17. september 2019
Anklagerne vil kræve, at de nye bestemmelser om opholdsforbud bliver taget i brug mod de 13 tiltalte, så de bliver forbudt at komme i Køge og Ringsted Kommune, og i Fredericia og på Nørrebro, hvor LTF også har afdelinger. Foto: Katrine Wied
Anklagerne vil kræve, at de nye bestemmelser om opholdsforbud bliver taget i brug mod de 13 tiltalte, så de bliver forbudt at komme i Køge og Ringsted Kommune, og i Fredericia og på Nørrebro, hvor LTF også har afdelinger. Foto: Katrine Wied
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Anklager kræver seks mand udvist: - De er til fare for det danske samfund

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Anklager kræver seks mand udvist: - De er til fare for det danske samfund
Køge - 16. marts 2019 kl. 12:15
Af Katrine Wied
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Mens de tiltalte i retssagen mod Loyal to Familia Køge nok har respekt for den tid, de skal sidde i fængsel, frygter en del af dem direkte risikoen for at blive smidt ud af Danmark og af sted til deres oprindelseslande.

Uroen steg derfor mærkbart i retssalen i Retten i Roskilde, da anklagerne begyndte at holde procedure for, hvorfor man fra anklagemyndighedens side mener, at retten skal dømme seks af de tiltalte til udvisning, når de har udstået deres fængselsstraf.

- Lovgivningsmagten mener, at udlændinge uden egen familie som får et års fængsel eller derover, skal udvises, hvis de bare har et minimum af tilknytning til oprindelseslandet. Det skal også ske med udlændinge, som har børn, hvis de idømmes to års fængsel. Der er ikke skyggen af tvivl om, at de seks, som det er relevant for i vores sag, også skal udvises af Danmark, sagde specialanklager Anja Lund Liin.

Hun indledte med at tale om Danmarks forpligtelser over for den internationale menneskerettighedskonvention.

- Der skal med hjemmel i udlændingeloven ske udvisning af alle dømte udlændinge, med mindre det med sikkerhed strider mod Danmarks internationale forpligtelser, sagde Anja Lund Liin.

Der er dog nogle hensyn, som man efter menneskerettighedsloven skal tage, når retten skal afgøre, om en udlænding skal udvises.

- Menneskerettighedsloven fremhæver retten til et privat familieliv. En udvisning vil altid have indflydelse på en persons privat- og familieliv. Det skal der lægges vægt på. Modsat skal der også lægges vægt på kriminalitetens art og grovhed. Her menes der primært narko, våben, drab, vold og røveri. Eller kort sagt mange af de kriminalitetsformer, som vores anklageskrift indeholder, forklarede anklageren.

Hun fortalte videre, at der også lægges vægt på tidligere straffe og varigheden af udlændingens ophold i Danmark, hvor gammel han var, da han kom til Danmark eller om han eventuelt er født her. Der lægges endvidere vægt på udlændingens familiesituation, ægteskab, samlivsforhold og børn. Det har således betydning, om udlændingen har forsørgelsesmæssige forpligtelser, eller om børn mister kontakt til forældrene, fordi de ikke kan følge med til udlandet.

Så ser man på kulturelle og sociale tilhørsforhold.

- Det vil sige, om man taler hjemlandets sprog og dermed har mulighed for at etablere sig, om man har fået en uddannelse i Danmark, har job og aktivt bidrager til det danske samfund, sagde Anja Lund Liin.

Men den 6. december 2017 skete der en ændring i, hvordan Folketinget anbefalede, at domstolene dømte.

- Indtil december 2017 blev der afsagt ret få udvisningsdomme i Danmark. Der skulle meget alvorlig kriminalitet til, før at der skete en udvisning. Men i efteråret 2017 skete der noget. Menneskerettighedsdomstolen udgav to rapporter, der sagde, at man kunne udvise betydelig flere udlændinge, uden at Danmark overtrådte menneskerettighedskonventionen. Det betød, at man fra den danske lovgivningsmyndighed kunne komme med en ny vejledning til, hvornår der fra domstolene kunne ske udvisninger, sagde Anja Lund Liin.

De bemærkninger retter sig mod kriminelle, der er født her eller kommet hertil som børn, forklarede hun.

- Det gælder for alle de tiltalte i vores sag.

- Hvis man ikke har fået sine egne børn og idømmes 1 års fængsel eller mere, bør der ske udvisning, så længe udlændingen har bare et minimum af tilknytning til hjemlandet. Hvis man har børn, bør der ske udvisning, hvis det man laver er groft nok, og man får 2 års fængsel. Det er ikke noget, som retten er tvunget til, men det er Folketingets anbefaling, at man gør det, sagde Anja Lund Liin.

Som det er sædvane, henviste anklageren til tidligere domme, som hun mener kan være relevante i forhold til den sag, som retten nu skal afgøre. Her pegede hun på Højesterets dom om udvisning af den øverste leder af Loyal to Familia, den 32-årige Shuaib Khan, der blev udvist til Pakistan.

- Shuaib Khan viste ingen vilje til at integrere sig i det danske samfund. Han var leder af LTF, en bandegruppering, der er kendt for grov, personfarlig kriminalitet. Der er grund til at antage, at han også fremover vil begå grov personfarlig kriminalitet. Der lagte Højesteret vægt på hensynet til at beskytte samfundet, fremførte Anja Lund Liin.

Der er flere paralleller mellem den afgørelse og sagen mod LTF Køge, mente hun.

- Vores tiltalte har, efter vores opfattelse, også vist modvilje til at lade sig integrere sig og er tilknyttet en bande. De fleste er tidligere straffet og der er nærliggende risiko for, at de vil begå lignende kriminalitet igen. De lider af den vildfarelse, at man i Danmark kan operere efter LTF-lov og ikke dansk lov. Hvis ikke man udviser accept for de danske samfundsværdier, skal det også indgå i vurderingen af, om der skal ske udvisning, sagde hun.

Spørgsmålet om udvisning afgøres samtidig med, at dommen falder i sagen den 4. april.

Tilmelding til nyhedsbrevet for DAGBLADET / Køge Onsdag / LørdagsAvisen

Nyhedsbrevet udsendes hver dag omkring klokken 14.
BREAKING-nyheder udsendes efter behov
*påkrævet

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk