20. januar 2021
Mette Olander, der er direktør for kommunens Velfærdsforvaltning, vil have alle sager om frataget hjemmevejledning gennemgået »meget nøje«. Foto: Simon de Visme
Mette Olander, der er direktør for kommunens Velfærdsforvaltning, vil have alle sager om frataget hjemmevejledning gennemgået »meget nøje«. Foto: Simon de Visme
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Efter kritik og bekymring: Sager om frataget støtte skal gennemgås nøje

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Efter kritik og bekymring: Sager om frataget støtte skal gennemgås nøje
Køge - 03. august 2020 kl. 13:30
Af Simon de Visme

De seneste ugers historier i DAGBLADET Køge om utrygge borgere, der mister deres støtte i hjemmet, en kritisk fagforening og flere bekymrede partier har fået Velfærdsforvaltningen i Køge Kommune til at reagere.

arrow Læs også: Dan får igen nej til støtten i hjemmet og anker nu sagen: - Det er urimeligt

Historierne har nemlig rejst tvivl om sagsbehandlingen i sagerne, lyder det fra Mette Olander, der er velfærdsdirektør i Køge Kommune. Derfor har hun som direktør besluttet, at samtlige de omkring 50 sager fra i år, hvor borgere har fået frataget deres hjemmevejledning og i stedet er blevet henvist til kommunens åbne rådgivning, skal gennemgås grundigt.

Kort om sagen
  • Siden det kommunale tilbud Åben Rådgivning blev etableret i januar i år, har omkring 50 udsatte borgere i Køge Kommune fået frataget deres socialpædagogiske støtte i hjemmet, den såkaldte hjemmevejledning. I stedet er de blevet henvist til at få deres støtte gennem den åbne rådgivning.
  • Det er kommunens Velfærdsforvaltning, som overordnet har stået for sagsbehandlingen af sagerne.
  • Ifølge forvaltningen er det ikke en forringelse af støtten, når borgere flyttes fra hjemmevejledning til Åben Rådgivning, men på baggrund af bekymring hos både de udsatte borgere, hjemmevejledernes fagforening og flere partier, som DAGBLADET har skrevet om, har kommunens velfærdsdirektør besluttet, at forvaltningen skal gennemgå samtlige omkring 50 sager "meget nøje".
  • Åben Rådgivning blev etableret som en konsekvens af ny lovgivning i 2018 og ikke mindst en politisk beslutning i budgetforhandlingerne for to år siden, hvor der skulle spares penge på området.
  • Udvalgsformand Lissie Kirk (S) har dog flere gange slået fast, at det ikke handler om at spare penge, på trods af at det giver kommunen en besparelse på budgettet, når borgere henvises til Åben Rådgivning og mister deres hjemmevejledning.

- Der er rejst tvivl om, hvorvidt der er noget at udsætte på de sager, og det skal der være sikkerhed og troværdighed om. Derfor gennemgår vi alle sagerne meget nøje, og er der noget med de sager, må vi se på det, siger Mette Olander.

Oplæg til politikerne

I først omgang vil forvaltningen frem mod det næste møde i Social- og Arbejdsmarkedsudvalget den 17. august gennemgå samtlige sager og den overordnede sagsbehandling, så velfærdsdirektøren kan give politikerne en redegørelse.

- Der skal være fuldstændig gennemsigtighed for politikerne og udvalget, så de kan få et solidt oplæg i forhold til at drøfte, hvad der skal ske fremover, fortæller Mette Olander.

Hun ser også selv frem til at blive klogere på, »hvad der er op og ned« i sagerne om frataget hjemmevejledning.

- Når der bliver rejst kritik, er det eneste, vi kan gøre at gå ind og undersøge det, påpeger Olander.

Hvad betyder det konkret, at I vil gennemgå sagerne »meget nøje«?

- Det betyder, at vi gennemgår sagerne ud fra forskellige kriterier for, hvad sagerne bør handle om, siger velfærdsdirektøren.

Hvad sker der, hvis man eksempelvis finder ud af, at der er begået fejl i en sag?

- Helt principielt i alle sager, hvor der er lavet en fejl, eller noget ikke er beskrevet godt nok, så skylder man borgeren at kigge på sagen igen. Når det kommer til gennemgangen, er det en åben undersøgelse, og derfor er ingen muligheder udelukket.

- Der er rejst tvivl nok

Det er langt fra hver gang, forvaltningen vælger at gennemgå sager på baggrund af kritik eller historier i pressen, men de seneste artikler i DAGBLADET har været nok til, at der kan sås politisk tvivl om sagsbehandlingen, forklarer direktøren.

- Der skal være troværdighed omkring Velfærdsforvaltningen, og der har været rejst tvivl nok til at bekymre politikere og borgere, og så bliver vi nødt til at undersøge det. Det er ikke altid, vi vælger at gennemgå sager igen, men i den her sag bliver jeg usikker på, om alt har været fuldstændig i orden, siger Mette Olander.

arrow Dan mister (igen) sin støtte: - De skider på folks psykiske helbred
18. november 2020 kl. 07:03 Opdateret: kl. 16:02
arrow Forundret ekspert om ny afgørelse: - Det giver ingen mening
07. november 2020 kl. 13:07 Opdateret: kl. 14:56
Er det en god idé at indføre bøde eller straf, hvis man ikke vil gå i isolation efter en udlandsrejse?
 

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk