9. juli 2020
Niels Rolskov (EL) må kigge langt efter vindmøller i Køge Kommune. Det politiske flertal vil nemlig hverken have vindmøller på land eller ved havnemolerne. I stedet skal møllerne længere ud på vandet, lyder det. Foto: Torben Thorsø
gallery icon

Se billedserie

Niels Rolskov (EL) må kigge langt efter vindmøller i Køge Kommune. Det politiske flertal vil nemlig hverken have vindmøller på land eller ved havnemolerne. I stedet skal møllerne længere ud på vandet, lyder det. Foto: Torben Thorsø
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: EL ærgrer sig over farvel til mole-vindmøller: - Det gør det svært

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

EL ærgrer sig over farvel til mole-vindmøller: - Det gør det svært
Køge - 21. februar 2019 kl. 16:02
Af Simon de Visme
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Selv efter mange borgere har ytret deres bekymringer om de mulige kæmpevindmøller i to landsbyer og ved Køge Havn, har Enhedslisten hele tiden stået fast på, at vindmøllerne er en god idé. Derfor ærgrer det også partiets byrådsmedlem, at planerne nu er droppet på baggrund af et bredt politisk flertal, som er imod.

arrow Læs også: Socialdemokratiet lukker døren for planer om mole-vindmøller

Flertallet mener, at man i stedet bør arbejde på at opstille kystnære vindmøller i Køge Bugt eller blive en del af et større havvindmøllepark-projekt, og dermed bliver det langt dyrere for Køge Kommune, mener Enhedslisten.

- Vi har sagt nej til det nemme og billige, så nu må vi tage fat på de dyrere og sværere løsninger, hvis vi skal nå det klima-mål, som byrådet selv har vedtaget, pointerer Niels Rolskov (EL), der er formand for Klima- og Planudvalget.

Han hentyder til den såkaldte Borgmesterpagt, som Køge Kommune er en del af. Ifølge det internationale pagt har man frivilligt forpligtet sig til at øge brugen af vedvarende energikilder, og helt konkret har man i kommunen en målsætning om at reducere udledningen af CO2 med 40 procent frem mod 2030.

- Det er en ny situation, og vi kommer alvorligt på arbejde, hvis vi skal nå målet. Vindmøllerne var oprindeligt hele byrådets plan, og nu er der ikke så meget af den tilbage, konstaterer Niels Rolskov.

Trækker i arbejdstøjet

Han forudser, at det bliver sværere at nå målet, når nu planerne om vindmøller inde på land og ved Køge Havn er droppet.

- Det gør det svært, men vi må se, hvad vi kan gøre. Der er selvfølgelig andre ting, der også rykker noget i CO2-regnskabet, eksempelvis geotermisk energi eller muligheden for at plante skove, som kan opsuge CO2. Begge dele skal vi kigge nærmere på, fortæller Niels Rolskov.

Er det realistisk, at nye vindmøller ude i Køge Bugt kan nå at få indvirkning på jeres CO2-mål inden 2030?

- Det bliver svært. Hvis det var lykkedes med det oprindelige forslag, kunne der have stået vindmøller klar om halvandet år. Men hvis de skal placeres ude i Køge Bugt, kan det måske tage tre-fire år fra idé til virkelighed, og så skal vi også finde nogle sponsorer, vurderer Rolskov.

For nylig udtalte borgmester Marie Stærke (S), at Klima- og Planudvalget nu bør trække i arbejdstøjet og kigge på nye muligheder for at reducere kommunens CO2-udledning. Og det er udvalget klar til, lover Niels Rolskov.

- Vi skal nok alle sammen tage arbejdstøjet på, og mine ører er vidt åbne over for nye idéer, siger han og fortsætter:

Vindmølle-sagen kort
  • I løbet af 2018 kom forslaget til Køges Kommuneplanen i fokus, da planen lagde op til at udpege tre områder i Køge Kommune, hvor der i fremtiden kunne opstilles nye, 150 meter høje kæmpevindmøller.
  • I efteråret droppede et bredt politisk flertal dog to af områderne efter massiv kritik fra lokale borgere. Det drejede sig om Juellund og Vilkestrup.
  • For nylig blev det så slået fast, at der også er et bredt flertal imod at opstille vindmøller på dækmolerne ved Køge Havn, som var det tredje og sidste område, og dermed er de konkrete planer om vindmøller i Kommuneplanen umiddelbart droppet.
  • Ifølge det politiske flertal bør man i stedet arbejde på at opstille kystnære vindmøller i Køge Bugt eller blive en del af et større havvindmøllepark-projekt.

- Hvis staten for eksempel ændrede reglerne for solceller, kunne det rykke meget i regnskabet. At vi ikke har solceller på alle relevante, offentlige bygninger og lagerbygninger i STC er helt mystisk, men det er jo fordi, at reglerne er skruet vanvittigt sammen, så man nærmest skal oprette et aktieselskab for hver enkelt solcelle. Hvis reglerne blev normaliseret, kunne vi på kort tid have masser af solceller, fastslår Rolskov.

arrow Politisk blæst: Bred modstand mod møller på molerne
19. januar 2019 kl. 10:02 Opdateret: kl. 15:32
arrow Kommune vil spille en rolle i stor havvindmøllepark
19. januar 2019 kl. 06:11 Opdateret: kl. 17:53
arrow Vindmøller på molerne er stadig i strid modvind
15. januar 2019 kl. 15:06 Opdateret: kl. 14:08
Sommerpakken giver 50% rabat på entré til mange oplevelser som f.eks. museer. Benytter du dig af de gode tilbud ?
 

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk