13. december 2018
Cirkelhuset i Køge (billedet) er ikke en af de berørte boligafdelinger. Det er derimod Lejerbo Køge Bugts afdeling Ringen, som risikerer at få udskudt en planlagt renovering. Foto: Kim Rasmussen
Cirkelhuset i Køge (billedet) er ikke en af de berørte boligafdelinger. Det er derimod Lejerbo Køge Bugts afdeling Ringen, som risikerer at få udskudt en planlagt renovering. Foto: Kim Rasmussen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Boligprojekter i fare: Ghettopakke kan udskyde renoveringer

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Boligprojekter i fare: Ghettopakke kan udskyde renoveringer
Køge - 12. marts 2018 kl. 13:45
Af Simon de Visme
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

I Køge Kommune risikerer tre planlagte renoveringer af almene boligområder i millionklassen at blive udskudt på ubestemt tid.

Sådan lyder den dystre forudsigelse fra BL - Danmarks Almene Boliger.

Baggrunden er regeringens seneste udspil om parallelsamfund og renovering af socialt udsatte boligområder. For at finansiere ghettoplanen vil regeringen tage 12 af de 21 milliarder kroner fra den såkaldte Landsbyggefond og dermed skære i fondens muligheder for at renovere andre almindelige boliger.

Det bekymrer i Borup, hvor man regner med økonomisk støtte fra Landsbyggefonden men nu risikerer at få udskudt en nødvendig renovering på 7,5 millioner kroner.

- Det synes jeg simpelthen ikke er i orden, for det er alle lejernes penge, som vi selv har sparet op. Vi skal blandt andet renovere fire husgavle, som kræver handling, hvis de ikke skal falde sammen. Det er meget presserende, fortæller Judith Lykke Pedersen, der er bestyrelsesformand i afdelingen De røde blokke 2 i Borup.

Tre Køge-projekter i fare

Ifølge BL - Danmarks Almene Boliger drejer det sig Køge Kommune konkret tre projekter i tre forskellige boligafdelinger, som kan blive udskudt som følge af regeringens udspil:

De røde blokke 2 i Borup (Boligselskabet Sjælland 309), Solbakken 2 (Køge Boligselskab) og Ringen (Lejerbo Køge Bugt).

Renoveringen i Solbakken og Ringen er hver i sær sat til at koste 25 millioner kroner, mens projektet i De røde blokke 2 som nævnt står til 7,5 million kroner. Sammenlagt er det projekter for 57,5 millioner kroner, der i alt berører 455 boliger i Køge Kommune.

Alle tre renoveringsprojekter er mere eller mindre klar til at blive sat i gang, men regeringens idé om at tage milliarder fra Landsbyggefonden har skabt tvivl om, hvilke projekter man har penge til at fortsætte med.

I De røde blokke har udsigten til at få udskudt boligprojekter skabt usikkerhed, og derfor er man nu klar til at sætte gang i protestunderskrifter og skrivelser til Christiansborg.

- Vi har mange gamle byggerier, som efterhånden trænger til renovering, så regeringens udspil skaber stor usikkerhed om fremtiden. Udspillet i sig selv er ikke problemet, men det er ikke lejernes ansvar at finansiere regeringens planer. Pengene må tages et andet sted fra, fastslår Judith Lykke Pedersen.

Sådan virker Landsbyggefonden
  • Landsbyggefonden får penge fra lejerne i de almene boliger. Når man etablerer en almen bolig, så bliver de ofte finansieret af et lån. Når lånet i byggeriet er betalt ud, fortsætter lejerne med at betale den leje, de hidtil har betalt.
  • De penge, som tidligere er gået til afdrag og renter på lånet bliver i stedet sendt videre til Landsbyggefonden, som bruger pengene til renoverings-, vedligeholdelses- og udviklingsprojekter.

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk