2. august 2021
Herpetolog Henrik Bringsøe fandt springfrø og stor vandsalamander i et vandhul ved den fældningstruede Præsteskoven i torsdags. Disse billeder er taget ved den lejlighed. Foto: Henrik Bringsøe
gallery icon

Se billedserie

Herpetolog Henrik Bringsøe fandt springfrø og stor vandsalamander i et vandhul ved den fældningstruede Præsteskoven i torsdags. Disse billeder er taget ved den lejlighed. Foto: Henrik Bringsøe
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Ekspert finder fredet salamander i den fældningstruede Præsteskoven

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Ekspert finder fredet salamander i den fældningstruede Præsteskoven
Opdateret 20. juli 2021 kl. 12:42
Køge - 19. juli 2021 kl. 14:05
Af Katrine Wied

Fundet af stor vandsalamander kan vende op og ned på Vallø Stifts planer om at fælde Præsteskoven ved Herfølge.

I sidste uge fangede ekspert i krybdyr og padder, Henrik Bringsøe, den fredede vandsalamander i vandløbet lige ved siden af Præsteskoven. Det medfører nye perspektiver på Vallø Stifts plan om, at skoven skal fældes som følge af stiftets skovdrift. Stor vandsalamander optræder nemlig på listen over arter, som er beskyttet efter EU's naturbeskyttelsesdirektiver.

- Stor vandsalamander er meget strengt beskyttet, dels må man ikke slå den ihjel, men helt afgørende er, at dens levested også er beskyttet. Så man må ikke forringe eller ødelægge deres levested. Flere, som bor i området, har set dem, så jeg havde en formodning om, at den lever der, så jeg var ude i torsdag og fiske efter den. Der var jeg heldig at fange en larve, fortæller Henrik Bringsøe, som har publiceret mange artikler og krybdyr og padder i danske og internationale tidsskrifter på videnskabeligt niveau.

Han understreger, at det er særlig interessant, at der er fundet en larve fra den fredede padde.

- Det viser, at den store vandsalamander findes og lever i Præsteskoven og at den også har ynglesucces, siger Henrik Bringsøe.

Må ikke fjerne levested
Han har også fundet springfrø ved Præsteskoven, som også optræder på EU's liste over beskyttede arter.

-Jeg har set springfrø ved Præsteskoven ved tidligere lejligheder. I foråret fandt jeg æg i fire vandhuller. I torsdags fandt jeg en unge fra en springfrø, der lige var kommet op på land efter at have forvandlet sig fra haletudse, fortæller Henrik Bringsøe.

Hvad betyder fundet af stor vandsalamander og springfrø i forhold til planerne om at fælde Præsteskoven?

- Når der er de beskyttede arter, betyder det, at man ikke bare må forringe habitaten. Vallø Stift havde formentlig ikke tænkt sig at gøre noget ved vandhullet, som ligger lige uden for skoven. Men stor vandsalamander er afhængig af at have skoven som levested. Navnet vandsalamander er sådan set misvisende. De yngler ved vandhuller, men i løbet af sommeren går de på land og tilbringer sommeren på land, lige som de og overvintrer der. Præsteskoven er med meget stor sandsynlighed overvintringssted for den store vandsalamander og helt sikkert for springfrøen, siger Henrik Bringsøe, som påpeger, at bilag IV-arter er strengt beskyttet.

- Hvis man vi foretage ændringer i habitaten for bilag IV-arter, skal man lave en vurdering, screene området og sikre, at de ændringer, man vil lave, ikke er til skade for hele arten. Hvis man vil fælde hele skoven, vil det være til skade for springfrøen og sandsynligvis også for vandsalamanderen. Det kan man godt gå ud fra, siger Henrik Bringsøe.

Hvem har ansvaret

Formand for klima- og planudvalget i Køge Kommune, Niels Rolskov, kalder fundet af stor vandsalamander og springfrø for interessant.

- Der er tale om dyr, som har en særlig beskyttelse. Man må hverken genere dem, fjerne dem eller fjerne deres levested. Så hvis man gør noget, kommer man hurtigt i konflikt med EU-retten, siger Niels Rolskov (EL), der peger på, at det var fundet af stor vandsalamander, som har fået Natur- og Miljøklagenævnet bremse et boligbyggeri på Amager Fælled.

Det er Miljøstyrelsen, der har ansvaret for at sikre habitatet for arter, der er beskyttet af EU's direktiv. Men kommunen har også et ansvar for at sikre deres levesteder, forklarer Niels Rolskov.

- Spørgsmålet er, hvem der skal håndtere det ansvar. Vi i kommunen har et planmæssigt ansvar for at beskytte dyrene, men det er Miljøstyrelsen, der skal håndhæve det. Hvis en skovejer vil fælde skoven, har han pligt til at spørge, om han må fælde den. Det er lidt kafkask, og man ender hurtigt mellem mange styrelser, siger Niels Rolskov.

Han har dog tænkt sig at kontakte sit parti i Folketinget for at få skred i sagen, oplyser han.

Vil du gerne arbejde mere hjemmefra?
 

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk