for at rykke dem, og hvis de ikke er blevet rykket efter 33 år på hjemmevejledning, har kommunen gjort noget forkert.

- Men det vigtigste er, at Dan stadig får hjælp, og måske er det sundt for dem at prøve noget nyt. Men der er selvfølgelig ikke noget, der siger, at han og andre ikke kan komme tilbage og få hjemmevejledning igen, understreger LA'eren.

Er det bekymrende, at man ikke har fulgt den faglige anbefaling i Dans sag?

- Nej, det mener jeg ikke, og det er kun en hjemmevejleder, som har lavet den anbefaling.

Handler den her sag i bund og grund om, at man vil flytte et vist antal borgere fra hjemmevejledning til Åben Rådgivning uden det store faglige grundlag for at spare penge i budgettet?

- Jeg har ikke noget imod at sige, at vi skal passe på skatteborgernes penge, men det her handler ikke om at spare penge. Det handler om at gøre det bedre, og hvis man får vejledning i 33 år, og stadig har behov for hjælp, så har man ikke rykket sig, understreger Lindberg.

arrow Hjemmevejledere: Frataget støtte har været en bunden opgave
29. juli 2020 kl. 16:04 Opdateret: kl. 12:58
Sundhedsstyrelsen opfordrer nu til at man bruger mundbind i myldretiden: Synes du det er en god idé?
 

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk